UkradenÝovoce: Rozhodně nezahodíme kus muzikantskýho života!

UkradenÝovoce: Rozhodně nezahodíme kus muzikantskýho života!

02.02.2016 - 11:11

Rozhovory

Autor: Grigorij Gizzy Orljanski

Koncem roku 2015 rozhýbala českou rockovou scénu kauza kapely ZakázanÝovoce.  Baskytarista Jaroslav ,,Yaris“ Sládeček se údajně bez vědomí ostatních členů kapely pokusil zaregistrovat ochrannou známku na název kapely. Zbylí členové poslední sestavy Pišto, Franc a Láska přijali dočasný název UkradenÝovoce. S tímto názvem v této sestavě a novým baskytaristou Tomym začali 29. ledna v Písku své "Totálně ukradený tour 2016" s kapelami Totální Nasazení, Deratizéři a Covers for Lovers.

Současný držitel názvu ZakázanÝovoce baskytarista Yaris dává dohromady s navrátivším se kytaristou Mejdlem nové uskupení skupiny ZakázanÝovoce.  Otázka kam kroky této formace povedou a kam až samotný spor o název kapely povede. Sledovat obě dvě formace bude opravdu zajímavé, ale jisté je, že velkým problémem již zmíněného sporu bude i repertoár obou skupin. Fanoušci jsou zvědaví, od které skupiny budou znít nejlépe největší hity jako Vem si mě a Pornostár. Očekávat lze i soudní pře o autorství skladeb.  Nastala zde obdobná situace jako u kapel Support Lesbiens a pár měsíců stará kauza Citron versus  Limetal.

V původním rozhovoru pro hudební server MuziMax.cz za UkradenÝovoce odpovídají Pišto a Láska.
     
Jak jste reagovali na informaci, že si baskytarista skupiny ZakázanÝovoce Jaroslav ,,Yaris“ Sládeček zaregistroval ochrannou známku kapely na své jméno? Kdo vás o tomto kroku informoval?
Pišto Posbíral jsem doma většinu chlastu, sednul do auta a u přítelkyně se zrušil. Rychle a úderně. Zjistili jsme to náhodou, když mi kámoš napsal, jestli třeba Yaris něčeho takového není schopen. Byl.

Prý ze zkušebny zmizela aparatura kapely, merchandise atd.? Jaká budete podnikat kroky nyní?
Pišto: Merchandise ne, ten je ve skladu naší bývalé agentury. Zmizely společné věci, omylem pár osobních drobností a pak osobní věci, o kterých zřejmě dodnes panuje představa, že jsou kapelní. Konkrétní záležitosti řešíme.

Nastala tato situace jako blesk z čistého nebe, nebo se jednalo o dlouhodobou krizi, která vyvrcholila tímto sporem?  Dal se podobný vývoj předpokládat?
Pišto: Bylo to vyústění dlouhodobých problémů celé kapely s bývalým basistou, které jsme chtěli řešit jako chlapi. Na to ale jsou potřeba všichni, ne jen většina.

Proč si myslíte, že to zašlo až tak daleko?
Pišto: Každej je nějakej a každej řeší různé situace po svém. A každej se k tomu pak postaví zase po svém.
Láska: Někdo řeší problémy rovnou z očí do očí, někdo ne.

Budete nějak usilovat o navrácení jména ZakázanÝovoce, nebo definitivní název bude UkradenÝovoce?  
Pišto: ukradenÝovoce je jen provizorní název, abychom nemátli fanoušky. Obě kapely budou nějakým způsobem pokračovat a my chceme, aby lidi věděli, na čí koncert jdou. Ať mají možnost se sami rozhodnout.

Vy jste v kapele nahradil kytaristu Štěpána Soukupa, zvaného Mejdlo. Byla prý dohoda, že se během určitého období může do kapely vrátit. Bylo reálné, aby se vrátil a v kapele působili dva kytaristé?
Láska: Taková dohoda prý sice byla, bohužel mi o ní nikdo předem neřekl. Dozvěděl jsem se o ní až když Štěpán „zaklepal na dveře“. Jeho návrat se nakonec ale nikomu nejevil jako reálný, a to ani na post dalšího kytaristy – a proto ho všichni jednomyslně zamítli. Tedy i ti, kteří dnes tvrdí opak.

Jaroslav ,,Yaris“ Sládeček sice hodlá vystupovat pod původním názvem, ale je jasné že vám odešel baskytarista.  Představte nám tedy nového baskytaristu.
Pišto: Normální dobrej týpek, co chce hrát a nechce jako my řešit to, co jsme museli řešit dříve. Jo a říkáme mu Tomy a je fakt dobrej:)

Kde mohou fanoušci očekávat první vystoupení s novým baskytaristou a novým, dočasným názvem? Budete mít i nějaké hosty na koncertech, turné?
Pišto: 29. ledna startujeme turné s Totálním nasazením v Písku a pak pokračujeme dalšími dvanácti koncerty. Plus během jara odjedeme pár sólově, vše je zde: https://www.facebook.com/ukradenYovoce/events

Vyjíždíte na turné s kapelami Totální Nasazení, Deratizéři a Covers for Lovers. Jak jste započali spolupráci s českou punk-rockovou stálicí Totální Nasazení ze Slaného?
Láska: Známe se dlouho, v roce 2012 jsme jeli společný tour k naší desce a o rok později zopakovali k jejich. Už asi rok mluvíme o tom, že něco společně podnikneme a teď ta chvíle nastala. Covers For Lovers jsou kamarádi i nás i Totáčů, takže pro půlku turné byli jasnou volbou! A tu druhou pojedou Deratizéři, což je druhá banda Sváti z Totálního nasazení.

Může nastat situace, že zakázanÝovoce kolem Yarise bude mít obdobný, totožný repertoár jako formace ukradenÝovoce? Jak se má v této nepřehledné situaci zorientovat vaše početná fanouškovská základna?
Pišto: Totožný určitě nebude, ale jistě podobný. My rozhodně nezahodíme kus muzikantskýho života. Všechny songy vznikly v kapele, někde jako autor převažoval ten a někde zase tamten. Vše je zaregistrováno na OSA, takže ty songy může hrát úplně kdokoliv a nemusí být ani jako my dlouholetý interpret.
Láska: Tipuju, že spolek okolo Yarise nebude hrát příliš songů z poslední řadové desky „Automat na lásku“, protože je dle jejich slov vyměklá a popová. Ale třeba ještě změní názor, jsou tam super písničky (smích).

Můžeme očekávat i nějaké autorské novinky?
Pišto: Rozhodně! Necháme si sednout koncertní playlist a ještě na jaře začneme makat na nových věcech. A ač jsme za poslední rok a půl vydali dvě desky, těšíme se na to!

Kdo v současnosti má na starosti management kapely, když manažer Richard Harušťák pokračuje jako manažer na straně formace vedené Jaroslavem ,, Yarisem“ Sládečkem?
Pišto: Jarní turné jsme spáchali svépomocí a s pomocí super lidí kolem nás a od léta přejdeme zase na model managementu.

Co byste vzkázali čtenářům nového hudebního serveru MuziMax.cz?
Pišto: Ať už muziku jen posloucháte, nebo tvoříte, dělejte to hlavně s radostí, a co se vám nelíbí, to prostě neposlouchejte nebo nedělejte.
Láska: A hlavně ať nemusíte řešit kraviny, co by vás zdržovaly od toho, co je opravdu důležité.


Za rozhovor děkuje Grigorij ,,Gizzy“ Orljanski

 

 

Fotogalerie