https://www.traditionrolex.com/16 Australské country a postfolklor se potkají v Ostravě | Muzimax.cz
Australské country a postfolklor se potkají v Ostravě

Australské country a postfolklor se potkají v Ostravě

16.07.2017 - 09:03

Zprávy

Neobvyklé hudební spojení zažije ostravský Cooltour již v neděli 16. července. Letní scénu obsadí postfolklórní trio Ponk a australská hvězda dirt country Cash Savage & The Last Drinks.

Obě uskupení sklízí pozitivní ohlasy posluchačů a hudebních recenzentů doma i v zahraničí. Nonkonformní zpěvačka a kytaristka Cash Savage s doprovodnou kapelou The Last Drinks se vrací do Ostravy po dvou letech, kdy nadchli publikum Colours of Ostrava. V mezidobí vydali nové album One Of Us a vystoupili také na předních českých festivalech – Rock for People, Metronome Prague Festival, Šraml fest nebo Nouvelle Prague. 

Ostatně Cash Savage má muziku v genech. Oba rodiče byli muzikanti, strýcem je Conway Cash z The Bad Seeds Nicka Cavea, nebylo tak pochyb, jakým směrem se bude ubírat její kariéra. Od roku 2009 brázdí scénu s kytarou, brzy se přidala sebranka, kterou našla po cestě. Melbournští The Last Drinks začínali jako trio, postupně se rozrostli do početnějšího spolku až osmi hráčů. Uslyšíte bicí, baskytaru, dvě kytary, banjo i housle a především drsně okouzlující hlas samotné Cash. Příběhy o rvačkách, láskách, pokušení, hutně táhnoucí se zvuk jako ulepení od piva, vášeň, odevzdání a chmury. Pocítíte-li po poslechu kocovinu nebo vás bodne u srdce, nedivte se. Cash popisuje tvorbu The Last Drinks jednoduše - country, chlast, blues a chlast. A co se pokrmu na poslední cestu týče, je jasno „Pivo a pěkně vysokej steak."

Trenérka fotbalového týmu Old Bar Unicorns představí Ostravě aktuální album One Of Us, na kterém opět vypráví historky, v nichž není nouze o touhu po svobodě a kráse, nevyhýbá se ani problémům, které se vkrádají do příbytků spokojených párů, ani smutku ze ztráty a vyrovnávání se s ním.

Trio Ponk se pohybuje na scéně teprve od roku 2013. Již svým debutovým albem Postfolklor bodovalo v TOP 20 World Music Charts Europe, skladby zněly na vlnách Rádia 1, Radia Wave, Proglasu, Českého rozhlasu, Deutschlandradio Kultur, maďarského Bártók Rádió i několika rádií v USA. Deska Postfolklor získala cenu Anděl 2015 v kategorii World music.

S původní lidovou písní pracuje Ponk zcela nadžánrovým způsobem. Prostřednictvím akustických nástrojů, používaných nejčastěji v lidové moravské hudbě, vytváří osobitý ráz vstřebávající současné hudební žánry. Autorský název postfolklor jasně definuje původní kořeny kapely, a odráží záměr přetlumočit široké veřejnosti moravský folklor aktuálními prostředky. Ponk jsou také autory hudebního doprovodu k hernímu komiksu KIV. – Boží král, z produkce České televize Déčko. Trio bylo vybráno mezi české zástupce Mezinárodní hudební konference a showcase Czech Music Crossroads konané v červenci 2016 v Ostravě, kde v konkurenci tuzemských, slovenských, polských a maďarských hudebních skupin získalo druhé místo v soutěži o nejlepší kapelu v divácké i expertní volbě. Mezinárodní porota odborníků nominovala Ponk jako vůbec první česky zpívající kapelu k vystoupení na prestižním hudebním veletrhu WOMEX – The World Music Expo, který proběhl v říjnu 2016 v Santiago de Compostela. V Ostravě nepochybně zazní i ukázky z připravované druhé desky, chystané na podzim tohoto roku.

 

Fotogalerie

https://www.traditionrolex.com/16 https://www.traditionrolex.com/16https://www.traditionrolex.com/16https://www.traditionrolex.com/16