Kapela Náhodný Výběr novou deskou roztáhla hranice žánrů

Kapela Náhodný Výběr novou deskou roztáhla hranice žánrů

02.06.2016 - 08:36

Rozhovory

Autor: Grigorij Gizzy Orljanski

Každý region v naší malé zemičce má plno kapel, které se prosadily na tuzemském trhu. Již od roku 2013 pozoruji vzestupnou tendenci pop-punkové skupiny Náhodný Výběr. Ještě pod názvem Steel Rack jsem coby manažer soběslavské skupiny Extract vybral mladou a energickou kapelu jako předskokany. Koncem roku 2014 jsem s kapelou dělal první rozhovor, to u příležitosti vydání debutové desky Napadla mě melodie.  Z této desky boduje v rádiu i singl Je to jenom hra. V tohoto roku létě kapela chystá velký křest nové desky a máme se prý těšit i na hvězdné hosty.  Bude určitě velmi zajímavé i do budoucna sledovat dráhu této talentované formace. Náhodný Výběr hraje v sestavě v čele s frontmanem, zpěvákem, saxofonistou  Martinem Bednářem. Dalšími členy jsou bubeník Štěpán Bartoš, kytaristé Marek Ctibor a Vít Sechovec, baskytarista Marek Havelka. Jaké jsou plány na letošní rok a následující období? V exkluzivním rozhovoru pro hudební server Muzimax.cz odpovídá frontman a zpěvák Martin Bednář.

Martine, od našeho rozhovoru uplynul rok a půl. Co je od té doby nového v Náhodném Výběru?
Nových je spousta věcí. Tou nejzásadnější byl ale odchod našeho bývalého basáka a příchod Marka Havelky, který mezi nás zapadl na jedničku. Natočili jsme další klip na naší písničku Je to jenom hra, která byla 29.5. 2016 zveřejněna na televizi Óčko. Další zásadní událostí bylo nahrávání našeho druhého CD, které budeme 1.7. křtít v Soběslavi na Plovárně. A bude se na co těšit!

Pečlivě sleduji kalendář akcí Náhodného Výběru. Máte své sólové koncerty a často předskakujete před velkými jmény. Je těžké dostat se jako support koncertů často špiček česko-slovenské ska, punk-rockové scény?
Neřekl bych, že úplně těžké, ale snadné taky ne. Poslední dobou se rozmohl trend, kdy kapely vybírají předkapely na základe různých hlasovacích soutěží, takže je to potom na našich fanoušcích, jestli nám dají tu šanci si zahrát se známými kapelami. Pár takových šancí jsme dostali a moc si toho vážíme. Věříme, že jsme rozhodně nezklamali jak je, tak ty kapely a děkujeme všem fanouškům za podporu!

Absolvujete i nejrůznější soutěže skupin.  Popište atmosféru a klima mezi konkurenčními interprety, kteří také chtějí danou soutěž vyhrát?
Až na pár výjimek tyto soutěže probíhají dobře a mezi kapelami na soutěžích nepanuje téměř žádná rivalita. Většinou si dobře pokecáme a navážeme nová přátelství. My ty soutěže bereme jako každý jiný koncert a jdeme si to užít naplno bez ohledu na výsledek. Důležité je přece, aby si to užili lidi. A ty soutěže, které jsme vyhráli, byla  jen pomyslná třešnička na dortu a potvrzení, že jsme předvedli skvělý výkon, který se líbil jak divákům, tak třeba odborné porotě.

Jak hodnotíte předchozí rok? Co přinesl do historie kapely?
Minulý rok byl v kapele rozhodně zlomový. Dostali jsme možnost zahrát si na festivalech po boku našich vzorů a hudební špičky v České republice. Zde jsme si asi uvědomili, že to co děláme má opravdu smysl a je to pro nás motivace nezvolnit a jít do toho ještě víc naplno. Bereme to jako takovou odměnu za předešlé roky, kdy jsme hráli jen na malých akcích a poctivě trénovali ve zkušebně. Hodně jsme se sehráli. Myslím, že jsme jako kapela ještě nikdy nebyli v lepší formě.

Léto se blíží a to znamená, že bude i plno open air akcí? Kde vás například můžeme vidět a slyšet?
Ano, na ty letní festy se osobně moc těším a i zbytek kapely. Mezi největší akce, kde nás můžete vidět a slyšet patří rozhodně Přeštěnice, KilianGang ve Voděbradech,  poté to bude náš křest druhého CD, který bude 1.7. v Soběslavi na Plovárně a spousty dalších akcí.

Budete vydávat novou desku. Jaký bude mít název? Kdo se podílel na tvorbě songů?
O novém albu tady již pár slov padlo, protože se kolem něj teď točí celá kapela. Jak už jsem říkal, tak desku vydáme 1.7. v Soběslavi na Plovárně. Ohledně názvu jistě pochopíš, když ho ještě neodhalíme, aby se fanoušci měli na co těšit. Na tvorbě songů se podílela celá kapela. Každý tam má nějaký příspěvek, i když někdo větší a někdo menší. Třeba náš bubeník Štěpán Bartoš napsal většinu textů a i na hudbě se dost podílel.

Jaký je podle vás rozdíl mezi debutovou deskou a současnou? Poprosím o srovnání.
Rozhodně v tom, že u první desky nikdo nevěděl, co od nás očekávat. U druhé desky je to těžší v tom, že lidé už od vás mají určitá očekávání a my je musíme naplnit a překonat. Snažíme si tedy s druhým CD více vyhrát. Nová deska je experimentálnější. Už jsme se nehnali jen jedním směrem, naopak jsme úmyslně trochu roztáhli hranice žánrů, které hrajeme. Také jsme už nenahráli každou píseň, která nás napadla – naopak si pamatuji pěkných pár, které jsme odložili k ledu či vyhodili nadobro. I na nahrávání jsme měli o dost více času, ale vzhledem k tomu, že jsme se pustili právě i do pokusů a experimentů, nezbyla nám nakonec ani chvíle nazbyt.

Plánujete nějaké turné k nové desce?  Jak bude probíhat váš křest? Můžeme se těšit i na nějakého vzácného hosta?
Ano, na podzim bychom měli jet tour s kapelou Brutální Jahoda, kde budeme hrát samozřejmě jak věci z nové desky, tak i něco ze starší tvorby. Mělo by to být přibližně patnáct koncertů po celé ČR. Křest právě řešíme a myslíme, že se mají fanoušci na co těšit. Jako hlavního hosta jsme pozvali kapelu zakázanÝovoce - ukradenÝovoce, se kterou jsme už pár koncertu odehráli a jejich kytarista Láska si s námi zahrál i v prvním videoklipu Romantička, čehož si moc vážíme.  Další kapely jsme pozvali z okolí a rozhodně stojí za to si je taky přijít poslechnout.

Synonymem plno kapel je nějaký jejich největší hit? Který podle vás a fanoušků je skutečně ten váš?
Našimi nejznámějšími písněmi jsou asi Romantička a Je to jenom hra, ale na tohle se odpovídá opravdu těžko. Na koncertech sklízí největší úspěchy asi Kamarádka s výhodama, spousta lidí nám chválí třeba i Sen…  my sami máme každý nejraději jinou. Je to jenom hra se dostala do několika rádií, a na Youtube boduje zase Romantička. K oběma písním můžete vidět videoklip.

Jak to tak bývá, v žitově kapel dochází i k personální obměně. Je to i váš případ. Kdo odešel a kdo přišel? Kde nyní účinkuje váš bývalý člen?
Ano bývá to tak a ani nás tahle situace neminula. Náš bývalý baskytarista Daniel Kysilka se rozhodl sám odejít, což jsme museli akceptovat a začít hledat nového. Napsali jsme inzerát, vytipovali pár basáků a nakonec si je pozvali na zkoušku. Nejvíce se nám zalíbil svým zapálením a chutí hrát náš současný basák Marek Havelka. Sedli jsme si jako kapela dobře a funguje nám to jak na pódiu, tak mimo, což je taky nesmírně důležité. Co se týče Daníka, tak vůbec nevíme co dělá.

K singlům Romantička a Je to jenom hra byl i zajímavý videoklip. Plánujete i nyní něco natáčet?
Rozhodně. Už máme vytipováno pár skladeb z nového CD, které by si zasloužily klip. Tak uvidíme, která to nakonec vyhraje. Ale dalšího klipu se rozhodně dočkáte.

Co váš těší a netěší na současné české  hudební scéně?
Těší nás určitě ta možnost prezentace kapely, kdy dnes je mnoho způsobů, jak se může kapela propagovat a je i spoustu akcí, kde si může začínající kapela zahrát. To, co nás moc netěší je trend, kdy v různých soutěžích nerozhoduje ani tak kvalita kapely, jako spíš kvantita hlasů, kterou dostane od fanoušků. Mezi to patří například i hlasovací soutěže o předkapelu na koncertech velkých kapel. I když jsme si díky tomuto hlasování taky zahráli, tak sympatické nám to rozhodně není.

Kdo se stará o servis kapely?
O zařizování koncertů se stará náš manažer Radek Mičan, za což mu moc děkujeme. A o ten zbytek se staráme sami. Snažíme si rozdělovat úkoly tak, aby každý dělal to, co umí a to co ho baví.

Jaké ambice máte do budoucna?
Ambice máme rozhodně ty nejvyšší asi jako každá kapela, ale těch kapel je zde moc, tak to bude jen na nás, jestli si půjdeme za svým snem a dokážeme to. Chtěli bychom dělat to, co nás baví nejvíc a to je hrát, hrát a zase jenom hrát!

Co byste vzkázali našim čtenářům?
Neseďte doma a choďte na koncerty. Vždyť je to fajn! Těšíme se na Vás!

Za příjemný rozhovor děkuje Grigorij ,,Gizzy“ Orljanski

Fotogalerie