Uriah Heep v Táboře

Uriah Heep v Táboře

04.08.2015 - 14:13

Reportáže

Autor: Grigorij Gizzy Orljanski

Uriah Heep na hudební scéně působí již od roku 1969. Jediným členem z původní sestavy je kytarista Mick Box. Dalšími členy jsou zpěvák Bernie Shaw, který v kapele působí od roku 1986, kdy nahradil předcházející zpěváky Johna Lawtona, Johna Slomana, Petra Goalbyho, Steffa Fontaine. Bernie Shaw dle fanoušků i kritiků důstojně nahradil původního zpěváka Davida Byrona, který v kapele působil mezi léty 1969-1976 a v roce 1986 zemřel v důsledku nadměrného užívání alkoholu. Dalšími členy současné sestavy jsou klávesita Phil Lanzon, bubeník Russel Gillbrook. Baskytarista Dave Rimmer nahradil v roce 2013 dlouholetého člena Trevora Boldera, který podlehl rakovině. Zřejmě nejznámějším bývalým členem Uriášů byl klávesista Ken Hensley, který se prosadil i na sólové dráze. Velmi kladně byla přijata jeho deska Blood on the Highway z roku 2007, kde zpívala metalová legenda Jorn Lande ze skupiny Jorn. V roce 2014 vydává skupina Uriah Heep zbrusu novou studiovou desku The Outsider, kde rovněž dokazují svůj neutuchající rockový feeling a kvalitní rockové melodie.

Zpět k samotném koncertu Uriah Heep v Táboře. Předskokany byly hard-rockový Booters a folk-metalová skupina Vintage Wine. Každá z předkapel dostala přibližně čtyřiceti minutový prostor pro své vystoupení. Téměř přesně s úderem dvaadvacáté hodiny se na pódiu objevila za obrovského skandování fanoušků hlavní hvězda večera a tou nebyl nikdo jiný než legendární Uriah Heep. Kapela během koncertu dokázala, že nechce žít pouze ze slávy svých letitých a stěžejních hitů, ale zazněly i skladby z rok staré desky The Outsider. Fanoušky rozproudily skladby Can´t také that away, The Outdsider a skladba One Minute, která má zřejmě největší hitový potencionál. I z těchto skladeb byla cítit výborná souhra mezi muzikanty a publikem. Nejvíce se však jistě fanoušci těšili na skladby, které Uriáše proslavily. Na řadu přišli samozřejmě hity jako Easy Livin, Gipsy, July Morning, Magicians Birthday, Sweet freedom, jedná se o klenoty, díky kterým Uriáši získali celosvětovou popularitu. To vše fanoušci čekali od Uriášů, po odehrání největších hitů kapela zmizela za obrovského potlesku z pódia. Jedna zásadní skladba prozatím chyběla. Čekalo se přeci na největší hit Uriah Heep a tím nemohlo být nic jiného než jejich největší hit z roku 1970 Lady in black. O této skladbě se dá říct, že se jedná o hymnu všech táboráků a zde to platilo doslova. Nadšené obecenstvo doslova celou píseň spolu s Bernie Shawem odzpívalo. Lady in Black v české verzi převzala skupina Arakain v čele s Alešem Brichtou pod názvem Slečna závist. Poté se zpěvák Bernie Shaw, který díky české manželce ovládá pár základních českých slov a kytarista Mick Box rozloučili s publikem a definitivně zmizeli z koncertního pódia. Mé dojmy z koncertu byly ohromující, zejména i proto, že i na malém městě lze uspořádat koncert kapely, kterou spolu s Led Zeppelin, Black Sabbath lze řadit mezi prvotní průkopníky hard-rockové scény.

Koncertní playlist byl velmi vhodně sestavený, zejména krom letitých hitů zazněly i svižné skladby z poslední desky. Jen škoda, že se do repertoáru nevešla taktéž hitová záležitost Free me. Je to důkazem, že Uriáši mají hitů na rozdávání a nebojí se neustále tvořit nové skladby. Koncert v Táboře byl jasný důkazem, že i po téměř padesáti letech může skupina Uriah Heep absolvovat energická vystoupení. Děkuji, že v Táboře dokázali pořadatelé takový koncert uspořádat. Na závěr mě napadla myšlenka, jak prázdná bude rocková scéna, když za několik desítek let takové kapely již nebudou. Hlavně v dnešní době hudebních rychlokvašek, talentových soutěží. Proto jsem vděčný za takový zážitek, jakým byl koncert Uriášů v Táboře.

Grigorij ,,Gizzy“ Orljanski

Fotogalerie