Muzikanti z ExArgemy v mezinárodním projektu Rock in Shire

Muzikanti z ExArgemy v mezinárodním projektu Rock in Shire

28.04.2016 - 19:16

Fotoreporty

Autor: Pepa Holomáč

Jak to tak vypadá, muzikantům z metalové kapely ExArgema 1982-89 nedá jen tak spát před lety vydané album Velká Morava. To se prostřednictvím jejich kamaráda a bývalého kytaristy Argemy (natočil Z Prlova do New York City) Edwina Salas Shirey dostalo až za velkou louži, kde svým melodickým metalem oslovilo pár lidí z branže. A zdá se, že by toto zakázané album mohlo mít i komerční úspěch, kdyby ovšem bylo natočeno v anglické verzi. Právě s touto myšlenkou Edwin oslovil některé aktéry z původní sestavy (Borovička, Hulata, Holomáč) a rozhodl se zorganizovat natočení pilotního singlu v angličtině. Pro další muzikanty mezinárodního projektu ROCK IN SHIRE "šáhl" až do Londýna, kde v kapele FUTURE SHOCK hrají jeho kamarádi, bubeník Arnaldo Rogani (původem z Brazílie) a zpěvák Luca Ravasio (původem z Itálie). Po několika telefonátech mezi New Yorkem, Londýnem, Prahou a Kyjovem nakonec padl výběr na skladbu Smutný nářek, která v anglické verzi nese název SADNESS OF THE HEART.

Natáčení singlu proběhlo ve zlínském studiu u Luďka Malára, který je v hudební branži známý především pořádáním pěvecké soutěže CZECHTALENT (dříve ZLÍNTALENT). Nutno podotknout, že značně pozměněná skladba s jinou aranží vznikala až ve studiu, tedy bez toho, že by se aktéři mezinárodního seskupení někdy předtím setkali, natož si spolu zahráli. Již první nahrané party ale dávaly tušit, že si muzikanti tzv. padli do noty a postupně vzniklo velmi zajímavé dílo.

Po organizační stránce se projektu ujal Luděk Minka, úspěšný podnikatel, manažer a také aktivní muzikant. Aby si fanoušci pořádného metalu mohli kromě poslechu i skladbu zhlédnout ve filmovém provedení, sehnal pro projekt známého slovenského kameramana Juraje Fándlyho (Z pekla štěstí, Ještě větší blbec, než jsme doufali, Waterloo po česku aj.). Ten se svými studenty již ve studiu začal natáčet ke skladbě videoklip a exteriéry pak ve skanzenu Modrá.

A právě z natáčení tohoto videoklipu přinášíme exkluzivní reportáž pro čtenáře portálu MuziMax.cz, který nad celým projektem převzal mediální záštitu.