Československý beat-festival: Jasná páka

Československý beat-festival: Jasná páka

26.11.2018 - 13:16

Rozhovory

Autor: Ivan Rössler

Jasná páka je pro mne nejvýraznější kapelou osmdesátých let. Byl jsem v té době v Mikrofóru a Kollerova Majolenka v našem vysílání zněla téměř jako naše hymna. Když jsem pak dělal s Adamem Rezkem pořad Videodisco v tehdejší Československé televizi, zařadili jsme do jednoho dílu Majolenku. Pamatuji si, že ji Adam tehdy obrazově inscenoval jako ulítlý folklór a na scénu dokonce nechal přivézt živou kozu. Už nevím proč, ale krátce na to tehdejší ředitel televize pořad zastavil. S Jasnou pákou jsme v Mikrofóru prožívali „Novou vlnu se starým obsahem“, což byl článek v komunistické Tribuně, který vyvolal vlnu represí, která neminula ani Jasnou páku a zanesl ji na černou listinu. A co to znamenalo? Oficiálně jakoby nic, až na to, že pořadatelé bez důvodu rušili už domluvená vystoupení. Zřizovatel (toho každá skupina v té době musela mít) o další zřizování neměla zájem a od svého zřizování odstoupila, což vlastně znamenalo, že kapela přestala existovat. To pochopitelně vyvolávalo mezi muzikanty napětí. Oficiálně hrát Jasná páka nemohla, do undergroundu se jí moc nechtělo, protože z undergroundu to byl už jen skok do vězení. A tak se z Jasné páky stala Hudba Praha a svět šel dál.

Uplynulo pár let, a když přišel rok 2010, realizoval jsem v o2 areně koncert, který jsem nazval 50 let bigbítu. Je jasné, že na něm nesměla chybět ani Jasná páka. A když jsem se před časem potkal s Michalem Abrožem, přivedl mne na myšlenku rozšířit letošní Československý beat-festival o další den. A tak kromě Koncertu legend 16. prosince, bude o den později ještě koncert Starci na chmelnici. Stál jsem především o Jasnou páku a tak jsme se s Michalem domluvili i na dalších kapelách: Dybbuk, Garáž s Joe Ducháčkem, Abraxas, The Plastic People of the Universe a pochopitelně Jasná páka. Všechny tyto skupiny v Junior klubu Na Chmelnici v osmdesátých letech hrály (někteří členové skupiny The Plastic People of the Universe v kapele Půlnoc).

Mám pro obě největší osobnosti skupiny Jasná páka stejnou otázku: Co vám v souvislosti s Jasnou pákou udělalo největší radost?

Nejprve odpovídá Michal Ambrož (byl mimochodem letos uveden do Beatové síně slávy): „Největší radost mi samozřejmě udělalo její obnovení v r.2008 a následně vydání Černé desky společně s živým záznamem našeho koncertního turné. Byla to po třiceti letech největší událost v novodobé historii Jasné Páky a teď se mohu těšit za dalších 30 let na další!“

A na stejnou otázku odpovídá rockový zpěvák, skladatel a bubeník David Koller:

„Já mám radost, když vidím Michalovy koncerty a slyším, že ty písně, které jsme před 35ti lety udělali, žijou. Že si je lidé zpívají. Že ta zábava už tak dlouho koluje mezi třeba studenty. To je bezva. Taky mám radost, že Michal dělá nové a nové akce, teď nové album Hudby Praha a že to jede dál.“

A já už se těším, že si v Lucerně poslechnu svou oblíbenou Majolenku a další pecky Jasné páky! 

Ivan Rössler

Fotogalerie