https://www.traditionrolex.com/16 Support Lesbiens na umírání nepomýšlí | Muzimax.cz
Support Lesbiens na umírání nepomýšlí

Support Lesbiens na umírání nepomýšlí

25.02.2016 - 11:35

Rozhovory

Autor: Grigorij Gizzy Orljanski

Na české hudební scéně "Supporti" působí od roku 1992. Koncem roku 2012 odešel dlouholetý frontman a zpěvák Kryštof Michal, který založil novou formaci Portless. Nicméně kytarista Hynek Toman, obklopen novou sestavou, natočil v roce 2013 svěží desku Leave a Message. Z této desky nejvíce zaujaly posluchače skladby The City a Love is Nonsence. Vyznavače diskotékové hudby jistě zaujala skladba Mr. Zero.

Pokaždé když kapela vydá kvalitní desku, se s odstupem času čeká, jakým směrem se bude kapela vyvíjet dále. Pokud je nastavena laťka vysoko, posluchač očekává, zda i následující autorský počin bude nejméně dobrý, jako minulý.

Nicméně v loňském roce vydaná deska K.I.D. (The King Is Dead) byla pojata pro posluchače velmi zajímavě a netradičně. Vyšly vlastně dvě desky pod jedním názvem. První CD vyšlo v angličtině a to druhé pouze v češtině. Na Support Lesbiens nezvyklý počin. Z české kompilace nejvíce vyčnívá skladba Skořicová, což je duet se zpěvačkou Ivou Pazderkovou. Tento song byl věnován podpoře IKEM Českého registru dárců krvetvorných buněk.

V současnosti se kapela chystá na společné turné s Ewou Farnou a vycházející hvězdou české popové scény kapelou Nebe.

V exkluzivním rozhovoru pro hudební server MuziMax.cz odpovídají zpěvák Josef „Czenda“ Urbánek a kytarista Hynek Toman.

V minulém roce jste vydali desku K.I.D., což je zkratka King Is Dead. Proč jste vybrali tento název? Pokud vím, kapela se ještě nechystá umírat.

Czenda: Skutečně na umírání ještě nepomýšlíme, jsme mladý kluci. Název alba je vždy specifická disciplína a vymyslet ho není jednoduchá věc. Tím spíš, když má název pojmenovat tak barevnou směsici, jakou naše nová deska je. Ale naštěstí našeho bubeníka Radka cosi osvítilo a napadla ho tato zkratka. Má spoustu významů a rovin a vybízí k fantazírování. Což mi přidej geniální.

Co vás vedlo k tomu, že bonusové CD desky K.I.D. bylo celé výhradně v češtině? Když srovnáte vývoj minulé desky Leave a message a současné K.I.D., jsou tam nějaké rozdílnosti? Nebo deska vznikala podle určitých zaběhlých pořádků?

Czenda: Chtěli jsme se zase posunout dál. Album Leave a message načrtlo určitý směr, kudy se kapela rozhodla vydat. Album K.I.D. pokračuje v jeho cestě a posouvá ji dál. Další rozměr tomu dodává bonusové album, na kterém je pět písniček v češtině, plus remix písničky Řeka od našeho kamaráda Chrise Sadlera. Zkusit češtinu byla výzva, kterou jsme se rozhodli přijmout, sice nás k tomu nic netlačilo, ale život je o výzvách a my rádi riskujeme.

Skladba Skořicová je duet s Ivou Pazderkovou, kde vlastně vznikl nápad s touto talentovanou zpěvačkou natočit duet? Jak dlouho podporujete IKEM?

Czenda: Spolupráce s IKEMem, konkrétně Českým registrem dárců krvetvorných buněk, trvá delší dobu. Až teď se ale naskytla příležitost se blíže propojit a podpořit jejich aktuální kampaň. Je nám ctí, že si vybrali právě nás a my mohli přispět nejen písničkou Skořicová, ale zároveň se sami stát potenciálními dárci krvetvorných buněk a zvýšit tak nemocným šanci na život. Iva Pazderková je naše kamarádka, a když jsme ji oslovili, ani chvilku neváhala a zapojila se.

Ke skladbě Řeka vznikl i taneční remix Chrise Sadlera, čí to byla myšlenka? Chystáte se dobýt i českou taneční scénu?

Czenda: Chris je náš dlouholetý kamarád a můj mentor co se anglických textů týče. A jelikož je i skvělý muzikant a DJ, tak spolupráce visela ve vzduchu už na první desce. Ale až písnička Řeka (River) byla tou pravou ořechovou. Došlo k tomu samovolně. Požádal jsem Chrise, aby můj český text přetextoval do angličtiny, což Chris nikdy předtím nedělal. Ale zhostil se toho skvěle. A asi se mu ta píseň tak zalíbila, že nás zpětně sám oslovil, že chce na Řeku udělat remix. My velice rádi souhlasili.

Kdo se autorsky podílel na této desce? Jak dlouho deska vznikala?

Czenda: Tak jako na albu Leave a message se i tentokrát podíleli opět všichni z kapely. Kluci mi cca půl roku před vstupem do studia začali posílat svoje nápady a já do nich nahrál zpěvy a nástřely textů. Ve studiu jsme pak vybrali 10 věcí a ty doladili do finální podoby. Velkou měrou se podílel náš producent Armin Effenberger, který se stal de facto na dva měcíce pátým členem kapely. Finální podoba alba je i jeho rukopisem. Myslím, že naše symbióza skvěle zafungovala.

Support Lesbiens nyní spadá pod vydavatelství Warner Music. Je v dnešní době výhoda být pod křídly velkého vydavatelství? V čem spočívá zastoupení velkého labelu kapely, jako jste vy?

Hynek: To, že máme i v dnešní době smlouvu s major labelem je fajn. Label spojil síly s naším managementem, takže nám odpadají starosti kolem desky, které bychom si jinak museli řešit sami. Takhle nám to teď vyhovuje a jsme rádi, že to funguje.

V loňském roce proběhl soudní spor o značku Support Lesbiens s dřívějším frontmanem Kryštofem Michalem. Jak se nyní kauza vyvíjí? Již je vše vyřešené a uzavřené?

Hynek: Ohledně vlastnictví známky Support Lesbiens proběhl v srpnu tohoto roku civilní soud a ten rozhodl, že známka Support Lesbiens zůstává nadále v mém vlastnictví. Proti rozsudku civilního soudu se Kryštof neodvolal.Takže spor o známku je již naštěstí vyřešen. Konec trestního řízení předpokádáme do cca půl roku..

Vyjmenujte pár míst, kde vás mohou fanoušci navštívit?

Hynek: Turné On Stage začíná 25.3. a zahrajeme v devíti městech. Akorát zkoušíme, řeší se scéna, program atd..Fanoušci se mají určitě na co těšit! My se teda těšíme moc! :-)

Za příjemný rozhovor děkuje Grigorij ,,Gizzy“ Orljanski

 

Termíny vystoupení na turné “On Stage”  

     25.3. Česká Lípa
     26.3  Krnov
      6.4.  Brno
    15.4.  Havlíčkův Brod
    16.4.  Karlovy Vary
    22.4.  Most
    23.4.  Velké Meziříčí
    30.4.  Hodonín
      1.5.  Pardubice


Více na:
www.facebook.com/ewafarna

www.facebook.com/OficialniSupporti

https://www.facebook.com/skupinanebe

 

 

Fotogalerie

https://www.traditionrolex.com/16 https://www.traditionrolex.com/16https://www.traditionrolex.com/16https://www.traditionrolex.com/16