Michal Kuchařík proslavil Vyžice

Michal Kuchařík proslavil Vyžice

17.05.2017 - 16:49

Rozhovory

Autor: Ivan Rössler

Řada hudebních produkcí se neobejde bez nadšenců. Jedním z nich je Michal Kuchařík, který doslova z ničeho vybudoval festival ve Vyžicích. Obec je to malá, před třemi lety zde žilo kolem dvou set obyvatel a přesto na jeden den se jejich počet dá vynásobit deseti. Proč? Protože taková je návštěvnost „jeho“ zajímavého festivalu.

Jak vznikla myšlenka dělat festival právě ve  Vyžicích? Na to odpovídá Michal Kuchařík trochu zeširoka, ale protože je to osobní, tak ho nechme mluvit.

Na Odysseu jsem chodil od svých sedmnácti let. Jejich písničky a atmosféra jejich zábav mi přirostly k srdci. Nikdy nezapomenu na fantastické "parkety" v Rozhovicích nebo na nealko zábavy na Míčově.  Asi před dvanácti lety jsme doma prováděli "velký" úklid a já našel krabici se starými kazetami a CD. Postupně jsem bral jednu kazetu za druhou a přehrával je. Úplně jako bych se vrátil o pár let zpátky. Vůbec jsem nemohl pochopit, že jsem mohl na tak fantastickou muziku zapomenout. Tak jsem se o tom zmínil před kámošem Davidem. A tak jsme si spolu udělali výlet k Vaškovi Běhavému na jeho statek v Poli, kde hrála Odyssea Revival Turnov (Odýss v té době nehrála). Jako host pan domácí. A to bych řekl, že byl takový první moment našeho setkávání s Odýss.

Potom u nás jeden nejmenovaný člověk slavil narozeniny a výročí svatby. Jako překvapení pro všechny pozval Odýss s Václavem Běhavým. Tam jsem je poprvé slyšel hrát naživo od té doby, co jsem přestal chodit na bigbíty. První písničku jsem vůbec neunesl a celou ji proseděl a probrečel. Bylo to něco, co člověk jen tak nezažije. Tady jsem poprvé pochopil, co pro mě vlastně hudba Odýss znamená. Forever!!! Když jsem zjistil, že je na tom David úplně stejně jako já, tak jsme se domluvili, že by bylo fajn udělat něco pro kapelu, která nás tak ovlivnila. No a to už byl první krůček k nápadu s OdyssFestem. Motto: Fanoušci Odýss!!

Tady bych si dovolil popsat jednu fantastickou věc, která nám z této akce udělala i něco jiného než jen hudební zážitek. Když jsme poprvé napsali na web Odýss, že se bude pořádat OdyssFest, tak se ozvalo několik fanoušků, kteří nám od samého začátku pomáhali. Postupem času se k nim přidávali další. Fandové z celé republiky. Nikdy předtím jsme se neviděli a bylo nádherné, když v den festu za námi přišli a postupně jsme se seznamovali. Je to fantastický pocit, když zjistíte, kolik lidí je ochotno pomoci někomu úplně cizímu, jenom proto, že máme rádi společně jednu kapelu!!! A jsme rádi, že toto naše přátelství přetrvává dál!!! Od té doby jsou naše návštěvy na zábavách Odýss nejenom o muzice, ale taky (a už možná i především) o setkání s partou skvělých lidí!!!

Pokolikáté festival už děláte?

Letos proběhne už čtvrtý ročník. Každý ročník má své motto. Rok 2010 to byli fanoušci Odyssee jakési poděkování kapele za ty dlouhé roky hraní. O dva roky později jsme festival nazvali Na bigbítový tancovačce, a bylo to setkání kapel, které vystupovaly společně s Odysseou v letech našeho mládí. V roce 2015 jsme se pokusili přiblížit hudbu Odyssey mladé generaci.  A letošní ročník? Prostě setkání fanoušků Odyssey a příznivců klasického bigbítu.

Všechny akce mají společné vystoupení Odyssey a kapel s ní spřízněných. K těmto kapelám zveme další hosty. V předešlých letech to byli např. Vítkovo Kvarteto, BlueEffect s Radimem Hladíkem, Brutus, Keks, Pumpa, Markýz John a mnoho dalších. Letos to budou kapely IRAS, Vendetta Rock a Lef de BARD.

Jakou máte návštěvnost? Je to přece jen trochu z ruky.

Když jsme se poprvé bavili s Vaškem Běhavým, kolik si myslí, že přijde lidí, tak prohlásil, že by to tisícovka mohla být. Nakonec se prvního festivalu zúčastnilo asi 1700 lidí!! Neuvěřitelné. Když jsem z pódia viděl ten dav, tak mi až mrazilo. Byla to paráda! V roce 2012 byla návštěvnost obdobná.

Jaký bude letos program?

Kromě "naší" Odyssey vystoupí také:

GARDE - hard rocková kapela Radko Andrejse

LAIK - Plzeňská punk-rock-ska kapela, kde hraje na bicí Jirka Bavr Lokajíček

IRAS - Nymburská metalová legenda, která vloni obnovila svoji činnost

Vendetta Rock - Hradecká (Králové) rocková revival kapela

Lef de BARD - rocková kapela z nedalekých Žlebů

Vystoupí také speciální hosté - Andy Seidl a Pavel Půta.

Pro zpestření máme připravenu "vědomostní soutěž". Každý, kdo odpoví na položenou otázku správně, bude zařazen do slosování. První cena bude let letadlem nad festivalem!!

OdyssFest 2017 se uskuteční v sobotu 17. června 2017 ve Vyžicích u Heřmanova Městce!

Kompletní informace o festivalu jsou uvedeny na www.nabigbitovytancovacce.cz