https://www.traditionrolex.com/16 V Česku bude možné koupit nástroje a aparaturu z doby Beatles, Hendrixe nebo Led Zeppelin | Muzimax.cz
V Česku bude možné koupit nástroje a aparaturu z doby Beatles, Hendrixe nebo Led Zeppelin

V Česku bude možné koupit nástroje a aparaturu z doby Beatles, Hendrixe nebo Led Zeppelin

15.03.2017 - 08:03

Zprávy

Kytary.cz otevírají kytarový boutique – oddělení luxusních a sběratelských nástrojů.

Stejně jako u automobilů – veteránů u nich platí podobná lhůta na prohlášení za veterána, ale oproti vozům u nich sběratele často nerozladí šrámy či opotřebení. Řeč je o u starých hudebních nástrojích a aparatuře, které v posledních letech lákají investory stejně jako drahé kovy, výtvarná díla nebo kvalitní pití.

Hudební vybavení, na které vznikaly ty nejznámější světové nahrávky, lze nyní pořídit i v České republice. Kytary.cz otevírají kytarový butik – oddělení luxusních a sběratelských nástrojů. Jednotlivé kusy shánějí po celém světě od hráčů, sběratelů nebo ve specializovaných evropských obchodech ve snaze sehnat to nejlepší. Každý kus pečlivě seřizují, kontrolují datum výroby, zásahy či množství původních komponentů. Nákupem butikového nástroje pak zákazníka osobně provází specialista Kytary.cz. Všichni zájemci z řad hudebníků i sběratelů tak mají jistotu, že investují peníze do 100% originálního kusu, který bude mimochodem opatřen i certifikátem autenticity.

U kytar a kytarových zesilovačů je doba prohlášení za veterána většinou 30 let. V butikovém oddělení Kytary.cz jsou nástroje a kytarové aparatury vyrobené převážně od šedesátých do konce osmdesátých let. Jednou z rarit je resofonická kytara, která pamatuje jazzovou éru – americký National Triolian z roku 1931,“ říká odborník a špičkový bluesový kytarista Marcel Flemr, který je garantem projektu. Některé kousky mohou být podle něj výjimečně i mladší, což záleží od série a kus od kusu.

Nástroje kytarového „butiku“ lze rozdělit na dvě hlavní kategorie podle toho, pro koho jsou určené. Jednou skupinou zákazníků jsou sběratelé, kteří vyžadují 100% původní a maximálně zachovalý stav. Takoví zákazníci nástroje kupují jako sběratelské dílo, investici, případně pro hraní v bezpečí domova nebo studia. Druhou a neméně početnou skupinou jsou aktivní hudebníci, kteří chtějí nástroj brát na pódia a přiznaná stará patina dávající najevo, že se na nástroj hojně hrálo, tu není na škodu. Naopak. Ošoupaný lak a kdejaký šrám utržený na pódiích paradoxně dodává nástroji na hudební hodnotě a dokazuje jeho letitou cestu za vyhráváním se k perfektnímu tónu. A zhodnocení? Specialista Kytary.cz, který se zaměřuje na vyhledávání a restaurování vintage hudebních nástrojů, mluví o ročním nárůstu hodnoty 10-15 %.

Podobné dělení jako u kytar, je u vintage kytarových zesilovačů. Ty nejhodnotnější v novém butiku pamatují éru Jimiho Hendrixe a zrod rockové hudby. Mezi nejstarší kousky patří Fender "Tweed" Bassman z roku 1959, který sloužil jako vzor slavné firmě Marshall. Hodnota těchto zesilovačů nespočívá jen v jejich stáří, ale také v tom, že tyto aparáty byly ručně pájené – „drátkované“. „Všechny zesilovače procházejí revizí, kdy odborník z Kytary.cz zhodnotí jejich stav, při jejich restaurování používá prémiové součástky a na přání zákazníka doladí zvukový charakter přesně dle požadavků a herního stylu,“ dodává Filip Černý Kytary.cz

A jak vnímá kytarový butik jeden ze dvou majitelů Kytary.cz? „Je to splněný sen nás kytaristů, kteří toužíme po medovém zvuku starých vintage nástrojů a zesilovačů. Za téměř sedmdesátiletou éru elektrické kytary se podařilo vyrobit několik úžasných sérií, které jsou vysoce ceněné pro svůj nenapodobitelný zvuk. Je mi velkým potěšením, že jsme právě takový butik otevřeli. Kytaristé v ČR mají konečně možnost si tyto specifické nástroje a aparatury vyzkoušet a porovnat. Věřím, že ti, kdo budou vintage nástroje zkoušet, prožijí stejně příjemný pocit, jako při jejich testování zažívám já,“ říká Vladimír Myslík.

Více informací o boutique sekci na Kytary.cz najdete zde: https://kytary.cz/kytarovy-boutique/. Kompletní sortiment se nachází zde: https://kytary.cz/kytary/kytarovy-boutique/.

Zdroj: BrainZone

https://www.traditionrolex.com/16 https://www.traditionrolex.com/16https://www.traditionrolex.com/16https://www.traditionrolex.com/16