Kapela D.O.R.A. natočila klip ke skladbě Lhářka

Kapela D.O.R.A. natočila klip ke skladbě Lhářka

04.11.2017 - 14:49

Rozhovory

Kapela D.O.R.A. vznikla před dvěma lety a je to autorská dílna Báry Smejkalové a Laďi Štefka. Za tu krátkou dobu stihli vyhrát soutěž kapel BooM Cup 2015, natočit  několik videoklipů a zahrát si na festivalech jako je SázavaFest, Jump into Colours a dalších... Její klip Reasons získal ocenění ve světové soutěži videoklipů. Kapela se snaží tvořit kreativně a neprodukovat jeden typ písní.

Bára Smejkalová o tvorbě na písni Lhářka

Od prvního momentu jsem věděla, že tato píseň bude na připravované desce. Něco říkalo, že tato píseň ještě není v konečné fázi a vznikl nápad, pojmout ji jako duet. Najít tu správnou zpěvačku pro tuto píseń nebylo snadné, ale povedlo se. Slyšet moji píseň z úst jiného interpreta je zvláštní pocit. Člověk se neubrání srovnání...Co bych udělala líp, co bych naopak udělala mnohem hůř... Markéta Procházková je pro mě novou inspirací do budoucna a mohla jsem se díky této spolupráci naučit spoustu nových věcí. A o tom by tvorba měla být, z mého pohledu. Je stále, co se učit. Markéty schopnost vcítění se a schopnost analyzovat rozpoložení a pocity druhých je občas až trochu strašidelná. :) Dokáže se v mžiku naladit na vlnu ostatních a zapojit se do tvoření.

Jak se na spolupráci s Bárou Smejkalovou dívá kytarista a autor hudby Laďa Štefek?

To je jedna velká jízda. Známe se s Bárou už řadu let a dva roky se potkáváme v kapela D.O.R.A. Za tu dobu už svítilo slunce, ale přišly i bouře. Takže je to, musím říct, velmi pestré. Jsme totiž každý trochu jiný a každý máme trochu jinou představu o tom, co by se mělo a nemělo. Když zavzpomínám na to, jak jsme dělali Lhářku...Bára přišla ke mně domů a přinesla text. Přečetl jsem si ho a líbil se mi. Bylo to přidrzlý a to mě baví. :) Tehdy jsem vzal kytaru a vlastně to netrvalo dlouho a sloka byla na světě. Prostě se to krásně sešlo. Hned první nápad, který se nám oběma líbil a který fungoval. Pak už to stačilo jen dotvořit jak hudebně, tak textově. Jsem tak trochu snílek, který když se pro něco nadchne, nevidí překážky. Prostě to pojďme udělat. Ono to určitě dopadne.

Co je pro Laďu u tvorby nejdůležitější?

Zapomenout na hranice. Často se setkávám, bohužel i u muzikantů, s názorem, že tohle se takhle nedělá a že tohle se dělá takto. To mi přijde šílený. Neříkám, že chci být za každou cenu originální, ale nechci se svazovat postupy a pravidly, které jsou zaběhnuté. Vždyť pravidla jsou od toho, aby se porušovala. :) A pak. Teprve když vystoupíme z komfortní zóny, může vznikat něco nového.  Prošlapávat cestičku tam, kde se zdá, že žádná není.

Fotogalerie