CZECH TALENT PO DVAADVACÁTÉ

CZECH TALENT PO DVAADVACÁTÉ

07.02.2017 - 11:14

Rozhovory

Na prvním ročníku jsem nebyl, ale na druhém už ano. A pak jsem na Czechtalent jezdil do poroty nepravidelně. A vždycky jsem se těšil. Scházeli se tam stejní lidé a svou kariéru tam nastartovala řada zajímavých talentů. To píšu proto, že pokud to čte někdo, kdo o kariéře zpěváka či zpěvačky uvažuje, má skvělou příležitost si to zkusit. Zájemci ale musí zaslat přihlášky nejpozději do 31. března 2017. A co bude pak dál? V polovině dubna se představí koncertem semifinalisté a slavnostní vyhlášení vítězů se bude konat 20. května v Kongresovém centru ve Zlíně. Více na http://www.czechtalent.cz/.

Rozhodovat o nich bude tradičně odborná porota, např. Petr Malásek, Eduard Krečmar, Miloš Skalka, Vašo Patejdl, Lída Nopová a další. Věřím, že se mi podaří do Zlína přijet i letos.

Zakladatelem a pořadatelem soutěže je Luděk Malár. Je to obdivuhodný člověk a dobrý muzikant, který sám působí v kapele 80´Factory (zpěv, perkuse, kytara). Luděk absolvoval hru na housle a kytaru v Lidové škole umění. Jako hudebník působil v 70 letech v několika rockových skupinách, kde hrál na basovou kytaru a zpíval. Od třiadvaceti let začal hrát profesionálně a založil s Jardou Zemanem, který se ujal role kapelníka, skupinu Horoskop (1980). Ještě v témže roce podepsala skupina smlouvu se švýcarskou agenturou Bugra Production a začala trvale působit ve švýcarských hudebních klubech. Po listopadové revoluci Luděk Malár ukončil dráhu profesionálního hudebníka a začal podnikat v oblasti počítačové techniky. Na podzim roku 1995 založil s Františkem Hrnčiříkem hudební agenturu EMP Music, která se zaměřuje na mladé hudebníky a zpěváky.

Ale naše hlavní téma je Czechtalent a této soutěže se týkají i otázky, které jsem Luďkovi položil.

Když jsi před 22 lety zakládal Czechtalent (tehdy se ještě jmenoval Zlíntalent, co tě k tomu vedlo? Bylo těch talentových soutěží málo?

Jako mladého muzikanta mě fascinoval festival Intertalent, který do Zlína vozil hvězdy, jako byla Suzi Quatro, Precious Wilson, Gilbert Bécaud a další. Byl to vždy pro mě svátek. Po revoluci mi bylo líto, že už podobná soutěž neexistuje, všichni se začali zajímat jen o alternativní žánry a pop, tzv. střední proud, zůstal bokem dění. Byli jsme vlastně po revoluci první, kdo něco podobného rozjel. Projektem byl nadšený i Karel Gott, který mně na začátku hodně pomohl. Důležitým momentem při druhém ročníku, bylo přizvání ke spolupráci pány Martina Hrdinku a Dr. Miloše Skalku, kteří výrazně ovlivnili další vývoj Czechtalentu. Do dnešního dne zůstává Martin Hrdinka ředitel soutěže a Miloš Skalka předsedou poroty.

Určitě se můžeš pochlubit objevy, které neměly jepičí život. Kdo to například byl?

Dasha, Petr Bende, Markéta Poulíčková, Tomáš Klus a spousta finalistů dnes účinkuje třeba v muzikálech, např. Kamila Nývltová, Kateřina Nováková, Tereza Vágnerová, Zbyněk Drda, Zuzka Dovalová a další.

Jako nepravidelný porotce vím, že přijíždí i řada talentů ze Slovenska, dokonce máš i slovenské porotce. Má tvůj festival i nějaké ohlasy na Slovensku?

Tak už tím, že vlastně žádnou reklamu ani promo na Slovensku neřeším a hlásí se vždy kolem 40 až 50 interpretů ze Slovenska, svědčí o tom, že nějaké to podvědomí tam je.

Bude letošní ročník trochu jiný anebo jsi tradicionalista?

Ne, jiný určitě nebude. Držím se hesla, že to co funguje, se nemá měnit a jsem založením  konzervatista.

Ivan Rössler