Američtí rockeři Imagine Dragons se českým divákům ukázali v plné síle

Američtí rockeři Imagine Dragons se českým divákům ukázali v plné síle

23.01.2016 - 20:45

Reportáže

Autor: Dominik Holomáč

Mnoho kapel, kterým by se po dvou albech povedlo pravidelně vyprodávat velké světové haly, není, dalo by se říct, že bysme je mohli spočítat na prstech jedné ruky. Rocková kapela z Las Vegas Imagine Dragons tohle tvrzení jednoznačně nesplňuje a potvrdila to i při svém koncertu, kdy se představila pražskému publiku v O2 aréně. Kapela, která si svůj debut v České republice odbyla před dvěma lety v daleko menších prostorách pražského klubu Roxy, svým vystoupením v hale s kapacitou 17000 diváků všem jen dokázala, jak za pouhé dva roky na sobě neskutečně zapracovala a svým druhým albem Smoke + mirrors, ke kterému kluci jedou světové turné, jen potvrdila svou kvalitu z prvního alba a originalitu své hudby.

Už při zahájení předprodeje vstupenek více jak půl roku před koncertem se po lístcích doslova zaprášilo a kdo čekal do pozdějších chvil nakonec zřejmě prováhal. Poznat fanoušky mířící na koncert nebylo těžké už ve vlaku, na nádraží i na ulicích daleko od haly a kdo si myslel, že půl hodinová rezerva k přijetí na halu bude stačit, mýlil se. Lidé vytvořili několikametrové fronty a i to byl jeden z důvodů, proč se hala zaplňovala ještě několik minut po zahájení vystoupení předkapely, za kterou si kluci vybrali partičku muzikantů z Austrálie, Anglie a Francie Sunset sons, která se na hudební scéně teprve rozkoukává. A nebyl to vůbec špatný tah. Kapela dostávala do varu publikum po celou třičtvrtěhodinovou dobu svého vystoupení, a i když se kluci na vydání svého pilotního alba teprve chystají, svůj playlist z několika EP nahrávek dokázali sestavit bravurně. Zkrátka jako předkrm to zapůsobilo náramně.

To hlavní mělo teprve přijít. Po půl hodinovém připravování a čekání se do posledního místečka zaplněná O2 aréna konečně svých miláčků dočkala a náležitě je přivítala. Po krátkém bubnovém intru zahájili koncert hitem Shots z posledního alba. Plní soustředění, ale zároveň uvolnění do vystoupení vlítli se vší energií a diváci jim to svým zpěvem náležitě opláceli, až se zdálo, že byl frontman kapely Dan Reynolds dojatý a zároveň překvapený jakou atmosféru pražské publikum dokáže vytvořit. Playlist neobsahoval pouze skladby z nového alba, i když převládali, představili také již ověřené a diváky oblíbené hity. Jeden z nich It´s time se představil jako jedna z prvních hraných písní. Výborná atmosféra se v tu chvíli dala krájet a postupem času nebylo vůbec poznat, že kapela jede své první velké světové turné. Právě naopak. Po celou dobu koncertu se chovali jako správní profesionálové a zpěvák Dan nenechal fanoušky ani na minutu oddechnout a fanynky z prvních řad z něj byly k uvytržení. Dočkali se i melodického singlu Polaroid, u kterého si Reynolds trochu zašprýmoval s publikem, když si chtěl poslechnout, jak dokáží čeští fanoušci a posluchači zpívat. Nechybělo ani kytarové sólo Wayna Sermona, jehož délku trefil tak akorát a navázal na něj úžasnou rockovou bombou I´m so sorry, která nabudila publikum na pomalejší hity, jakým byla i směs písní Bleeding out a Warriors. Navázala na ni velkolepá balada, na kterou všichni čekali Demons. Po singlech I bet my life, On top of the world a i dalším sólu, tentokrát bubnovém bubeníka Dana Platzmana se koncert blížil do svého konce a všichni netrpělivě čekali na bubnovou show v podání všech členů kapely za bubny v megahitu Radioactive a byla to ta správná téměř tečka na konec, protože kluci si nemohli odpustit přídavek, ikdyž pouze jednoho singlu a to The fall.

Po skončení koncertu celá hala děkovala svým potleskem a Imagine Dragons tak dokázali i v Praze, že po právu jsou považováni za jednu z nejlepších, nejhvěznějších a nejpopulárnějších kapel na světě a i přesto jsou stále skromní. Tihle chlapíci to zkrátka umí a co je hlavní, dělají to rádi a jejich hudba je baví.

Dominik Holomáč