Zastávka kapely Kabát do pekla či do nebe v Českých Budějovicích

Zastávka kapely Kabát do pekla či do nebe v Českých Budějovicích

01.06.2015 - 22:49

Reportáže

Autor: Grigorij Gizzy Orljanski

Mnoho skladeb se v koncertním programu moc neujalo, výjimku tvořila titulní píseň Banditi di Praga. V předešlých letech kapela Kabát vystupovala sporadicky, největším jejich koncertním počinem byl „ Po čertech velkej koncert“ v pražském Vypichu, kde kapela oslavila dvacet pět let své existence s téměř sedmdesáti tisíci návštěvníky.

V minulých měsících měla skupina Kabát velmi hektický program, nahrávala se již zmiňovaná nová deska ve vyhlášeném studio Sono. Produkce se ujal Milan Cimfe. Samozřejmě se kapela musela připravovat na nové turné, které čítá celkem dvanáct zastávek.

Celá široká veřejnost byla zvědavá, jaká bude nová deska. První ochutnávka z nové desky Brosíme nože byla věnována MS v ledního Hokeji, které se konalo v Praze a Ostravě. Důležité bylo pro kapelu Kabát, aby nová deska byla vydařená a upevnila Kabátům výsostní postavení na české hudební scéně.

O tom v jaké formě a jak zafungují nové i staré skladby v koncertním provedení jsme se je mohli jít přesvědčit v pondělí 25. května na stadión Na Sádkách.

Předskokanem byla skupina Blue Rocket, která předvedla svižné písně s příchutí jižanského rocku a dokonale připravila fanoušky na hlavní hvězdy večera. Ocenit lze, že i předkapela mohla využít výborného ozvučení.

Krátce po osmé hodině na pódium vstoupila kapela Kabát hrající v sestavě se zpěvákem Josefem Vojtkem, kytaristy Tomášem Krulichem, Otou Váňou a baskytaristou, dvorním textařem a příležitostným zpěvákem Milanem Špalkem, bubeníkem Radkem ,,Hurvajsem“ Hurčíkem.

Úvodní skladbou byla i startovací píseň z nové desky Bang, která díky své svižnosti dokázala fanoušky pozvolna dostat do varu. Zrovna tuto skladbu lze považovat za jednu z nejsilnějších z nového materiálu a díky své přímočarosti a vtipné slovní hříčce dvorního textaře Milana Špalka. Poté zafungovala skladba z desky Dole v dole Stará Lou. Došlo samozřejmě i na osvědčené hity jako Malá Dáma, Starej Bar, Na sever. Go Satage, go, Stará Lou, Burlaci na Volze. Bez těchto zaručených hitů se neobejde žádný koncert a zejména tyto písně již zlidověly. Nicméně jsem sledoval reakce publika na novinky z nové desky. Nejvíce zafungovala Valkýra, kterou považuji za nejsilnější záležitost z nové desky. Písní Žízeň končila oficiální část koncertu, poté kapela odešla do backstage. Nicméně během pár okamžiků se opět muzikanti objevili na pódiu a zazněly celkem čtyři přídavky. Nechyběla hokejová skladba Brousíme nože, hard rockově lazená Dole v dole, tancovačková Moderní děvče a na završení pohodové atmosféry koncertu zřejmě nejslavnější skladba ,která zlidověla napříč celou republikou z názvem Pohoda. Popěvek ,,Když se u nás chlapi poperou“ zpívali všichni. Poté již téměř dvouhodinový koncert byl u konce.

 

Z koncertu jsem odcházel s pocitem, že Kabáti předvedli skvělou show, která jistě potěšila většinu fanoušků. I koncertní playlist byl dobře sestavený. Nechyběly léty prověřené hity, které tvořily hlavní kostru koncertního programu. Vhodně byly zařazené i novinkové písně z nové desky, zejména zmiňovaná Valkýra, Western boogie, Do pekla do nebe. Skupina Kabát sází na přímočarý rock s příměsí country. Ocenit je třeba nezpochybnitelné textové dovednosti Milana Špalka. Což funguje u kapely Kabát více než čtvrtstoletí i na nové desce se nezměnili, což je dobře. Během koncertu zpěvák Josef Vojtek nabádal návštěvníky, ať radši kapelu podpoří svým tancem a zpěvem, než natáčením na mobilní telefony. Což i místy ovlivnilo i tak pohodovou atmosférou. Jen škoda, že nová deska vyšla pár dní před koncertem a ne třeba dva měsíce před turné. Fanoušci by tak měli prostor nové skladby naposlouchat a mohli společně se svými idoly během koncertu zpívat.

Není nad kombinaci vydařené nové desky a výtečného koncertního představení. Když se podaří dohromady spojit tyto dva aspekty, tak je o úspěch postaráno. Ne jinak to bylo nyní v podání kapely Kabát. Věřím, že i skladby z nové desky zaujmou přední příčky českých hitparád. Koncert v Českých Budějovicích zastihl Kabáty ve výborné formě. Zjevně jim svědčí, že jezdí na turné s mnohaletou přestávkou a je cítit nová chuť užít si velký bigbítový mejdan se svými fanoušky.

Grigorij Gizzy Orljanski

Foto: F. Ortmann

Fotogalerie