Collegium musicum v Lucerně

Collegium musicum v Lucerně

14.05.2018 - 06:56

Rozhovory

Autor: Ivan Rössler

Když loni (9. srpna 2017) zemřel Marián Varga, zdálo se, že s ním zemřelo i Collegium musicum. Bylo to velká škoda, protože šlo o jednu z nejlepších rockových skupin na Slovensku. Proto mne mile překvapilo, když jsem se doslechl, že Fedor Frešo chce tuto skupinu obnovit. Zavolal jsem mu a po chvíli jsme se dohodli, že obnovená skupina zahraje na počest bývalé skupiny v rámci dalšího ročníku Československého beat-festivalu 16. prosince v pražské Lucerně. Věřím, že vystoupení skupiny Collegium musicum bude patřit k vrcholům tohoto obnoveného festivalu. Požádal jsem Fedora Freša o odpovědi na pár otázek.

Kdy bylo Collegium musicum obnoveno a jak jste získali novou varhanici?

V lednu tohoto roku jsme v Bratislavě odehráli vzpomínkový koncert u příležitosti Mariánových nedožitých narozenin a náhoda nám přihrála Bernadettu Šuňavskou, koncertní varhanistku minimálně evropského formátu. Její vstup byl impozantní. Zahráli jsme jen pár skladeb, ale bylo vidět, že je to ta pravá osoba, která může nahradit nenahraditelné, totiž Mariána. Mimo jiné, podobně jako Varga, přichází ze světa vážné hudby, hrává fantastické varhanní koncerty. Hned na místě jsme se dohodli, že toto nesmíme pustit a zkusíme zorganizovat projekt pod názvem "Tribute to Collegium musicum". Zbytek kapely tvoří Fero Griglák a Martin Valihora.

Kde už jste s obnovenou skupinou Collegium musicum vystupovali?

Nikde. Příprava je časově náročná, neboť Bernadetta žije v Německu.

Co vás v letošním roce čeká?

Zatím nespěcháme a tak máme jeden koncert v Opavě v rámci varhanního festivalu a bigbítový vstup v Lucerně v rámci vzpomínky na beatové festivaly před 50 lety. Příští rok bychom chtěli koncertovat více, ale rozhodně ne příliš často. Chceme, aby naše koncerty byly i pro nás slavnostní záležitost.

Na co se v Lucerně můžeme těšit?

Na Collegium musicum v takové podobě, jak bývalo, ačkoli Marián už je v nebi, ale jeho génius a hlavně hudba zde stále zůstává. Tak tedy na tu hudbu.

Fotogalerie