Silent Session vybočuje ze zaběhlého proudu

Silent Session vybočuje ze zaběhlého proudu

06.02.2022 - 14:19

Rozhovory

Autor: Petr Hradecký

Silent Session vznikli v roce 2008. Formování základů skupiny můžeme ale datovat až do 80. let, kdy se v šeru undergroundových klubů potkala část dnešních Silent Session v kapele Elevace. Již v té době začaly vznikat první skladby ze společného obdivu ke skupinám Pražský Výběr, Tango, Abraxas nebo zahraničním Black Sabbath, Deep Purple, Led Zeppelin či AC/DC. V roce 2007 se po 20 letech členové Evalence opět sešli a zjistili, že chuť dělat společnou muziku je ani po takové době neopustila. A tak vznikla kapela Silent Session.

Společná touha pro rockovou hudbu vyvrcholila v roce 2008 natočením debutové desky Za zrcadlem ve studiu Propast Petra Jandy. Poté následovaly další desky, jedna bezejmenná a v roce 2015 vyšla deska Poslední na zemi.

S kapelou Silent Session jsem se sešel v jedné hospůdce, abych jim položil několik otázek pro hudební server MuziMax.cz.

Kdo přišel s návrhem založit kapelu a v jakém roce to bylo ? 

Honza: S návrhem jsem přišel já. Silent Session vznikli v roce 2009, ale historie sahá až do hloubky 80. let, kdy se v šeru undergroundových klubů potkala část Silent Session v kapele Elevance. Když se po 20ti letech členové Elevance opět sešli, zjistili, že chuť dělat společně muziku je neopustila, a tak se zrodila kapela Silent Session. Společná touha skládat nové písně vyvrcholila natočením debutové desky ve studiu Propast Petra Jandy, která vyšla v roce 2009.

Je těžké prosadit svojí tvorbu? Jak na to reagují fanoušci, posluchači? 

Honza: Cílem Silent Session není hrát ukázkový rock a naplňovat tradiční očekávání. Silent Session je autentická hudba vycházející ze životních zkušeností členů skupiny, inspirovaná rockem. Hudba skupiny Silent Session je 100% live. Samplů ani nahraných podkladů se nedočkáte. Výsledný nezaměnitelný sound je dílem pouze tří hudebních nástrojů a zpěváka. Máme své věrné fanoušky, o to víc si jich vážíme. Jsou i populárnější kapely s vlastní tvorbou , Hrající tzv. „hospodský rock“. To my neumíme.

Tonda: Diváky zajímá spíš to co znají z médií.  Nejsme  nejmladší kapela a naši vrstevníci dají často přednost pohodlí domova, než jít na živou hudbu. I když je fakt, že v hledišti zahlédneme i mladší tváře.

Radim: Podle mě je to těžké... vzpomínám si, že v době kdy jsem hrál na bicí v David Gore and Louisiana Alley (jižanský rock s americkým zpěvákem D. Gorem) tak nám managerka nějaké jiné kapely strašně moc tvrdila, že když chce někdo prosadit svou autorskou tvorbu (hlavně na koncertech), je třeba také v playlistu mít nějaké ty "známé odrhovačky, třeba i sračky", ale hlavně věci, které lidi znají a pak je možné jim narvat to "naše". Myslím, že je to přesně tak, no minimálně na tom přeci něco je..

Jirka: Vše co vybočuje ze zaběhlého proudu a standartu je asi těžší prosadit...Je fakt že si muziku děláme hodně po svém a texty jsou většinou z našeho života , ale tím spíš doufám, že  se i posluchači v textech najdou , se svými starostmi a radostmi  a v duchu nebo nahlas zanotují s kapelou. Nejvíc nás samozřejmě těší když kotel pod pódiem zapěje refrén s námi, v tom je úžasná energie....

 
Jaké úspěchy máte za sebou?  

Honza: 3 řadová CD: Poslední na Zemi (2015), Silent Session (2010), Za Zrcadlem (2009). Zahráli jsme v eteru…,  v Rádiu Beat a RockZone.

Radim: Uplně si nevybavuji nějaký zásadní úspěch někde na nějaké festivalu nebo podobně. Vím jen, že jsme se cca před rokem drželi vcelku dlouho na dobré pozici v hitparádě na rádiu (nevybavuji si název)  - hitparáda RockZone...nevím jestli je to tak? Já osobně považuji za úspěch každou aktivitu, kde lidi vnímají, že pro ně děláme muziku a že nás to "kurva baví"... Za další úspěch, vyloženě osobní považuji to, že jsem se dostal z vcelku vážného úrazu na kole zhruba týden před námi pořádaným fesťákem KOZA FEST 2020. Museli jsme tehdy požádat i bývalé členy Silent Session, jestli by pomohli. Naštestí jsem se z toho nějak dostal, i když nějaké šrámy na těle i trvalé jsou, i na hlase se to podepsalo....ale dá se s tím žít a i zpívat...to je pro mě důležité. Jinak jsem nadšený a vlastně je to i další velký úspěch, že máme basistu Tondu, kterého se mi podařilo zprostředkovat z naší společné kapely SARAH. Jsem za to strašně rád, na Toníka jsem zvyklý a to je moc fajn. Výborně zapadl do kapely no a o tom to vlastně taky je...

Vystupovali jste někde jako předkapela? a případně s jakými kapelami?

Jirka: Mimo jiné jsme si užili předskok před českou legendou Olympic.To byla velká paráda a věřím že to zase někdy s někým takhle parádně rozjedeme!

 
Jaký máte plány do budoucna?  

Honza: Zahrát si na akcích, kde bude naše hudba přijata většinou diváků. Myslím si, že to tak teď snad je. Další řadová deska…Snad v tomto roce.

Radim: No nyní je to tak, že se snažíme procvičovat a udržovat repec na koncerty a máme rozdělané nějaké věci, které bychom chtěli dát "do kupy" a až bude připravený dostatek materiálu, určitě se pustíme do natáčení nové placky.
 
Zastupujete se sami, nebo máte management ? 

Tonda: Máme management a nabírá to příjemně na obrátkách.  


Jaký hudební nástroje používáte ?   

Honza: Kytary Gibson SG a zakázkové kytary Kobrle. Aparát Hughes Kettner Grangmeister, Marshall JCM 800 (20W verze studio classic). Box 2 x single 12", osazený Celestion V30. Effecty Delay a Chorus od Visual Sound. 

Tonda:  5-ti strunná baskytara Washburn, Aparát : Ampeg SVT 4-PRO, 2x BOX Ampeg  4x10“  , repro  Eminence 4x200 W

Jirka: Bicí soupravu Sonor Designer Maple light, nebo Tama Starclassic bubinga , Hanuš Heřt, Gretsch, nebo vlastní výroby. Činely podle momentální  potřeby Paiste, Zildjian a Ufip. Paličky Bořivoj Rektořík, Pro Mark, Balbex

Radim: Používám na solo zpěv mikrofony SHURE Beta 58A a EV N 96, i-near SHURE a vlastně toho více nepotřebuji. Hraji ještě na bicí nástroje, ale v jiných kapelách...

Děkuji za rozhovor 

Petr Hradecký

 

Fotogalerie