Mezinárodní festival ,,Touch the music“ a vystoupení 4Tetu v Českých Budějovicích

Mezinárodní festival ,,Touch the music“ a vystoupení 4Tetu v Českých Budějovicích

04.08.2015 - 14:13

Reportáže

Autor: Grigorij Gizzy Orljanski

Cílem tohoto netradičního festivalu je poukázat na to, že hudbu lze tvořit nejen klasickými hudebními nástroji, ale i nástroji zcela netradičními. Tento festival není zaměřen pouze na samotná vystoupení a prezentace zvuků skrz nejrůznější nástroje, ale i aktivní zapojení účastníků prostřednictvím workshopů.

Vrcholem prvního dne bylo vystoupení populární vokální skupiny 4Tet, která vzniklo v roce 2002. Skupina vystupuje převážně za doprovodů svých hlasů tzv. ,,a capella“. 4Tet vznikl díky tomu, že v roce 2002 Jiří Korn pro své koncerty připravoval tanečně excentrické uskupení TEP Jiřího Korna. V rámci tohoto projektu prvně vznikající 4Tet předvedl výtečnou cover How deep is your love od australské formace Bee Gees.

Pilířem této sestavy je výtečný zpěvák ,tanečník, filmový a muzikálový herec Jiří Korn. Tento zpěvák započal svou hudební kariéru v rockových kapelách Rebels a proslulém Olympicu, kde působil i jako baskytarista a na několika deskách i pár písní nazpíval. Vzhledem k tomu, že Jiří Korn směřoval spíše k popové hudbě, tak počátkem 70. let Olympic opustil a započal svou úspěšnou sólovou kariéru. Dalším členem 4Tetu jsou muzikálový zpěvák, producent, skladatel, autor filmové hudby Jiří Škorpík. Dále David Uličník, který zazářil jako muzikálový herec a zpěvák a mnohokrát byl na divadelní Cenu Thálie, i v zahraničí účinkoval v muzikálových inscenacích skladatele Leonarda Bernsteina. V Čechách se proslavil například v muzikálech Bídníci a Miss Saigon. Čtvrtým neméně důležitým členem je Dušan Kollár, který účinkoval v muzikálech Vlasy, Hamlet, Krysař, Tři mušketýři. Je sólistou orchestru Karla Vlacha a spolupracoval jako host na albech Karla Gotta, Petra Spáleného, Janka Ledeckého, Hany Zagorové a dalších populárních umělců.

Tato silná sestava tvoří 4Tet. Prvně jsem tuto čtveřici měl možnost slyšet v Českých Budějovicích, kde se již kolem osmé hodiny večerní shromáždilo početné publikum. Nejprve proběhl i za pomocí led obrazovek představení jednotlivých členů a mezi tím již 4Tet předvedl svou vokální show.

Vystoupení trvalo přibližně hodinu a půl a mezi největší skladby tohoto večera lze bezpochyby zařadit Lion sleeps tonight, Ticket to ride od Beatles s českým názvem Jdeme na raut, mezi největší vrchol večera patřilo dle mého názoru bezpochyby Bolero, která v roce 1928 složil francouzský skladatel Maurizio Ravel.

Čtveřice Korn, Škorpík, Uličník, Kollár se neprezentovali jako výteční zpěváci,ale i mistři převleků a dialogů. Určitě to byl velký zážitek zažít 4tet živě. V dalších dnech festival pokračuje opět pestrým programem, který je v rámci odpoledního programu zaměřen i na děti. Více informací o festivalu naleznete na webových stránkách www.touchthemusic.cz

Grigorij Gizzy Orljanski

Foto zdroj 4tet