Ready Kirken se chystají rozbít monarchii

Ready Kirken se chystají rozbít monarchii

30.03.2016 - 15:00

Rozhovory

Autor: Grigorij Gizzy Orljanski

Pardubice nejsou pouze městem koní, perníku a hokeje, ale také městem, kde byly  založeny známé české kapely jako je Vypsaná Fixa či Ready Kirken. Kapela Ready Kirkem vznikla v roce 1996. Mezi posluchači zabodovala zejména hity Zejtra MámČerný BrejleKrasohledPoslední dobou.

Singl “Zejtra Mám“ znamenal velký průlom, kapela ho představila koncem minulého století. Tato píseň hudebníky ihned nasměrovala ke špičce české pop-rockové scény. Netřeba připomínat, že v té době byl ústřední osobností frontman a zpěvák Michal Hrůza, který v kapele působil deset let, tedy až do roku 2006.  I po odchodu tak výrazné osobnosti se zbytek kapely rozhodl pokračovat a vydal další tři desky. Posledním počinem je loňská deska s originálním názvem “Kde byl vykopán zakopanej pes“.

Předchozí dvě desky poskytla kapela na veřejný server ulozto.cz, tudíž se deska dá stáhnout zadarmo. Krom zmíněného, úspěšného sólového interpreta Michala Hrůzy, kapelou prošlo během dvacetileté historie plno výtečných muzikantů. Současnou sestavu tvoří zpěvák a kytarista Michal Mráz, zakládající člen a kytarista Zdeněk Ceral, bicí nástroje Mika Ronos a na baskytaru Michal Voldán.

Zde Vám přinášíme exkluzivní rozhovor se zpěvákem a kytaristou Michalem Mrázem.

Prozraďte co je nového u Ready Kirken v roce 2016?
Zatím jsme se ještě nezastavili. Pracujeme na nové desce a snažíme se co nejvíc propagovat tu aktuální. K desce jsme udělali tři klipy, které jsou ke shlédnutí na Youtube. Připravujeme na tuto sezónu kompletně nový program. Oproti minulému roku, bychom se zase chtěli opřít do kytar. Smyčce samozřejmě povezeme sebou, ale jen v digitální podobě.

Mohou fanoušci očekávat nějaké oslavy dvacátého výročí?
On asi celý tento rok se ponese v duchu oslav dvaceti let. Můžeme to brát i tak, že kam přijedeme, tam budeme slavit. První oslavu už jsme odstartovali u nás v Pardubicích a byl to opravdu skvělý večer, kde se sešla spousta kamarádů a fanoušků kapely.

Ve spolupráci se serverem ulozto.cz jste dali volně ke stažení vaší desku 2010. Proč jste tento krok podnikli? A kolik lidí si desku stáhlo?
Chtěli jsme zkusit zase něco jiného. Inspirací byla anglická kapela Radiohead, ta něco podobného udělala o rok dříve. V té době pro nás bylo zásadní dostat desku mezi lidi. A to se myslím povedlo. Celé album si stáhlo asi 200 tisíc lidí, když jsme to ještě sledovali. Jestli si ji také poslechli, je věc druhá…

Vaší doménou jsou i akustické koncerty. Poprosím o srovnání s normálními koncerty.
Udělali jsme si radost klidnou akustickou deskou “Kde byl vykopán zakopanej pes“. A takové jsou i akustické koncerty. Je to víc o povídání a komunikaci s lidmi. Většinou sedíme na barovkách a i místa pro taková hraní jsou volena podle toho, aby i posluchač měl pohodlí. A jelikož jsme se minulý rok naseděli dost, necháme španělky pověšené na zdi a oprášíme elektriky. Každopádně kdyby byl zájem o akustický koncert, tak jsme ochotni se na chvíli posadit.    

Kdo se v kapele stará o hudbu a texty a kdo o management?
Já nosím taková torza písníček. Jako od táboráku. A společně se Zdendou tomu dáváme podobu popové písně. Nakonec to přehrajeme rytmické sekci a i oni přispějí svými nápady a poznatky. Texty píšu buď ruku v ruce s okamžitým nápadem nebo pak na hotové věci. O management se stará Zdenda společně s agenturou Constantinemusic.

Kteří interpreti vás během poslední doby zaujali, a to na české i zahraniční scéně?
Celkem mě chytla tuzemská kapela Jelen. Ze zahraničních a ještě k tomu za poslední dobu, si nic nevybavuji. Ale před nedávnem jsme zajeli do Polska na koncert Foo Fighters. A z toho zase dokážu na nějaký čas čerpat energii. 

Jaké mají ambice Ready Kirken pro další a následující rok?
Hezky si zahrát, bavit lidi, udělat novou desku, rozbít monarchii,…  

Kam byste v dohledné době pozvali posluchače Ready Kirken.
Stačí sledovat náš web ready-kirken.cz, nebo Facebook. Tam se posluchači dozví vše, co je zajímá. Nebo se můžou sami zeptat. Já osobně se těším na letošní JamRock festival, ale to už bude parné léto.

Co byste vzkázali našim čtenářům?
Vzkázal bych všem čtenářům, ať si poslechnou naši novou desku "Kde byl vykopán zakopanej pes" a pustí naše nové klipy Holubi z Poruby, Ladovskej Kýč, To se nedělá či dorazí na nějaký náš koncert. 

Autor: Grigorij ,,Gizzy“ Orljanski

Foto: Jan Procházka