Po dvaceti letech je to jedno, modrá jablka hrála pod hvězdou

Po dvaceti letech je to jedno, modrá jablka hrála pod hvězdou

01.05.2016 - 22:23

Reportáže

Kutná Hora zažila v klubu Česká 1 v pátek 22. dubna nevídaný koncert jedné hlavní a dalších dvou kapel. Všechna tři hudební uskupení měla a mají dodnes hodně společného.

Proto jsme si vypůjčili názvy skupin a použili je do nadpisu našeho článku. Znalci regionální hudební scény jistě odhalili kapely Je to jedno, Blue Apples a Vesper (hvězda). A právě Blue Apples byli strůjci a zároveň hlavním lákadlem večera.

Dvacet let po založení a deset let po rozpadu Jablek si členové již neexistující kapely naplánovali výroční hraní, při němž zpěvem, řevem, folkovou jemností i rockovým nářezem, elánem a starými dobrými šlágry zválcovali klub a všechny v něm. Nástupnické kapely Je to jedno a Vesper nemohly chybět. I jejich členové kdysi dávno nosili jablečné trikoty. Skvělý zvuk přispěl k navození dokonalé nálady. Dostatečně hlasité a srozumitelné vokály podkreslené konkrétními souzvuky doprovodných a sólových nástrojů byly důkazem zvládnutí obsluhy pódiové techniky a instrumentální i pěvecké vyzrálosti všech účinkujících. Písně jako Pohyby andělů nebo Laura uvěřitelně přiblížily atmosféru počátku tisíciletí, kdy zněly v rockových klubech po celé republice. Dnes s odstupem času znějí dospěleji a uvěřitelněji. Z odkazů a nadčasovosti některých textů Dana Štrobla, leadra Blue Apples, v kontextu dnešní doby až zamrazí. Stačí si pozorně poslechnout skladby Není kam utýct či Ne všechny kulky se netrefí, z nichž první varuje před dopady globalizace a druhá před válečnými hrůzami.

Je to jedno a Vesper se rolí hostů ujali s grácií a jejich krátká vystoupení nám předvedla, jak kvalitní hudbu dokáže produkovat současná regionální scéna. Každá z nástupnických kapel si jako malý bonus upravila k obrazu svému  a všem přítomným přednesla též jednu „jablečnou“ píseň. Je jasné, že se jednalo o veselý a dlouhý večer, neboť známých, fanoušků a kamarádů přišlo do klubu více než dost. A o tom přeci byla muzika před dvaceti lety a zůstává i dnes.

 

Zdroj: kapely Blue Apples, Vesper, Je to jedno

 

Fotogalerie