Laďka Kozderková 75

Laďka Kozderková 75

23.03.2024 - 10:54

Rozhovory

Autor: Ivan Rössler

26. června 2024 by se Laďka Kozderková dožila 75 let. Tento se uskuteční v pražském divadle Rokoko pořad připravený jako pocta geniální zpěvačce a herečce. Ne nadarmo se jí říkalo česká Barba Streisandová nebo Lady muzikál. Pohybovala se s lehkostí v jakémkoliv žánru. Její první divadelní angažmá bylo právě v divadle rokoko. Fenomenální úspěch měla v Hudebním divadle v Karlině, kde dodnes vzpomínají na její hlavní roli v muzikálu Hello, Dolly! Odborníci tvrdí, že byla nejlepší představitelkou Dolly a kdyby zpívala na Broadwayi, klaněl by se jí celý svět. Škoda, že jí nebylo dopřáno dožít se dnešního jubilea.

Poctu Laďce Kozderkové připravila nová česká hudební skupina CREWPĚJ (krůpěj). V den, kdy by Laďka oslavila své 75. narozeniny a na místě, kde po konzervatoři začínala svoji pěveckou kariéru v krásných prostorách Divadla Rokoko zazní v podání této skupiny její největší hity. Člen skupiny Crewpěj JAN NEDBAL nám odpověděl na několik otázek,

Jak napadlo skupinu Crewpěj uspořádat večer na počest Laďky Kozderkové?

Od svého dětství jsem o Laďce Kozderkové slýchal velmi často a už od malička jsem věděl, že je obrovská škoda, že jsem ji nemohl poznat osobně. Můj strýc s ní zpíval v Karlínském divadle, a proto se na ní u nás doma velmi často vzpomínalo. Byla to nejen výborná umělkyně, ale i super kolegyně a kamarádka. Už tehdy jsem věděl, že je to velká zpěvačka a její písničky se mi moc libily. Před několika lety jsem měl možnost poznat její dceru Ladu Kubernátovou, se kterou jsme velmi rychle spřátelili. Věděl jsem, že to není náhoda, že to něco znamená a když jsem zjistil, že by letos Laďka oslavila své 75. narozeniny, rozhodli jsme se upořádat koncert na její počest. Udělat tak radost nejen všem její fanouškům, ale představit její repertoár a umění lidem, kteří ji nikdy nezažili a rádi by se o ní dozvěděli více. Její odkaz by neměl nikdy zmizet, Laďka je tu s námi napořád.

Podle čeho si vybíráte písničky z repertoáru Laďky?

Laďka Kozderková během své kariéry natočila mnoho písní, ať už pro televizi, nebo rozhlas. Některé později vyšly na CD a jsou opravdovými hity. Právě díky koncertu pro Laďku chceme tyto její slavné písně znovu oživit. Vybíráme si je podle žánru a textu, těšit se můžete na chanson, blues, balady, ale i muzikálové písně. 

Budete některé z písniček Laďky hrát i na svých koncertech?

Ano, určitě bychom rádi zařadili do repertoáru některé z jejích písniček. Jaké to budou si necháme zatím jako překvapení.

Jaké má skupina další plány na rok 2024?

Zúčastníme se soutěže Skutečná Liga 2024. První kolo bude v neděli 2. 6. v Roztokách u Prahy, kam všechny naše fanoušky zveme. Vstup je zdarma a budeme potřebovat podporu a fandění. Budeme hrát od 14:15. Průběžně natáčíme všechny naše songy, rádi bychom letos natočili první videoklip, plánujeme další koncerty a pokud se zadaří budeme vystupovat na Festivalu Na ulici v Plzni v 2. polovině srpna. V roce 2025 bychom rádi vydali naše první studiové album. 

Fotogalerie