Kniha Fenomén Argema po dlouhých letech konečně vyšla

Kniha Fenomén Argema po dlouhých letech konečně vyšla

29.10.2017 - 10:16

Rozhovory

Autor: Diana Michalová

V polovině října vyšla dlouho očekávaná kniha, která mapuje 35 let trvání české populární skupiny Argema. Kapela, která během svého působení odehrála tisíce koncertů, vydala desítky studiových alb a získala nespočet ocenění, patří ke stálicím české pop-rockové scény. O tom, co vedlo bývalého člena kapely k vydání této ojedinělé publikace, jsem si povídala s autorem knihy Pepou Holomáčem.

Co Tě vedlo k napsání knížky o skupině Argema? Odkud přišel ten prvotní impuls?

O napsání nějaké knížky jsme se mnohokrát s klukama  bavili ještě v dobách mého působení v kapele. Znáš to, kapela jezdí po republice, žije v podstatě po hotelích, a co má dělat v čase mezi koncerty? Prostě paří a dělá průsery. Tím nechci tvrdit, že tomu tak je i v současnosti, ale v dřívějších dobách, v osmdesátých a devadesátých letech jsme byli bohémové, kteří si prostě život užívali a neřešili jsme možné následky. No, a když se něco podařilo spáchat, tak jsme vždycky říkali "To musíme jednou sepsat". Jenže v té době to prostě nešlo. Byly to mnohokrát tak velké průšvihy, že nebyly publikovatelné a my na ně uvalili informační embargo. To jsme ale nyní uvolnili a kniha mohla vyjít.

Říkáš, že průšvihy se dělaly v dřívějších dobách kapely. Tím chceš říct, že se kluci již uklidnili?

No, já nevím, zda se uklidnili, ale je fakt, že jsem ze současných členů nic nevydoloval. Možná je to ale tím, že i oni uvalili informační embargo a prostě ještě nedozrál čas. Až dozraje, tak třeba za pár let napíši druhý díl.

Dobře, ale nebude to nuda v těch posledních kapitolách, když jsi z kluků nic nevydoloval?

Správná otázka. S tímto problémem jsem se docela pral, když jsem knihu psal. Měl jsem spoustu příhod do první poloviny knihy, ale do té druhé jsem jich moc neměl. Je to taky částečně i tím, že jsem v kapele končil v roce 1997. Takže jsem, logicky, nebyl v pozdějších letech s kapelou tolik ve spojení, tak se ke mně informace nedostaly. Nicméně si myslím, že jsem to vyřešil docela elegantně a některé z příhod jsem zasadil do těch "chudších" kapitol, kdy třeba Pepa Pavka nebo Dan Škrášek tyto příhody zmíní. Proto je důležité, aby čtenáři přečetli knihu celou, tedy i ty kapitoly, které neobsahují roky resp. období, kdy na kapelu chodili.

Kniha je docela obsáhlá, má 288 stran a mnoho obrazového materiálu, jak dlouho trvá napsat takovou knihu?

Budeš se tomu možná divit, ale trvalo mně to tři roky. Ale ne, že bych úporně tři roky psal, to bych asi napsal více stran, ale od prvního slova po to poslední mně to trvalo tři roky. Měl jsem třeba období, kdy jsem půl roku nic nenapsal a pak jsem zase za víkend napsal pět kapitol. To prostě nenaplánuješ. Nejvíc jsem vždycky napsal, když jsem se doma kvůli nějaké hlouposti nepohodl se svojí partnerkou.  Znáš to, sbalil jsem tablet, sedl do hospůdky u nás v Holešovicích, dal si dvojku vína a psal.

Takže Tvá žena má na knížce nemalý podíl...

Dalo by se to i tak jednoduše říct. Ale ne, že by to bylo pravidlem, asi tak jako v každém normálním vztahu. Ona má ale na knížce mimo této prkotiny i jiné, nemalé zásluhy. Kromě toho, že byla prvním čtenářem a kritikem, tak dělala dohled nad celkovým ztvárněním obsahu knihy. Mnohokrát jsem jí říkal, že je takový Jobs v sukních. Prostě ten její perfekcionalismus mě mnohokrát dováděl k šílenství. Nakonec jsem, jako vždy, musel uznat, že měla pravdu a že ty úpravy, které navrhovala, byly ku prospěchu.

Proč jsi zvolil pro knihu zrovna název Fenomén Argema?

Protože Argema prostě fenoménem je. Která z českých kapel vydala a dobře prodala 26 studiových alb, odehrála tuším bezmála 3,5 tisíce vystoupení a má 5 zlatých a 1 platinovou desku? Možná taková kapela u nás je, ale já o žádné nevím. Argema zasáhla za pětatřicet let několik generací. Ano, vystřídalo se v ní 33 muzikantů, ale všechny problémy, které by jinou kapelu srazily do kolen, Argema přežila. Myslím, že ze strany médií a hudebních kritiků je hodně nedoceněnou kapelou. Možná nejvíce nedoceněnou u nás. Jsem přesvědčen, že největšího uznání se kapela ještě dočká.

Když se řekne Argema, tak se každému vybaví Jarošovský pivovar, je to tak?

Ano, ta písnička kapelu provází již 25 let. Vzpomínám si, jak jsme ji na koncertech neradi hráli, ale co uděláš, když ji lidi chtějí… Jsou ale i světové kapely, které neradi hrají nějaký hit, o kterém ani nepředpokládali, že se hitem stane. Argema má ale spoustu jiných, skvělých hitů, které stojí za poslech. Argema prostě není jen Jarošovský pivovar.

Přiznám se, že i já jsem fanouškem Jarošovského pivovaru. Byla to jedna z prvních písniček, kterou jsem zahrála na kytaru. To bylo ještě dlouho předtím, než jsme se poznali. Pepo, prozraď budoucím čtenářům, co by měli od knihy očekávat? Proč by si ji měli koupit?

Kromě již zmíněných průšvihů, co kapela a jednotliví členové vyváděli, v knize mj. popisuji třeba den, kdy jsme ztratili svého kamaráda Bohdana Furcha, který zemřel přímo při koncertě. Myslím, že tak podrobně tato tragická příhoda nebyla nikde publikovaná. Nebo jsem se rozepsal o soudním procesu mezi Argemou a ExArgemou, který zaměstnával hlavně naše fanoušky před pár lety. Taky jsou podrobně představeni všichni muzikanti a manažeři kapely ve svých profilech.

To jsou dost silné události. Nevypíchneš pro čtenáře nějakou příhodu?

Dobře, tak jednu nakousnu. Jednou jsme po koncertě pařili na hotelovém pokoji, který neměl vlastní WC, tak jsme šli s Danem na záchod, který byl na chodbě. Cestou jsme potkali jednu mladou paní v županu, která šla rovněž tamtéž. Dali jsme se s ní do řeči a ona se nám svěřila, že procházejí s manželem velkou vztahovou krizí, tak si zakoupili víkend na hotelu, aby vztah urovnali. Slovo dalo slovo a my ji ukecali, ať jde s námi na pokoj dát si panáka. No a mladá paní tam s námi zůstala až do rána, podrobnosti vynechám. Jak to skončilo s jejich vztahem bohužel nevíme, ale můžeme si to domyslet.

Jsem zvědavá, jestli se o podrobnostech dozvíme v knize. Ale zpátky k tématu. Dělal sis nějaký průzkum, jaký bude o knížku zájem?

Nedělal, ale dle předobjednávek se kniha za první dny prodává velmi dobře, nechybí mnoho a první náklad bude pryč. Takže budu uvažovat o dotisku a snad to do Vánoc stihneme.

Bude knížka k dostání i v běžné obchodní síti?

Prozatím nebude, protože máme co dělat, abychom uspokojili zájemce, kteří si ji objednali přes e-shop kapely (www.argema.cz). Nicméně zvažuji, že bych se dohodl s pár prodejci a dal knížku i na pulty vybraných prodejen. Fanoušky budeme průběžně informovat přes sociální sítě.

Dobře, napsal jsi knihu, ale co budeš dělat dál? Máš něco tzv. v rukávu?

Tuto otázku mně položila i moje žena. Odpověděl jsem jí, že nevím, třeba začnu malovat. Na otázku zda umím malovat, jsem jí odpověděl, že psát knihu jsem taky neuměl. Tak možná dostanu pod stromeček malířské nádobíčko. Ale teď vážně, mám spoustu nápadů, v minulosti jsem hodně fotil, tak možná uzrál čas, abych realizoval nápady, které se za poslední dobu nakupily. Taky mám pár nápadů ve spojení s kapelou, takže si nemyslím, že bych se neměl čemu věnovat. Nechte se překvapit, třeba do roka a do dne s něčím přijdu.

Pepo, bylo mi velkým potěšením a spolu se čtenáři se budeme těšit na Tvé další výtvory.

Děkuji za rozhovor

Diana Michalová

Fotogalerie