ČESKOSLOVENSKÝ BEAT-FESTIVAL - SOUTĚŽ-The Gang

ČESKOSLOVENSKÝ BEAT-FESTIVAL - SOUTĚŽ-The Gang

15.07.2018 - 07:25

Rozhovory

Autor: Ivan Rössler

Československý beat-festival byl loni s velkým úspěchem po padesáti letech obnoven. Letos se uskuteční znovu 16. a 17. prosince v pražské Lucerně. Ten první koncert uvede Legendy československé beatové hudby a zahraje si na něm i vítěz soutěže Rock pro tento rok, která se koná jako součást tohoto festivalu. Finále soutěže se uskuteční 3. listopadu v brněnském Sono centru. Porota už vybrala sedm finalistů (toho osmého bude vybírat veřejnost formou SMS hlasování). A my vám jednotlivé finalisty postupně představíme. Tím dalším je bratislavská skupina

THE GANG

Za skupinu odpovídá bubeník Marek Kudzbel alias Dr. Evil:

Co považujete za svůj největší úspěch?

The Gang se úspěšně zúčastnil několika soutěží. V roce 2016 jsme se umístili na třetím místě v soutěži Rocková maturita a v tomto roce jsme se probojovali do finále soutěže Líheň, kde jsme nakonec skončili druzí. Tyto úspěchy nám získaly publicitu a otevřely dveře na několik festivalů na Slovensku a v Čechách. Za úspěch však považujeme hlavně vydání našeho debutového alba v prosinci minulého roku. Album bylo přijat velmi pozitivně doma i v zahraničí a dostali jsme se do povědomí rockových fanoušků doslova po celém světě. Naše skladby se dostaly do rotací několika rockových rádií a zaujaly jsme i několika videoklipy. Deska získala skvělé recenze zejména v zahraničí a skladba Let It Rock se dostala na kompilační CD britského časopisu Classic Rock Magazine. Podařilo se nám to jako první slovenské kapele, což považujeme za náš největší dosavadní úspěch.

Hráli jste už v Čechách anebo to bude v Brně vaše premiéra?

V Čechách se nám daří hrát poměrně pravidelně. Díky umístění v Líhni jsme si už dokonce na Moravě v okolí Ostravy vybudovali poměrně solidní fanouškovskou základnu. Odehráli jsme tu už několik koncertů i festivaly a do konce tohoto roku se ještě představíme vícekrát a na různých místech. Jelikož bratři Češi mají v oblibě rockovou hudbu, byli jsme zde přijati velmi dobře a do Čech chodíme hrát často a rádi.

Koho považujete za svůj vzor ve světe či doma na Slovensku?

Pokud mám být upřímný, na Slovensku nemáme hudební vzory a naši hrdinové pocházejí ze zahraničí. Naší inspirací jsou hlavně kapely ze slavné hardrockové éry v 70. letech minulého století, jakými jsou např. Led Zeppelin, Deep Purple nebo AC/DC. Vzorů a oblíbených kapel je více, jejich hudba je dynamická, hlasitá a na vrcholné muzikantské úrovni. Toho se snažíme držet i při naší vlastní tvorbě. Nebráníme se však ani současným trendům a naše kapela se nechává inspirovat i moderními old-school kapelami typu Rival Sons, Wolfmother, Royal Blood či Greta Van Fleet, které v své tvorbě spojují tradiční rockové postupy s aktuálním zvukem. To je i naším cílem, přinášet typický hardrock v novém moderním kabátě a odlišit se tak od hudby, která se hrává v našich rádiích.

Jaké máte plány a co byste chtěli dokázat?

Momentálně pracujeme na druhém albu. Jsme ve stádiu skládání a výběru skladeb na desku, která bude následovníkem úspěšného debutu. Tyto skladby se postupně dostávají do koncertního playlistu a testujeme si reakce fanoušků a to, jak na tyto nové skladby reagují. Jelikož jsme prvním albem nasadili laťku velmi vysoko, co se týče hudby i zvuku, tento proces nechceme uspěchat a do studia v druhé polovině tohoto roku zavítáme na vícekrát. Také usilovně pracujeme na zlepšování našeho koncertního programu. Jelikož máme za sebou množství koncertů, live podoba naší kapely se pomalu krystalizuje a fanoušci se mají na co těšit. Naše koncertní vystoupení se neustále zlepšují a dostáváme stále více nabídek na vystupování doma i v zahraničí. Samozřejmě, tvrdě pracujeme i na mediální prezentaci kapely, ať už ve formě image, práce se sociálními sítěmi nebo videoklipů, které si každý může podívat na našem YouTube kanálu. Máme stabilní management kapely a zdokonalujeme svůj byznys model včetně nahrávání, vydávání CD, on-line aktivit, merchandisingu či koncertní logistiky. Naším dlouhodobým cílem je prosadit se na hudebních pódiích nejen doma, ale i v České republice a dále na západ. Jelikož zpíváme anglicky, tam vidíme hlavní a přirozený trh pro naši hudbu.

Co se vám na hardrocku nejvíc líbí?

Pokud chceš být opravdu dobrý, musíš ze sebe vydat více než v jiných hudebních stylech. Hardrock je charakteristický špičkovými výkony hudebníků. Nemůžeš se postavit před lidi a hrát všechny skladby na dvou akordech nebo na poloviční plyn. Vždy musíš ze sebe vydat všechno, jinak ti lidé nebudou věřit. Musíš skloubit instrumentaci s náladou a kompozicí. Skladby musí být poslouchatelné a melodické, ale zároveň dynamické i pocitové. Musí publikum strhnout. Proto se nebráníme ani delším sólům či náročným pasážím, v nichž zkoumáme své hudební limity. Nad tím vším se vznáší unikátní hlas naší zpěvačky Dory, který je v našich končinách výjimečný. Střídáme nálady, rychlé skladby s pomalými, či ve středním tempu. Každý náš koncert je jiný, protože při hraní reagujeme na publikum a vždy se snažíme ze sebe vydat všechno. Hrát dobře a nahlas je samozřejmé, ale posluchač se vždy soustředí na to hlavní, čím je hlas a zpěv. Podobně jako u našich vzorů je i Dorotkin hlas jedinečný a rychle identifikovatelný. Díky ní se nám podařilo zaujmout širší publikum, ne jen ortodoxní rockery. A právě ta pestrost, energie a strhující koncertní provedení je to, co mě na hardrocku fascinuje. Věříme, že The Gang zaujme i vás. Děkujeme za rozhovor a zdravíme všechny rockové fanoušky v České republice.

Ivan Rössler