Proč se slavík přejmenoval

Proč se slavík přejmenoval

16.11.2015 - 15:24

Zprávy

Autor: Ivan Rössler

Anketa Český (zlatý) slavík se letos koná po padesáté, ačkoliv se poprvé vyhlašovala před třiapadesáti lety. Pod názvem Zlatý slavík byla vyhlášena časopisem Mladý svět poprvé v roce 1962. Název ankety vymyslel tehdejší redaktor Mladého světa Ladislav Smoljak a cena byla pískací hračka, které se říkalo slavík (se zpěvným ptactvem nemá tedy anketa nic společného). První dva ročníky měly jen dvě kategorie Zpěvák/Zpěvačka a Písnička. První ročník vyhrál Waldemar Matuška a píseň Láska nebeská, v druhém roce Karel Gott a jeho Oči sněhem zaváté. V obou prvních ročnících tedy kralovala autorská dvojice Šlitr/Suchý. Karla Gotta v roce 1967 vystřídal naposledy Waldemar Matuška, pak až v roce 1982 Miroslav Žbirka, v roce 1985 Peter Nagy a hned po něm tři roky za sebou slavik 2015Dalibor Janda. Karel Gott pak zvítězil dvakrát za sebou a posledního zlatého slavíka v roce 1991 získal třetí slovenský zpěvák Pavol Habera. Písničkám se cena dávala ještě čtyřikrát s pauzou v roce 1966. V roce 1964 se objevila kategorie zpěvaček poprvé s Evou Pilarovou na špici. Ta vyhrála ještě dvakrát (1967, 1971). S příchodem nových zpěváků do divadla Rokoka, jehož ředitel Darek Vostřel byl jedním z tří mocných „V“ (další byl dirigent TOČR Josef Vobruba a televizní režisér Jaromír Vašta) a tak jeho svěřenci bodovali i v anketách popularity. Helena Vondráčková v roce 1965, Marta Kubišová třikrát, od roku 1972 byla zlatou slavicí Naďa Urbánková (pětkrát za sebou), po ní Hana Zagorová (devětkrát za sebou) a pak se už jen střídala Petra Janů s Ivetou Barošovou (obě měly na kontě shodně tři zlaté slavíky). V roce 1977 se objevila kategorie skupina s bilancí Skupina Ladislava Štaidla (2x), Katapult (2x), Olympic (3x), Elán (4x), Citron (1x) a konečně Team (3x). V roce 1991 Zlatý slavík skončil.

V roce 1995 přišel do Novy dr. Jaroslav Těšínský s Milošem Zapletalem s nápadem Zlatého slavíka obnovit. V té době jsem na Nově působil jako šéfredaktor redakce zábavy a tak jsme jednali spolu. Nebudu rozebírat důvody, proč jsme se tehdy nedohodli, ale protože Mladý svět si s registrací značky Zlatý slavík nelámal hlavu, zjistil jsem, že si Zlatého slavíka zaregistroval časopis Penthouse. Po několika jednáních se mi značku Zlatý slavík podařilo získat pro Novu. Tím, že ale se s námi pořadatelé nedohodli a první ročník obnovené ankety se odehrával na jiné televizi, byla pro ně značka Zlatý slavík nedostupná a tak se anketa musela přejmenovat na Český slavík.

O rok později (1997) se už vítězové ankety vyhlašovali na obrazovkách Novy. S výjimkou roku 1998, kdy se vítězem stal Dan Hůlka a roku 2012, kdy cenu získal Tomáš Klus, všechny ostatní ročníky vyhrál Karel Gott. Lucii Bílou jen v letech 2005-6 vystřídala Aneta Langerová, jinak se drží pevně svého prvenství a nejčastěji také získala Absolutního slavíka, který se uděloval od roku 1997. Ve skupinách to bylo pestřejší: Olympic, Lucie (ta na předávání nechodila), Kabát, Chinaski, Divokej Bill, Kryštof (Richard Krajčo si při jednom vystoupení na Slavíkovi přelepil ústa, aby protestoval proti playbackům).

Zpočátku jsme se snažili, aby Slavíka moderovaly originální dvojice: Pergnerová-Suchý, Zagorová-Čok, sourozenci Gondíkovi, Borhyová-Margita, Lucie Vondráčková-Révai, Partyšová-Havliš (moderátoři pořadu ESO), až v roce 2003 přišel Leoš Mareš a tím si udělal jméno.

Jelikož se výsledky zakonzervovaly do stále stejných jmen, začali jsme hledat způsob, jak anketu omladit. Cena teenagerů v roce 2000 se moc neosvědčila, vyhrála Lucie Bílá a vůbec tato kategorie nepřinesla nic nového. Proto jsme v roce 2003 zavedli kategorii Skokan roku ve všech třech kategoriích. Podmínkou bylo umístění v první dvacítce, skok o největší počet příček a zisk minimálně 101 bodů v loňském ročníku. Ve zpěvačkách tehdy vyhrála Monika Absolonová, mezi zpěváky zabodoval Jakub Smolík a ve skupinách Verona. O rok později jsme přišli s kategorií Objev roku. Byli nominováni tři interpreti - v roce 2004 to byli Aneta Langerová (ta nakonec vyhrála), Sámer Issa a Tomáš Savka (první ročník soutěže Česko hledá superstar přinesl první plody). V roce 2008 (to už jsem na Nově nebyl) se objevila další novinka - Slavíci bez hranic, která otevřela dveře slovenským interpretům. Tehdy vyhrála skupina No name. Ve stejném roce přibyla ještě kategorie Nejoblíbenější píseň Radia Impuls a vyhrála píseň „Jednou nebe zavolám“ Petra KOLÁŘE. Když Nova bez valného úspěchu odstartovala neúspěšnou českou mutaci MTV Czech, přibyla ještě kategorie klip roku. Tu v roce 2011 vyhrála skupina CHARLIE STRAIGHT. Tato kapela vyhrála o rok později i další cenu, a sice Hvězda internetu. Slavík začal nebezpečně bobtnat. V loňském roce sice zmizela spolu s českou mutací MTV i kategorie klip, ale přibyla kategorie NEJSTREAMOVANĚJŠÍ ČESKÁ PÍSEŇ. Vítězem Ceny za Nejstreamovanější českou skladbu se stal XINDL X se skladbou „V blbým věku“. V souvislosti s anketou vznikly i některé problémy: s rapperem Řezníkem či skupinou Ortel. Pořadatelé k tomu vydali podrobná prohlášení a nechali provést audit hlasů. Byly okolo tehdy všelijaké řeči, ale hlavní kategorie Slavíka to nijak nepoškodilo.

Za pár dní se dozvíme výsledky jubilejního ročníku. Nebude překvapivé, když Karel Gott po právu získá svého jubilejního čtyřicátého slavíka. Ani v ostatních kategoriích nebude asi velký pohyb. V každém případě je to jen anketa popularity, víc nic. A jako takovou bychom ji měli brát.

Autor: Ivan Rössler