Škola-Rocku už zítra!

Škola-Rocku už zítra!

09.06.2017 - 10:00

Zprávy

Festival Škola-Rocku jsme Vám již představili, konat se bude již zítra 10. června 2017 od 12:00 v Areálu Smeťák, kde se na Vás budou těšit čtyři studentské kapely, spousty doprovodného programu, a také známá jména českého hudebního světa, na ty se dnes zaměříme a trochu si je přiblížíme.

Johny Machette

Prvním známým jménem je mladý umělec z Třeběchovic je Jonáš Čumrik známější spíše pod pseudonynem Johny Machette. Před svou osobní kariérou vystupoval se seskupením HZM, které dnes již nepůsobí na scéně. Jeho tvorba se skládá ze songů v rytmu rapu. Jeho největším krokem do povědomí veřejnosti bylo vydání klipu k písničce Se zbláznim. Právě toto jeho dílo, které je chytlavé a snadno se pamatuje, nejen díky beatu, který je převzatý od Macklemora, Johnymu zajistilo proniknutí do povědomí širší věřejnosti. Které se v roce 2013 stalo nejsledovanějším videem portálu YouTube.com . Díky Se zbláznim získal Jonáš ocenění Český slavík Matonni 2013 hvězda internetu. O dva roky později, roku 2015, se stal držitelem ceny Melty Future Awards, ocenění pro mladé držitele do 30 let. Byl tak prvním oceněným čechem, v tomto roce byla kategorie pro Českou republiku otevřena poprvé. V březnu téhož roku vydal album Snílek. Na již zmíněné desce se mimo jiné objevila píseň Spasitelé, kterou nazpíval společně s Ondřejem Brzobohatým. Rok 2015 zakončil nazpíváním Vánoční společně s Teri Blitzen. Příznivci rapu si příjdou na své v 18:20.

Pokáč

Styl tohoto hudebníka lze jen s těží přesně určit. Říká se, že jde o velmi nepoveený pokus o folk, či nezdařený pokus o hudbu. Jiní jej zase přirovnávají ke Xindlu X ve věku 5 let s tématy téhož umělce v letech 10. Nicméně  jedná se o pražského písničkáře a textaře. Ve svých 19 letech vydal svoje 1. demo album Pekáč o dva roky později pak  další demo Pokák. To byly samotné prvopočátky Pokáčovo tvorby. Některé z písniček demo alb jsou k poslechu na Pokáčovo profilu na servru Bandzone.cz. Jeho větším průnikem do světa huby byla spolupráce s klukem, který si říká VOXEL. Tomuto klučinovi textuje Pokáč songy a také s ním některé nazpíval. Například Zejtra nebo Ekosong. Za svou hudební kariéru předskakoval Tomáši Klusovi, odjel turné po celé ČR a hrál v O2 aréně pro 15 tisíc lidí či se svou písničkou Pohádka s „meincraft klipem“ oslovit MINECRAFT komunitu. Tento klip nasbíral přes půl milionu views. Na portálu YouTube můžete také sledovat pořad Pokáčovo Demo. S akustickou kytarou navodí netradiční atmosféru v 13:30.

 

Totální nasazení

Totální nasazení vzniklo z punk-metalové skupiny Dehöt, kterou tvořili čtyři spolužáci ze slánského gymnázia. Tato skupina existoval asi půl roku a po odchodu zpěváka Viktora zanikla. Zbylí tři členové  Martin, Sváťa, Pípa rozhodli pokračovat dál, ovšem pod jiným názvem. V listopadu 1989 a s pádem komunismu a sametovou revolucí zakládá tato trojice alternativní těleso Frankenstein. Pod tímto názvem nahráli legendární demosnímek "Psycho", v němž se objevují politické a především protikomunistické texty. Styl Frankensteina, nazvaný samotnými aktéry stejně jako jejich demo, psycho, nebyl úplně pro každého stravitelný, ale získal kapele značnou popularitu. Soubor Frankenstein, po přibrání kytaristy ládi, se svojí novou bláznivou image (kožené obleky) začíná hrát řízný psychopunk či psychopunk-metal. Z písní, které vznikly pod názvem Frankenstein, se dochovaly dvě nahrávky - Hovada a Odborové svazy. Historie této kapely je dlouhá, nicméně působení seskupení po názvem Totální nasazení začíná v listopadu roku 1990 po odchodu zpěváka Viktora. Na tuto kapelu se můžete těšit od 16:00.

 

Johnyho Machette, Pokáče, Totální nasazení, Houpacího koně, Jakuba Cinibulka, Pamflet, ale i soutěžní kapely Melrose, Michalovy děti, Rocksana a Razz uvidíte a hlavně uslyšíte už zítra 10. června 2017 na Škola-Rocku Open Air Festival v Areálu Smeťák, nedaleko vlakového nádraží Praha - Uhříněves od 18:20, takže určitě dorazte! Předprodej probíhá v síti Ticketstream. Více informací na https://www.skola-rocku.cz/, Facebooku festivalu  nebo v dalších článcích na MuziMax.cz.