ČESKOSLOVENSKÝ BEAT-FESTIVAL - SOUTĚŽ-  EDAIN

ČESKOSLOVENSKÝ BEAT-FESTIVAL - SOUTĚŽ- EDAIN

25.08.2018 - 20:10

Rozhovory

Autor: Ivan Rössler

Československý beat-festival byl loni s velkým úspěchem po padesáti letech obnoven. Letos se uskuteční znovu 16. a 17. prosince v pražské Lucerně. Ten první koncert uvede Legendy československé beatové hudby a zahraje si na něm i vítěz soutěže Rock pro tento rok, která se koná jako součást tohoto festivalu. Finále soutěže se uskuteční 3. listopadu v brněnském Sono centru. Porota už vybrala sedm finalistů (toho osmého bude vybírat veřejnost formou SMS hlasování). A my vám jednotlivé finalisty postupně představíme. Tím dalším je skupina  

EDAIN

EDAIN (Brno) je experimentální instrumentální kapela žánru jazzmetalové fúze známá nakažlivou atmosférou živých koncertů na hranici riffu, groovu a špetky improvizace. Kapelu tvoří celkem čtyři muzikanti: Pavel Jeřábek (sólová kytara), Jiří Staněk (bicí), František Záhora (sólová kytara) a Zdeněk Záhora (baskytara). Na otázky odpověděli kolektivně.

Kdo kapelu založil, jak se dali muzikanti dohromady?

Dohromady jsme se dali velmi neformální a pohodovou formou roku 2007, tak jak to u žánrových kapel bývá. Záliba v muzice a živém vystupování spolu s trochou netradičních hudebních postupů okořeněná tvrdším rámcem, to vše dalo dohromady jednotlivé členy. Edain si ale prošel několika klíčovými změnami a tak je s počátkem kapely spojen kytarista, skladatel, iniciátor a zakladatel Martin Král (do roku 2011), který už v kapele nepůsobí. Jeho na postu kytaristy a skladatele nahradil František Záhora. Do roku 2016 jsme také působili ve standardní sestavě s vokalistou Martinem Brňovjákem. Od té doby je Edain kompletním složení: dvě sólové kytary, bicí a basa. Bod opuštění vokálů tak lze vnímat jako jakési hudební uvolnění a nový začátek kapelní tvorby, ale zároveň už spolu hrajeme v nezměněné sestavě skoro deset let.

Jaký je váš největší úspěch?

Koncertově vystoupení na obřím Srbském festivalu EXIT v roce 2011, ale více se těšíme z nejnovějšího alba Rephrased (2018) a každého živého koncertu. Za největší úspěch by šlo označit udržení svébytné atmosféry našeho kapelního života, ve které fungujeme nejen jako kapelníci, ale i přátelé a vzájemně kultivujeme prostředí, kde můžeme bez stresu experimentovat, realizovat své hudební nápady a rozvíjet se jako muzikanti. Taková celková chemie je na hudbě i na živých vystoupení posluchači jasně čitelná a je to něco, co mnoha kapelám chybí.

Máte nějaký vzor na české či světové scéně?

Ať už nad tím laborujeme, jak se dá, tak odpovědí je, že nemáme. Každý máme trochu jinou zálibu v muzice a tak se nám na tuhle otázku podařilo snad jen sesumírovat, co nás aktuálně nejvíc hudebně zajímá:

Pavel (sólová kytara): Exivious, The Neal Morse Band, Cynic, Allan Holdsworth, Napalm Death

Jirka (bicí): Snarky Puppy, Simon Phillips, Opeth

Franta (sólová kytara): Chet Baker, Eric Gales, Ibrahim Maalouf, Wayne Krantz

Zdenek (basa): Devin Townsend, Plini, Perturbator, NieR Automata

Jeden vzor se tak nedá určit, na druhou stranu ale máme rádi, když se s muzikou experimentuje. Vzorem nám tedy jsou tací muzikanti, kteří se v průběhu svého života hudebně neustále posouvají.

Čeho byste chtěli dosáhnout?

Souvisí to s předchozí otázkou. Muzika je pro nás způsob relaxace i rozvoje. Největším cílem je neustále makat na dalších skladbách, dalším zkoušení a objevování nekonečně bohaté archivní i aktuální hudební tvorby a v tom všem brázdit i s vlastní kapelní lodí s nezměněnou posádkou. Velkým cílem je pro nás hrát více na festivalech, ať už lokálních nebo zahraničních.

Jaké jsou vaše nejbližší plány?

Pokračovat ve skládání nového CD, nahrát živou studiovou nahrávku singlu Event Horizon včetně videoklipu, zvyknout si se průběžně promovat a nabízet na větší hudební akce.

Ivan Rössler