Patnáctý ročník Budějovického Majálesu. Tradiční, přesto stále originální.

Patnáctý ročník Budějovického Majálesu. Tradiční, přesto stále originální.

03.05.2018 - 11:53

Zprávy

Od 20. do 25. května 2018 se uskuteční již 15. ročník neziskového festivalu Budějovický Majáles, pořádaného studenty pro celé město. Program čítá na 150 různých multižánrových bodů, které se odehrají na více jak 12 lokacích v centru Českých Budějovic. Budějovický Majáles tak již tradičně probudí k životu celé město každoroční unikátní formou, letos ještě vyšperkovanou o oslavu patnácti let tohoto projektu! Pojďte se s námi podívat na výběr toho nejlepšího z celého týdne.

Zahájení Budějovického Majálesu se uskuteční již v neděli 20. května, zatím však můžeme prozradit pouze místo konání, kterým je Náměstí Přemysla Otakara II. Organizátoři však chtějí překvapit své návštěvníky, a proto si formu, jakou zahájení proběhne, alespoň prozatím nechávají pro sebe.

Co Vám ale s radostí prozradí, je program naplánovaný na zbytek majálesového týdne. Hned v pondělí chtějí organizátoři připomenout historii naší republiky u příležitosti stého výročí vzniku a to promítáním polohraného dokumentu Pražské jaro 1968. Pro milovníky pouličního umění si Budside připravil Graffiti session na Náměstí Přemysla Otakara II. a na Sokolském ostrově, kde mohou návštěvníci zůstat do pozdních večerních hodin a užít si večer v Majálesové kavárně v režii labelu Noise Assault Agency of Budweiss s kapelou F V T V R E v hlavní roli. Ani divadelní dramaturgie nezůstane pozadu, právě naopak. S představením vytvořeným na míru Budějovickému Majálesu přijede ruská tanečnice, choreografka, lightdesignérka a kostymérka Evgenia Chetvertková, která se Vám představí za podpory Kredance.

Úterní odpoledne se již tradičně ponese v duchu rodin s dětmi, které se mohou těšit na Rodinné odpoledne na Sokolském ostrově. Děti si vyzkouší netradiční sporty, vyřádí se na dětském hradě nebo se naučí základy první pomoci, zatímco rodiče mohou relaxovat v naší Majálesové kavárně. Filmová dramaturgie vás pro změnu uvede do dosud nezmapovaných vod českého undergroundu, tekna. U vody zůstane i v průběhu večera se svou letošní novinkou - loďokinem. Jedná se o nevšední pojetí kina, neboť diváci budou usazeni v loďkách na řece, ze kterých budou mít krásný výhled na film Loving Vincent. Budějovický Majáles se letos také bude ubírat stále aktuálnějším směrem technologií, ale jako vždy neobvyklou formou. Na prknech, která znamenají Budějovický Majáles, se můžete přijít podívat na divadlo This is (not) Europe, které se bude zabývat stále aktuálnějším tématem Evropy a směry, kterými se vydává. Stejně jako každý den i v úterý si užijte konec dne v Majálesové kavárně, kde Vám své citové nitro skrz hudbu odhalí zvukový kuchař Kittchen.

Ve středu přijďte zrelaxovat na majálesový celoměstský Piknik! Můžete si zacvičit jógu a pak si za odměnu dopřát sladkou neřest v podobě donutů od Donut s tebou, nechte si však dostatek energie na večer, kdy se z tepla Vašeho auta budete mocI pobavit nad kultovním muzikálem totalitního věku Kouř na již tradičním Autokině. Ať už máte doma skateboard nebo ne, rozhodně si nenechte ujít Specific skate jam na Piaristickém náměstí, kde na Vás bude čekat nevšední skatová podívaná. Pokud budete mít ale náladu spíš na vážnější témata, přijďte si poslechnout Sašu Uhlovou, žurnalistku, která bude mluvit o tom, kde leží hranice práce. KEEP CALM není jen omílanou frází mířenou na letošní maturanty, ale i názvem středečního divadelního představení, dokumentu o dvou jedincích v nekonečném příběhu, v podání divadelního spolku Ufftenživot opět ve spolupráci s budějovickou Kredancí. Z Brna za námi dorazí kapela Ghost Of You, kterou ožije večerní Majálesová kavárna, a pokračovat se bude až do ranních hodin v klubu Velbloud, kde třetí majálesový den zakončí v duchu elektra Bratři + Killienkrankie.

Předposlední majálesový den, čtvrtek, chtějí pořadatelé upozornit na problematiku vhodných kulturních prostor v Českých Budějovicích, a tak můžete přijít debatovat s předními tvářemi budějovické kulturní scény, mezi které patří například Lukáš Průdek, ředitel Jihočeského divadla. Problematikou, tentokrát však světovou, se bude zaobírat Jarmila Štuková, česká fotoreportérka, která se od roku 2005 zaměřuje na země sužované válečnými konflikty, chudobou či sociálními problémy. Ve čtvrtek vás hudební dramaturgie Budějovického Majálesu zve hlavně na pořádnou předzvěst páteční open air v podání kapel Sýček a Červen ve Velbloudu.

Páteční vyvrcholení festivalu se bude letos významně lišit od těch předešlých. Průvod středních škol s účastí přesahující 4 tisíce zůstává, ale odpoledne Vám pořadatelé nabídnout hned tři různé stage s programem. Kromě velkého venkovního pódia a menšího party stanu, si nenechte ujít ani doprovodný program v Majálesové kavárně, která se letos bude nacházet v prostorách útulného šapitó. A na co konkrétně vás organizátoři zvou?

Za podpory Rakouského kulturního fóra Vás do varu dostane Leyya a Gudrun Von Laxenburg. Britskou hudební scénu bude zase reprezentovat Too many t’s, ale majálesová dramaturgie nezapomněla ani na české a slovenské hudební lahůdky. Vystoupení oblíbené budějovické kapely VEES, která letos křtí své druhé album, bude jedním z vrcholů celého festivalu. K namáhání představivosti Vás svými texty vyprovokuje WWW + Fajt. Ze slovenské scény se pak můžete těšit na Živé Kvety s Luciou Piussi v čele.

Tímto Vás tým Budějovického Majálesu za podpory města České Budějovice zve na program, ve kterém si opravdu každý najde to své. Nechte se o tom přesvědčit sami v týdnu od 20. 5. do 25. 5. 2018!

Zdroj: Karolína Krupauerová - Marketingová komunikace | Budějovický Majáles 2018

Fotogalerie