Radim Pařízek:"Kdyby všichni ctili autorství jako my v Citronu, žádný spor by nevznikl"

Radim Pařízek:"Kdyby všichni ctili autorství jako my v Citronu, žádný spor by nevznikl"

27.01.2016 - 15:59

Rozhovory

Autor: Pepa Holomáč

Kapela CITRON po zářijovém personálním zemětřesení má za sebou úspěšné podzimní turné a nové pětipísňové EP „Rebelie vol.1“. Ovšem ani v novém roce nezahálí! Nyní připravuje další počin a chystá jarní část turné. Při této příležitosti jsem oslovil kapelníka Radima Pařízka a položili mu pár otázek, mimochodem jsme se dotkli také citlivých témat.

CITRON má za sebou velmi úspěšné turné k EP REBELIE vol.1. Jak bys s odstupem času zhodnotil posledních pár měsíců? Za tak krátkou dobu jste toho tedy stihli docela dost.
Bylo to hektické období. Na všechno jsme měli opravdu hrozně málo času, protože po odchodu bývalých členů jsme museli začít v podstatě naplno makat a současně dodržet veškeré závazky. Přesto jsme stihli v rekordním čase dokončit pět skladeb, z toho tři úplné novinky. Soudě podle vyprodaného turné a velkého množství prodaných nosičů se fanouškům zjevně líbí. Zvukově je EP, myslím si, na vysoké úrovni, na produkci bude teď určitě více času.

Turné skončilo, EP máte venku. Jaké jsou tedy nejbližší plány CITRONU?
Už v závěru loňského roku jsme se sešli a začali připravovat druhý díl REBELIE Vol.2. Vyjde v březnu a pojedeme s ním jarní část turné. Potom hned začneme dodělávat regulérní album. Ostatně pracujeme na něm s Láďou Křížkem a našimi muzikanty Jirkou, Georgem a Pavlem už od loňského srpna. Objeví se také kamarádi jako hosté a největší eso v rukávu máme v podobě producenta Rolanda Grapowa (Masterplan, ex-Helloween). Ale nechejme si nějaká překvapení i na později. Moc se na to už všichni těšíme.

V tisku se občasně řeší tvé spory s bývalými členy. Naposledy tě napadli, že jim zakazuješ hrát skladby CITRONU. Bylo to opravdu nutné?
Víš, za normálních okolností by mě to nikdy ani nenapadlo udělat, ale kroky, lži a pomluvy mých bývalých spoluhráčů mě k tomu v podstatě donutily. Nedali mi jinou možnost. Začalo to tím, když prohlásili, že v CITRONU končí a posléze vydali lživé prohlášení, kde to zapřeli. Kdyby po svém odchodu začali hned s novým názvem a s novými písněmi, tak bych jim i fandil. Ale první krok, který udělali po své výpovědi byl ten, že nadále používali neoprávněně název CITRON. I když věděli, že jedeme dál s Láďou Křížkem a velkou chutí. A když jim pak mí právní zástupci logicky zrušili profil s tímto názvem, tak ze mě udělali gaunera. A za to jim mám vycházet vstříc? Dokážeš si představit, že by např. čtyři bývalí členové SABATONU trvali na názvu, který jim nepatří? Štěstí pro SABATON, že nežijí v Česku, kde se moc nectí duševní vlastnictví a každý si dělá, co chce. Ale zpět k tvé otázce. My v CITRONU naopak ctíme jejich autorství a Jardovy a Vaškovy skladby na koncertech nehrajeme. Kdyby udělali totéž, žádný spor by vůbec nevznikl.

Dobře, ale oni tvrdí, že CITRON je také jejich a mají na název právo, protože v kapele dlouhá léta hráli.
Už se budu zase opakovat. Do kapely jsem je přijal já, dlouho po té, co jsem v ní již působil i jako kapelník. Takže na název mám nárok nejen právně, ale i morálně. Zakladatel Petr Michalík, který ten název vymyslel, mi po svém odchodu CITRON kompletně předal se vším, co k tomu patří! Takže žádné rozdělení CITRONU na dvě kapely se nekoná. Prostě odešli hráči a přišli noví. To, že to teď zbaběle zapírají, mě také utvrdilo v mém rozhodnutí zakázat jim hrát mé skladby.

Nemyslíš, že jsi ale přece jen mohl udělat vstřícné gesto a ten zákaz nevydat? I v očích fanoušků bys vypadal lépe.
Bohužel, vymahatelnost práva někdy bolí a jak jsem už řekl, kdyby zaujali jiný postoj a nelhali, neměl bych s tím vůbec problém. Jenže oni od počátku chtějí název CITRON uzurpovat pro sebe. Už před léty chtěl Vašek udělat v kapele puč a z CITRONU mě vyštípat. Naštěstí byl tenkrát proti i Standa Hranický. Přesto jsem je v kapele nechal a snažil se vše urovnat. Ta atmosféra posledních let ale byla děsivá. Důvod, proč na názvu CITRON tak lpí, je zcela jednoduchý: PENÍZE! Jsou si totiž dobře vědomi, že jako neznámá kapela to nebudou mít lehké, budou si muset vyšlapat vlastní cestu a jít s cenou pořádně dolů. To si ale měli rozmyslet dřív, než prohlásili před svědky, že v CITRONU končí. Po celou dobu se mnou Vašek neustále bojoval a toužil stát se kapelníkem. Teď se mu sen konečně splnil. Tak ať ukáže, co umí kromě lží, pletichaření a opičení se po druhých. Také to, že se prezentují jako ostravská kapela je účelové a zavádějící, protože z Ostravy není ani jeden jejich člen. Spíš by se měli prezentovat jako hranická kapela.

Fanoušci druhé strany tě přesto občas na facebooku i jinde dost hrubě napadají. Není ti to líto?
Pochopitelně mi to líto je. Ono je totiž vždycky jednodušší a příjemnější uvěřit lžím než pravdě. Ta pravda není nikdy tak hezká a atraktivní jako lež. Ostatně to je důvod, proč je bulvár tak úspěšný. Víš, ono v každém sporu se musí najít obětní beránek, který za všechno může. Já jsem v tomhle dost v nevýhodě, protože si nechci vymýšlet, lhát a chlubit se cizím peřim. Asi jsem v minulosti trochu podcenil komunikaci s fanoušky a vytvořil si tak u nich ne ideální obraz. Mrzí mě to a snažím se nyní o nápravu. Zatímco ostatní po koncertech chlastali, balili holky, nebo klábosili s fanouškama, já jsem většinou spěchal pracovat. Měl jsem toho hodně a např. velká pódia se sama od sebe nenabídnou. A zatímco jsem celé roky tvrdě pracoval a něco velkého vybudoval, někteří jen leželi na zahradě v houpací síti a s nataženou rukou čekali na telefon, kdy se bude hrát. Vašek se v dobách největší slávy zase oddával alkoholu tak, že na pódiu nemohl ani stát. Přesto mě jako kapelníka nikdy nenapadlo ho vyhodit. Jardu to děsně štvalo. Také jsem kdysi například zaměstnal v rádiu Jardu i Standu, aby měli nějaké peníze a povinné odvody. Jenže v životě to tak chodí, že když se snažíš pomoct, tak se to většinou obrátí proti tobě. Nebo když v roce 1987 si zlomil Standa nohu a Jarda s Jindrou pak přivedli Láďu Křížka, tak já jsem byl jediný proti tomu, aby se Standa vyměnil. Jenže tohle oni svým fanouškům pochopitelně neřeknou. Dají jim jen to, co chtějí slyšet, tzn. že Pařízek je hajzl. Samozřejmě, že také určitě nejsem svatoušek, ale na rozdíl od nich bych nikdy nepřipustil na webu CITRONU sprosté urážky na bývalé členy! Každému se ale nenávist a zášť jednou vrátí.

Vraťme se k tomu autorství skladeb. Vašek Vlasák zpochybnil tvé autorství hitu „Už couvám“ a naopak se ke spoluautorství začal hlásit baskytarista Jiří Krejčí, který hrál v CITRONU před Vaškem.
Tak Vašek to ví určitě přesně, když v té době v CITRONU vůbec nebyl :). Je to už 33 let a opravdu si už nevzpomínám, jestli se na tom podílel také Jirka Krejčí. Jo aranže písní v té době vznikaly s přispěním všech. Ostatně za tu dobu se mohl o autorství kdykoliv přihlásit. Je zvláštní, že to udělal zrovna teď ve spojitosti s kapelou Jardy a Vaška. Nicméně dveře má u mě kdykoliv otevřené.

Změňme téma. Jakou muziku můžeme očekávat na EP „REBELIE Vol.2“ a poté na albu „REBELIE REBELŮ“? Půjdete ve stopách Radegasta nebo spíš se vydáte jinou cestou?
Protože opět tvoříme společně  s Láďou, můžou fanoušci očekávat opět náš rukopis a výchozí odrazový můstek z Radegasta. Event. Vypusťte psy, vždyť prvotní podobu tohoto alba jsme také dělali s Láďou za přispění Dodo Doležala. Ale je nás v kapele více, tak nakonec uvidíme. V každém případě modernější melodický heavy metal. Prostě to, co umíme desítky let. Každopádně to bude pořád ten správný ostravský CITRON!

Ještě jednu otázku na závěr: v roce 1981 jste natočili desku „Obratník Raka“, která ale vyšla v malém nákladu pouze v anglické verzi. Neuvažujete tedy o jejím vydání po tolika letech?
Letos slaví CITRON neuvěřitelných 40 let na rockové scéně a při této příležitosti toto zapomenuté album určitě vydáme. Chceme tím zároveň uctít památku prvního zpěváka Vládi Kubaly, který bohužel před léty zemřel. Navíc tehdejší baskytarista Petr Michalík s námi teď jezdil jako host na turné. Takže fanoušci se mohou letos těšit na tři dárky: druhý díl EP, reedici a regulérní album. Čeká nás tedy spousta práce.

Za rozhovor děkuje Pepa HolomáčMuziMax.cz

 

Fotogalerie