Metalový nářez tradičně na Citellus Metal Rock Fest 2016

Metalový nářez tradičně na Citellus Metal Rock Fest 2016

17.05.2016 - 23:44

Fotoreporty

Autor: Pepa Holomáč

Stalo se již pravidlem, že se vždy v jednu květnovou sobotu sjedou do malebné moravské vísky Sobůlky příznivci metalu na Citellus Metal Rock Fest. Bylo tomu tak i letos a parta nadšenců, kteří tento minifest pořádají, pozvala velmi zajímavé interprety. Již podle jmen se dalo tušit, že to bude opět metalový svátek.

Úderem 17. hodiny se nevděčné role otvírače ujala skoro domácí kapela Morthys, která svým symphonic metalem naladila správným směrem atmosféru začínajícího večera.

Východočeská Alžběta z Nového Bydžova naservírovala pomalu se rozjíždějícím metalistům pravý rock-metal s charizmatickým zpěvákem v čele. Bylo znát, že poťáky volume šly pomalu doprava, jak jsme ostatně u metalových kapel právem zvyklí. Kapela odvedla velmi slušný výkon, což posluchači patřičně ocenili.

Uhersko-Hradišťská Hysteria, která nastoupila již s půlhodinovým deficitem, zaujala především netradičním nástrojovým obsazením. Ač jsme basu slyšeli, nikde jsme ji neviděli. To ale neznamená, že by kapela zněla špatně, spíše naopak. Nápadité aranže a perfektní výkon aktérů na pódiu jen příjemně podtrhl celkový dojem z vystoupení Hysterie. Pro mě překvapení večera.

Na metalového barda Miloše Dodo Doležala jsem se upřímně těšil. Považuji ho za jednoho z nejlepších kytaristů u nás a opravdovou rockovou legendu. Poprvé jsme se potkali ještě za totáče, kdy jsme společně vystoupili na Barče (pro neznalé Dům Barikádníků v Praze-Strašnicích). On s Vitacitem, já s metalovou Argemou. Opravdu si ale nepamatuji, že bychom tam tehdy, jak tvrdil v sobotu v zákulisí, excelentně zahráli skladbu od Metallicy. Nicméně tentokrát to byla jeho kapela, která předvedla excelentní výkon. Jak také jinak, nic jiného jsem ani nečekal. Jeho nabroušený rock, nebo chcete-li metal, byl bezesporu jedním z vrcholů večera.

Vystoupit po takovém nářezu, jaký předvedl Dodo, nebylo pro ExArgemu vůbec jednoduché. Kapela prodělala za poslední období velké personální změny a v tomto složení to bylo teprve druhé koncertní vystoupení. Mám ke kapele vřelý vztah, s Pavlem a Slávkem jsme ji před několika málo lety zakládali a většinu skladeb znám do poslední noty. Byl jsem dokonce osloven, abych si s kapelou „střihl“ pár skladeb. To jsem ale odmítl, nebylo by to fér vůči nim samotným, je to přece jejich vystoupení, ne moje. Ale zpátky ke kapele. Z plakátu na tuto akci jsem se dozvěděl „nová sestava – staré pecky“, což kapela ke spokojenosti fanoušků bezezbytku splnila. V podstatě jsme uslyšeli průřez albem Velká Morava, doplněný starými peckami z období počátků staré Argemy a taky nějakou tu novinku. V některých skladbách z Velké Moravy jsem postřehl pár aranžerských změn, na které si budu muset teprve zvyknout. Celkově bych hodnotil vystoupení jako dobré. Vynikající to bude, až se kapela více vyhraje a bude to hrát tzv. s prstem v ….. zadku. Snad bych jen pro příště doporučil, aby zvukař dal volume na max, tak jak se dočtu na bookletu alba Velká Morava.

Myslím, že Citellus Metal Rock Fest 2016 splnil to, co se od podobného festivalu očekává, tedy hodně dobrého metalu od výborných kapel na místě, kam posluchači rádi chodí. Velký dík patří pořadatelům, kteří připravili dobré zázemí jak pro kapely, tak pro posluchače. A již nyní se můžeme těšit na příští Citellus Metal Rock Fest 2017.

Fotoreport z akce zhlédněte v galerii níže.

Pepa Holomáč

Foto: Pepa Holomáč (MuziMax.cz) a Petr Pospíšil