Festival Ladná Čeladná láká na kvalitní kapely mimo hlavní proud

Festival Ladná Čeladná láká na kvalitní kapely mimo hlavní proud

25.06.2016 - 07:47

Zprávy

Desítku kapel uvede festival Ladná Čeladná na svém druhém ročníku, který se koná 29. a 30. července v areálu Základní školy Čeladná. Návštěvníci se mohou těšit na pestrou paletu žánrů od rocku, přes folk, jazz, world music až po electro swing. Hvězdou prvního dne je kapela Zrní, která vyprodává kluby po celém Česku a na kontě má několik hudebních ocenění. Druhý večer pak bude patřit britské šestici CC Smugglers, jež platí za jednu z nejlepších naživo hrajících kapel současnosti.

Program Ladné Čeladné sestavuje dramaturgický tým festivalu Colours of Ostrava s cílem představit publiku kapely, které stojí mimo komerční proud a ve svých žánrech patří ke špičce. „CC Smugglers začínali hrát na ulici, přitom v současnosti vyprodávají koncerty napříč Evropou. Stejně tak kapela Zrní se z undergroundu vypracovala na výsluní české klubové scény a na kontě má dvě zlaté desky. Čankišou pro změnu patří k esům české world music a úspěchy slaví i v zahraničí,“ říká na adresu hlavních hvězd dramaturg Ladné Čeladné Jiří Moravčík.

Zastoupení žánrů na Ladné Čeladné je bohaté – na své si přijdou i milovníci taneční muziky, a to především druhý festivalový den, kdy zahrají hned tři kapely tohoto ražení. „Sobotní program zahajuje trio Noisy pots, jež tvoří svěží a zcela originální hudbu, kterou sami nazývají kuchyňské elektro a rozhodně stojí za to vidět je naživo. Za pozornost dále stojí kapela Circus Problem, kombinující balkánskou dechovku s diskotékovým beatem, z čehož vzniká neuvěřitelně energická muzika, která nenechává publikum chladným. Na jistě nezapomenutelnou show se pak návštěvníci mohou těšit v podání pionýra českého electro swingu Dj Mackieho Messera, jenž v Čeladné představí směs latinského jazzu, electro blues a electro swingu,“ doplnil Jiří Moravčík.

Dětská scéna i hlídání dětí

Kromě hudební scény si Ladná Čeladná zakládá na kvalitním programu pro děti, festival proto připravuje dětskou zónu s mnoha aktivitami. Chybět proto nebudou divadelní představení a animované filmy. Díky zapojení do projektu Celé Česko čte dětem na letošním ročníku zazní i pohádky v podání hudebníků a divadelníků – svou účast přislíbil například zpěvák Jan Unger ze skupiny Zrní a Albert Černý z Lake Malawi, herečka a zpěvačka Bára Hrzánová či Vlaďka Krakovková z Divadla loutek Ostrava.

Kdo rád tvoří, může s dětmi navštívit workshop pod vedením Radky Ondráčkové, autorky knížky pro děti a rodiče s názvem Zanzibar jak vyšitý. Výtvarnou dílnou připravuje i sociální podnik Krabičky, jehož instruktoři zájemcům ukáží, jak si mohou z papírových kartonů vyrobit například hudební nástroje. Součástí areálu je klidová zóna, kde si budou moci malí návštěvníci odpočinout, zatímco rodiče nejmenších dětí zde najdou zázemí s přebalovacím stanem či kojícím koutkem.

Návštěvníci mohou dále využít služeb místní Mateřské školy Čeladenská beruška, která po dobu konání festivalu vždy od 13 do 21 hodin zajistí hlídání dětí ve věku od 3 do 8 let. Ve školce mohou děti zůstat tři hodiny, přičemž kapacita je 24 dětí a cena za hlídání činí 30 Kč za hodinu.

Zdroj: SILVER B.C.