Zajetí Kouře

Zobrazení profilu: 1952x

Kategorie: Kapely
Žánr: Metal, Underground
Vznik kapely: 2007
Město: Praha
Kraj: Hlavní město Praha
Země: Česká republika

Biografie

Zajetí Kouře představuje undergrounové pojetí metalu, které se nenechává omezovat žádnými hudebními škatulemi. Bezprecedentní české texty si neberou servítky.

 

Od svého zrodu v roce 2007 se kapela neustále potýkala s personálními problémy především kvůli měnícím se bubeníkům. Až v roce 2016 se členové ustálili v sestavě:

David (kytara), Votva (basa), Čopek (bicí) a Klobouk (zpěv).

Další komplikace která kapelu dodnes provází je nepřesná “nálepka” thrash metalu, kterou získala v jednom ze svých experimentálních období. I když se v její tvorbě thrashové prvky vyskytují, kapela se tak nikdy neprezentovala a občas kvůli tomu trpí nežádoucím srovnáváním.

 

V prosinci 2017 vyšlo první dlouho očekávané album Vyřešíme si to sami!

V létě 2018 se kapela hodlá věnovat nahrání dalšího alba, které by mělo vyjít koncem roku.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Detailnější pohled do historie:

 

2004

David: “Koupim si kytaru a založíme kapelu.”

Votva: “To je vopruz, do toho nejdu.”

David: “Budeme slavný, budeme mít holky a nebudeme muset pracovat.”

Votva: “No já nevim.”

O několik týdnů později. David hraje na svou první kytaru už 4 hodny v kuse. Votva sedí a nudí se.

Votva: “Už mě nebaví to poslouchat, koupin si pozoun a budeme hrát SKA,” (v té době náš oblíbený styl).

O pár týdnu později.

Votva:: “Mam ten pozoun.”

David: “Super, Domčo, kup si bicí.”

Domča: “Tak jo.”

Po pár měsících, se zjistilo, že to Votvovi na pozoun fakt nejde, s Domčou se hrát nedá a SKA vlastně už ani hrát nechceme.

David: “Znám tu jednoho bubeníka, je sice mladší, docela to sype, ale chybí nám basa.”

Votva:: “OK, koupim si basu.”

(tady někde by se hodilo přidat tu cucáckou fotku)

 

2005

První zkouška v sestavě David (kytara), Votva (basa), Láznička (bicí) v zakouřeném kamrlíku u Lázničků, o rozměrech 1,5x2,5m a to v ní byl i klavír (opravdu nepřeháním).

Naše první písnička “Franta” autorem textu byl Domča, ale nikdy ho nikdo nezpíval.

Když jsme se naučili pár základních rifů a držet tempo, začali jsme shánět zpěv.

Díky inzerátu dorazila Zuzka. Udělala s námi jednu písničku o malý fence a pak skončila.

Od Lázničků nás vyhodili, tak jsme si našli prostor v Hostivicích na náměstí. Byla tam zima, opět zakouřeno a koberec z prázdných lahváčů. Ale nám to nevadilo, byli jsme rádi, že máme kde hrát.

 

2006

David přichází s názvem V Zajetí Kouře. Všem se to líbí, takže název přijímáme, a začínáme si říkat kapela i když zatím nemáme zpěv.

 

2007

Už máme pár písniček, ale jsme jen instrumentální kapela, stále sháníme zpěv. Naše idoly se v tuto chvíli točí okolo heavy metalu, takže i my míříme přibližně tímto směrem.

Dostali jsme nabídku, zahrát v Modrý Vopici. Upozorňujeme pořadatele, že nemáme zpěv, ale jemu to nevadí, takže koncert přijímáme.

Dva týdny před koncertem za námi přichází kamarád: “Hele mám v práci kluka co poslouchá metal a píše texty.”

My: “Super, tak ať si přijde zazpívat.”

Další den se objeví Pavouk. Jeho kombinace řvaní a growlingu se nám velice zamlouvá  a všem je hned jasné, že je ruka v rukávu.

Konečně! Po dvou letech ve zkušebně máme zpěváka a stáváme se skutečnou kapelou.

Záhy odehrajeme náš první koncert v již zmíněné Modré Vopici. I přes to, že nebyl čas otextovat naše skladby a Pavouk do nich pouze improvizoval, koncert sklízí nečekaný úspěch (https://www.youtube.com/watch?v=x-dYzYgr-kY).

Již s vizí slávy následuje další koncert v bílé vráně, kde už hrajeme plnohodnotné písničky.

První, ale zdaleka ne poslední, rána osudu přichází, když bubeník začne mít osobní problémy. Nechodí na zkoušky, neděláme nové písničky. Nedá se svítit, musíme ho vyhodit.

Začíná neslavná éra shánění bubeníků.

 

2008

Našli jsme bubeníka Jirku. Je to pankáč a my už se pomalu propracovali k tvrdším subžánrům metalu, takže nám to tu trochu hapruje, ale lepší punkoý bubeník, než žádný, takže hrajeme dál.

Také jsme si našli novou zkušebnu v Jazzové sekci na Malé straně.

Nějakou dobu nám to vydrželo, udělali jsme slušný repertoár, odehráli asi 5 koncertů, dokonce nahráli i demo. Ale stejně to nevydrželo, Jirka chtěl hrát punk a my stále více inklinovali k metalu, takže jsme se rozloučili.

 

2009

Z názvu kapely “V Zajetí Kouře” jsme vyškrtli “V” a udělali z toho jen “Zajetí Kouře”. Ale dostat toto “V” i z povědomí lidí nebylo tak snadné jak se zdálo. Ještě v roce 2016 se nám toto “V” objevilo na jednom plakátu.

V následujících letech jsme několikrát přemýšleli o celkové změně názvu, ale žádný se neujal, takže Zajetí Kouře žije dodnes.

 

2010

Po Jirkově odchodu jsme vyhlásili konkurz na bubeníka a přišel Michal. Dělali jsme písničky, plánovali koncerty, ale najedou bum a konec. Asi kvůli holce.

 

Následovaly další konkurzy. přišlo pár hrozných bubeníků a pak Lenka. Hrála s metronomem a držela tempo. Byla to mladá holka a jak někteří členové viděli prsa, tak bylo vymalováno.

Jazzovou sekci jsme opustili a přesunuli se do zkušebny v Chýni: Nejprve u Votvíráků v garáži, potom v areálu spediční firmy. Tato zkušebna o rozměrech přes 50m2 byla hotový ráj.

Takhle nám to vydrželo rok a opět jsme udělali slušný repertoár. Pak se chlapcům konečně vrátila krev z penisů do hlavy a došlo nám, že to s Lenkou není úplně to pravé ořechové, takže jsme se s ní rozloučili a začali hledat dál.

 

Přibližně v této době David s Votvou pocítili nedostatek hraní a založili si druhý projekt s názvem Corvus Infernus. Nutno podotknout, že to v žádném případě nebylo na úkor Zajetí, tomu se věnovali stále na 100%. I přes to Pavouk na Corvus žárlil a projevoval to různými narážkami, například v písni “Peko”, kde byl verš: “polibek satana, upeč si havrana” (corvus=latinsky havran), nebo oslovením Corvus fíkus.

 

2011

Přišel Matrin. Bubeník ze staré školy s dobrými nápady a šlapavými rytmy. Opět jsme sestavili repertoár a hráli koncerty.

Z Chýně nás vyhodili a opět jsme se přesunuli do Jazzové sekce.

 

2013

Začalo se mluvit o nahrání CD, jenže ouvej, Pavouk znenadání skončil.  

Nedalo se nic dělat a museli jsme udělat další konkurz. Když už jsme byli ve shánění nového člena, řekli jsme si, že zkusíme ještě druhou kytaru.

Nejdřív přišel Klobouk a svým hlasovým projevem se Pavoukovi více než vyrovnal.

Pak Mára, i když měl trochu problémy s disciplínou, obohatil naší muziku o další rozměr.

Jazzová sekce skončila, tak jsme se přesunuli na Břevnov do vojenského krytu. To byla zkušebna s nejhorším přístupem, jaký jsme zažili. Nosit aparáty dvě patra po schodech a pak se s nimi proplétat bludištěm úzkých chodeb a přeplněných místností byla hotová muzikantská noční můra.

 

2014

Ze zkušebny na Břevnově nás vyhodili, tak jsme se přesunuli o kus dál na Strahov. Zde vznikly skladby jako Talenti, Stověžatý marast, Dobře to nedopadne, nebo Příroda přežije.

Opět se začalo mluvit o nahrání alba a tentokrát k tomu i došlo. Přes problémy způsobené opilstvím jednoho člena, se nám povedlo nahrát 7 písniček během jediného víkendu v amatérském studiu, kde se i mixovalo a masterovalo. Na kvalitě se to podepsalo, ale měli jsme nahrávky. Album dostalo název “Černý skládky” podle písničky Příroda přežije.

 

Ihned po nahrání Martin skončil. Nakonec zjistil, že ho to táhne spíše k rocku a bigbeatu a my se stále snažili přitvrzovat.

Na vydání alba nebyla chuť ani peníze, takže se nahrávky zveřejnily pouze pomocí internetu.

Bylo třeba najít dalšího bubeníka

 

Shodou okolností se tou dobou rozpadl Corvus Infernus a Votva s Davidem věděli co musí udělat. Čopek - bubeník z Corvusu - hrál přesně podle jejich představ a věděli, že je na něj spoleh. Slovo dalo slovo a za chvíli už drtil písničky Zajetí.

Opět se rozjely koncerty.

 

2015

Márovo působení v kapele nám přestalo vyhovovat, proto jsme se s ním rozloučili.

 

2016

I přes různé životní události jako jsou svatby, děti a podobně, se stávající sestava: Klobouk, Čopek, David, Votva, jeví jako stabilní.

Pouštíme se do dalšího nahrávání. Nejdříve to mělo být jen demo o třech skladbách, ale nakonec se nám jich podařilo nahrát 6. Nahrávali jsme sami ve zkušebně, následný mix a mastering byl proveden v plnohodnotném studiu. Výsledný zvuk se jeví o dost kvalitnější, než při předchozím nahrávání.

 

2017

V prosinci přichází na svět EP s názvem “Vyřešíme si to sami!” které je prvním fyzickým důkazem existence Zajetí Kouře.

Těsně před křestem EP si soused zkušebny Český atletický svaz začal dělat na pozemky zkušebny neopodstatněný a nelegální nárok a zamezil nám přístup.

V listopadu, těsně před křestem, nemáme kde zkoušet, ale i přes tyto problémy křest úspěšně proběhne a kapela plánuje další postup.

 

2018

V létě bychom se měli pustit do nahrávání dalšího alba. Tentokrát máme v plánu asi 14 skladeb.

Zobrazit více Zobrazit méně

Sledujte nás na facebooku:

Zajetí Kouře
Zajetí Kouře
počet hlasů: 3