https://www.traditionrolex.com/16 Sagittari - VooDoo | Muzimax.cz
How Do You Do? – How Do Voo Doo!

How Do You Do? – How Do Voo Doo!

17.07.2016 - 11:33

Recenze

Autor: Dědek

Skupina Sagittari / CD VooDoo / 12-str. booklet / Sagittari 2016

Lesk obalu,  od nějž se odráží svit slunce oken protějších domů. Vůně fotek chlapců, kteří se snaží o nemožné v tomto nemožném světě.  Přehrávač načítající nejen číslice a stopáže, ale hlavně tuhle skvělou muziku, tuhle moravskou muziku. A s českými texty. No Sagittari Můj!

Nejdelší skladba na albu, totiž příznačný Viking, přináší excelentní příklad práce s jazykem českým. Refrén „Zuřivý vlk, zuřivý vlk“ nerozpoznáte – krom neopakovatelného „ř“ – od angličtiny. A fakt to neznamená, že máte prdel zapařenou ve vrcholném stádiu. Jó, takhle se zpívá v metalu, a né že né!

Nevěděl jsem, co znamená název Sagittari, tož jsem se zeptal přímo kapely. V souhvězdí Sagittarius prý zní nějaký tón, a ten se jmenuje Sagittari. Hmm, tak třeba song Sudba je fakt dost hvězdnej tón. Tón v souhvězdí tuzemskýho metalu. „Nenechávat však nic náhodám“ , s tím naprosto souhlasím. Hitovka jak prase.

Nekompromisní kytarové riffy, vynikající hříčkovité texty („z primáta primátor – Neandrtálci, „panáci úřední“ – já jako „magisrátní“ úředník naprosto souhlasím, a to i s těmi jeskyněmi;- ), častokrát přesahující do famózní dvojsmyslné roviny (opět Neandrtálci), detailně propracované aranžmá. Zajímavé zabarvení hlasu zpěváka Ivoše Mazourka, od magických rovin titulní skladby VooDoo až po řezavé fláky pozdější.

A propos, když se řekne VooDoo, okamžitě se mi vybaví thriller Alana Parkera, který je jeden z mých nejzamilovanějších:  Angel Heart. Jseš to ty nebo nejseš to ty? A co vlastně hledáš? Ale jo, jsi to Ty – SAGITTARI!

Stylové rozprostření od power metalu (Viking – jediné co mi vadí, je ta „příšerně“ dlouhá, nicméně žánru odpovídající stopáž) přes melody metal (viz „hellowenovská“ Dáma Pradávná), heavy metal až po lehce surové pasáže thrashe dávají znát, že hvězdný tón Sagittari nemůže být omezen hvězdnou oblohou. A to si pište že není!

Instrumentální výkony zúčastněných nabývají – alespoň dle mne osobně - atmosférického vrcholu v oněch nádherných mečivých kytarách v osmičce Ilumináti, jejichž kaskáda je nepřeslechnutelná a rozhodně nepůsobí, třebaže působivě mečivá, jako laciná kozí farma. ;-)

Možná nejmagičtější kompozice alba, Tvář pod hladinou, říká, co se stalo, ale neříká proč a jak, a to je dobře. „Černý stín a výstřel / všechno je jinak před hodinou.“ Tak. A můžeme přemýšlet, proč a jak a co je vlastně dobře („Tvůj úsměv říká / že už víc se netrápíš.“).  

Největší hity alba? – Nejkrásnější je, když recenzent jenom rozmáchne rukama a řekne: „Těžko říct.“   I když jasně, může to znít dvojsmyslně, jenomže tady to svůj smysl fakt má. No tak jo: Sudba, Kanibalové, Neandrtálci, Tvář pod hladinou, Dáma pradávná, Čarokrásná.

Čarokrásná? Motiv této skladby pochází již z roku 2011. Kytarista Michal Janků ji údajně složil, kdy se mu bortilo takřka vše – studium, vztahy, prachy...kurwadoprdele, není právě tohleto rokenrol?!?

Vynikající, vrstevnatý a čitelný zvuk brněnského studia Sonidos nijak nezakrývá, ale ani zbytečně nezdůrazňuje cokoli ze všeho – všechno je, jak má být. Protože songy, které mají vyznít lyricky, vyznívají lyricky, a songy, které mají vyznívat epicky, vyznívají epicky. 12-stránkový křídový booklet se všemi texty a fotkami vám dává znát nejen to, že chlapci jsou dost chytří, ale že jsou i dost metalově škaredí. ;-)

Již úvodní intro (vlastně dvoj-intro) slibuje solidní zážeh. Dramatické jak od Jaroslava Dietla, leč nebojte, nemocní nebudete. Vlastně budete uzdraveni. Celou deskou. Proč?

Protože TOLIK TRUMFŮ PO KAPSÁCH má hvězdný tón Sagittari.

Metal Line "Dědek"

Fotogalerie

https://www.traditionrolex.com/16 https://www.traditionrolex.com/16https://www.traditionrolex.com/16https://www.traditionrolex.com/16