GED MALONEY ŽIJE V PRAZE

GED MALONEY ŽIJE V PRAZE

02.07.2018 - 17:42

Rozhovory

Autor: Ivan Rössler

S Gedem mne seznámil Rosťa Máca, který ho se skupinou So fine doprovází. Zpěvák a kytarista Ged Maloney  je Angličan a neumí česky. Zpívá pochopitelně dobře anglicky převážně vlastní rockové písně, ale má v repertoáru i největší anglo-americké hity od Elvise Presleye až po současnost. Má rád U2 a tak je schopný vystupovat i jako revival této skupiny. Mimochodem jde o jediný revival U2 s rodilým mluvčím.

Ged se narodil v Christchurchi na Novém Zélandu, ale vyrostl v Anglii v Runconu poblíž Liverpoolu. Zde také začal ve svých 13 letech hrát na kytaru a klavír. Působil v různých skupinách, se kterými procestoval celou Anglii. Ged spoluzaložil skupinu Pulse, s níž nahrál album. S Pulse pravidelně hrával v klubu Cavern, který v 60. letech proslavili Beatles (ostatně uváděli tam především jejich písně). Hráli rovněž na festivalech v Berlíně a Dublinu. Ged vystupoval taktéž sólově jako předkapela zpěvákovi Glenu Tilbrookovi ze skupiny Squeeze a skupině Shed 7.

V současné době, jak již bylo řečeno, jezdí po českých koncertních pódiích. Gedovi jsem položil čtyři otázky:

Proč a jste se přestěhoval z Anglie do Prahy?

Jedním z důvodů bylo, že jsem se do Prahy stěhoval za svojí přítelkyní, ale také jsem chtěl v ČR založit novou kapelu a zkusit, jaké je české publikum.

Je české publikum jiné?

Češi jsou úžasní, jsem velmi mile překvapen, jak jsou nadšeni z mého zpěvu, z celé kapely a jak berou naše originální písničky

Váš největší dosavadní úspěch?

Turné s Mekym Žbirkou, které se odehrávalo v Praze, Brně a Bratislavě a neslo název Abbey Road Night.

Co vás čeká v letošním roce?

V nejbližší době nás čeká finále autorské soutěže Carpathia Music Festivalu v polském Řešově. Také dokončujeme náš nový videoklip.  A v neposlední řadě koncerty a festivaly po celé ČR , zavítáme i do Rakouska a na Slovensko.

Ivan Rössler