ČESKOSLOVENSKÝ BEAT-FESTIVAL - SOUTĚŽ- TAK CO?

ČESKOSLOVENSKÝ BEAT-FESTIVAL - SOUTĚŽ- TAK CO?

03.09.2018 - 09:12

Rozhovory

Autor: Ivan Rössler

Československý beat-festival byl loni s velkým úspěchem po padesáti letech obnoven. Letos se uskuteční znovu 16. a 17. prosince v pražské Lucerně. Ten první koncert uvede Legendy československé beatové hudby a zahraje si na něm i vítěz soutěže Rock pro tento rok, která se koná jako součást tohoto festivalu. Finále soutěže se uskuteční 3. listopadu v brněnském Sono centru. Už skončilo hlasování diváků a vyhrála skupina Brutus a stala se tak osmým finalistou. V těsném závěsu byla ale skupina Tak co? Jelikož rozdíl byl opravdu velice těsným, bylo rozhodnuto, že finalistů bude nakonec devět. A tím devátým je právě zmíněná skupina

TAK CO?

Na otázky nám odpověděl baskytarista, zpěvák a autor textů David Hrbek.  Znám ho jako pracovníka v Muzeu umění Olomouc i jako lektora ve Švandově divadle, kde jednou měsíčně od roku 2003 moderuje vlastní talk-show Scénické rozhovory.  

Kdo kapelu založil, jak se dali muzikanti dohromady?

Kapela vznikla velmi spontánně na abiturientském večírku s tím, že další rok, kdy mělo být kulaté výročí, se jako překvapení večera uskuteční koncert pro všechny spolužáky. Začínali jsme tedy písněmi, které jsme měli rádi. V tom duchu se odehrál i kýžený koncert, pak nám ale hraní coverů přestalo stačit a začali jsme si psát vlastní věci. Mezitím někteří členové odešli, jiní přišli, vždy to bylo ale přirozené, nikdy jsme nikoho nehledali na inzerát ani se nepoptávali po známých, všechno se naprosto přirozeně vyvíjelo. A dnes v této sestavě a se stávajícím repertoárem, který se neustále rozšiřuje o nové skladby, hrajeme dva roky. 

Jaký je váš největší úspěch?

Asi píseň Kobry a klip k ní, který pro nás točil v New Yorku, Washingtonu a Bostonu Daniel Hrbek. Máme na to jednoznačně dobré ohlasy. S klipem Lenky Trantírkové z Muzea umění Olomouc k naší písni BOWIEMU jsme se dostali do pořadu Události v kultuře a portál ČT 24 uvedl tuhle píseň v rubrice klip týdne. Ale velký úspěch byl i náš jarní sólový koncert v olomouckém Jazz Tibet Clubu, ve kterém museli třikrát dotiskovat vstupenky, aby uspokojili zájem fanoušků, tak jsme hráli v úplně našlapaném klubu a odehráli náš; zatím nejlepší koncert. A samozřejmě pro nás je obrovský úspěch, že jsme se dostali ve finále.

Čeho byste chtěli dosáhnout?

Chtěli bychom co nejvíc hrát, rádi bychom vystupovali na domácích festivalech a měli dobrého manažera. Zatím si děláme a vymýšlíme všechno sami.

Máte nějaký vzor na české či světové scéně?

Vzory vyloženě asi ne, ale všem společně se nám líbí kapely jako Pink Floyd potažmo David Gilmour, David Bowie, Rolling Stones, Beatles, Vltava, Buty, Tata Bojs, Priessnitz, Mig 21, máme rádi Báru Polákovou. A společně hledáme novou, současnou muziku.

Jaké jsou vaše nejbližší plány?

Natočit v listopadu klip k naší písni Valentýn a dotočit první album, které máme rozpracované. V říjnu nás čekají ve studiu Švandova divadla další frekvence a v zimě příštího roku už snad poslední a mělo by být hotovo.  

Ivan Rössler