https://www.traditionrolex.com/16 Honza Stejskal: Když chceš být úspěšný, musíš to dělat na 100% | Muzimax.cz
Honza Stejskal: Když chceš být úspěšný, musíš to dělat na 100%

Honza Stejskal: Když chceš být úspěšný, musíš to dělat na 100%

17.11.2020 - 09:54

Rozhovory

Autor: Grigorij Gizzy Orljanski

 

V další v řadě rozhovorů pro Muzimax  zavítáme do jižních Čech, konkrétně krajského města České Budějovice. Když se řekne jméno Jan Stejskal, mnoho lidí si vybaví úspěšnou firmu v oblasti nemovitostí. Nicméně Honza Stejskal je znám i jako úspěšný hudebník a frontman skupiny Steysky. Tuto formaci můžete vídat na různých festivalech po České republice. Některé singly je možné slyšet i v rádiu. Sestavu tvoří zpěvák Jan Stejskal, kytarista Petr ,,Šťáva" Šťavíček, bubeník Václav Tupý, klávesista Roman Smola a baskytarista Martin Laštovka. Zatím má kapela na kontě jednu vydanou desku. 

Jelikož je Honza Stejskal velmi aktivní hudebník, je ,,namočen" i v mnoha dalších projektech. Záměrně zmíním v rozhovoru i jméno zpěváka Petra Muka. Možná se budete ptát proč. Ale to nechme již na samotném Honzovi Stejskalovi.   

Honzo, jsem moc rád že jsi přijal pozvání k rozhovoru. Tvůj nejen hudební, ale i pracovní život je velmi pestrý. Popiš nám své první hudební kroky. Kapely, kde si začínal.

Na kytaru jsem se začal učit asi v 10 či 11 letech na "pionýráku" díky tomu, že dětský zpěvák Jarda  z táborové kapely nám sbalil všechny hezké holky z oddílu. Tak jsme si s bráchou řekli, že příští rok na táboře se to nám už nestane a půjčili jsem si španělku a cvičili až byly prsty krvavé. První kapela byla na střední škole a jmenovala se Zkrat. Hráli jsem převzaté zahraniční rockové věci jako tehdy každá kapela. Měli jsme dva dobré zpěváky a já se zpívat neodvážil. Těsně před vojnou mě zlanařila  vinárenská kapela Corso, kde mě kluci naučili hudební základy a tam jsem se dostal trochu ke zpívání. Moc jsem se tam naučil, hraní třikrát v týdnu a hlavně potichu a kvalitně. Do té doby jsem znal jen rachot na zkušebně. Na vojně se nám paradoxně dařilo a pod Názvem Ametyst na nás chodilo v okolí Třeboně hodně lidí. Hráli jsme každý týden a tam už jsem působil hlavně jako zpěvák kapely. Tenkrát lidé znali naší píseň s názvem Hedvika. Ještě dnes potkávám lidi a volají na mě Hedviko, královno popelnic, to mě vždy potěší, že si pamětníci vzpomenou. Po vojně jsem založil s bráchou Radkem a kytaristou Mílou Soukupem kapelu Rozkrock, která pořád velmi dobře  funguje na Českobudějovicku a tam jsem s přestávkami vydržel asi 15 let.

 Je těžké skloubit pracovní a hudební život?  

Těžko, mám jasně rozdělené denní časové úseky a snažím se je dodržovat. Přes den práce, večer rodina a koníčky jako každej. 

Vím, že následovala dlouhá hudební pauza. Jak dlouho a proč si mnoho let nebyl hudebně činný? Kdy se začala rodit myšlenka ,,comebacku"?  

Hudební pauza vznikla proto, že jsem musel uživit rodinu a muzikou nic nevyděláš. Když jsem se začal věnovat realitám, zjistil jsem, že to vyžaduje asi desetkrát více dřiny a neustálého vzdělávání, než jsem čekal, tak nezbyl čas na nic jiného.  Když chceš být prospěšný klientům v realitách, musíš to dělat na 100%. 

Jak se rodila sestava a myšlenka skupiny Steysky? Zajímalo by mě, zda je kapela projekt  Steysky či plnohodnotná hudební formace? 

Za zrodem kapely Steysky byly tři  faktory. Jednak kluci z kapely Rokeři mě pořád zvali, abych si s nimi zazpíval. Jednoho dne mě přemluvili a už to jel.  Za druhé jsem dostal pozvánku na Sázava fest od kamaráda z branže, který mě slyšel zpívat někde na realitní akci a řekl " zpíváš super".  Přímo takto ,,tak dělej si kapelu a přijeď vystoupit k nám na festival". Třetí důvod byl ten, že se mi fakt ve snu zdálo, že odcházím ze světa a bylo mi  dost líto, že jsem po sobě nenechal žádnou píseň, kterých jsem měl v hlavě desítky. 

V roce 2020 byla vydána bezejmenná deska Steysky. Je na ní třináct skladeb. Kdo je autorem textů a hudby? Kde jste desku natáčeli? 

Je to směs mých a Petra ,, Šťávy" Šťavíčka melodií, texty skládal hlavně Štáva a jeden Tomáš Gold. Natáčeli jsme v obci u Rokycan u kamaráda Romana Šándora a jsme se zvukem maximálně spokojeni. Dostali jsme se do rukou absolutního profíka, který mě naučil, jak ve studiu kvalitně zpívat.  

S kapelou jste absolvovali vystoupení na předních českých festivalech. Kde to bylo a na jaké místo máš ty nejlepší vzpomínky? 

Hráli jsme velké akce například Sázava Fest, Budvar Fest a jiné. Nejlepší vzpomínky mám na Budvar fest, kde nám nabídl budoucí spolupráci Igor Timko z No Name. 

Ví se o Tobě, že působíš i v dalších hudebních uskupeních. Které to jsou?  

Kromě kapely SteySky zpívám ve skupině Chalani, která hraje jen slovenské hity od skvělých kapel Team, Elán, Muller, Žbirka, Horkýže atd. Hrajeme max 1,5 hod většinou na závěr různých plesů a městských slavností. Teď dávám dohromady projekt SteySky covers P. Muk, kde jsem spolu s producentem Danem Škráškem udělali covery od Petra Muka a kapely Oceán.  

V úvodu jsem zmínil jméno Petra Muka. Řekni mi, jak jsi v současnosti spjat s tímto jménem?  

Všechno vzniklo nenápadně. Roman Šandor mi navrhl, abychom natočili cover od Oceánů Prázdná ulice, kde bych měl zpívat já plus dalších 5 známých zpěváků. Nakonec vše bylo připraveno a nikomu ze zpěváků se do toho nechtělo, tak to zbylo na mě. Asi rok jsem to odkládal a pak jsem se rozhodl s velkým respektem to tedy natočit. Cílem bylo si vzpomenou na Petra Muka, který měl  výročí deset let od svého úmrtí.

Jistě není jednoduché vytvořit projekt, který je vzpomínka na jedinečného zpěváka Petra Muka. Zejména v Jižních Čechách zná každý muzikant dalšího muzikanta. Jaké jsi zaznamenal reakce od členů skupiny Oceán? 

Probíral jsem to s Honzou Vozárym (klávesista Oceánu) a nebyl proti, naopak. Když se začal hrát náš cover Prázdná ulice v rádiích, tak se nám začali hlásit pořadatelé akcí a dva producenti mi volali, abychom nahráli další jeho hity. 

Producentem vzpomínkového projektu na Petra Muka je Dan Škrášek ( klávesista skupiny Argema). Jak k této spolupráci došlo? 

Ano Gizzy, díky tobě vznikla další skvělá spolupráce s Danem a ten nám připravuje další covery od Oceánů a sólového Muka. Asi by bylo dobrý, aby kapela z  Českách Budějovic, která hraje na festivalech si zavzpomínala na Petra Muka, kterého jsme měli jako muzikanti dost rádi. Hlavně ho nekopírujeme, ale hrajeme a zpíváme to po svém. Petr byl excelentní zpěvák, kterého nemůže nikdo kopírovat, to prostě nejde a ani to nechceme. 

Jsem rád, že jsem Tě svěřil do dobrých rukou. Jaké máš plány do budoucna, co se týče hudební činnosti?

Chceme nahrát další desku s vlastní tvorbou a vydat vzpomínkové album na Petra Muka.  

Tento rok je poměrně těžký pro mnoho muzikantů a lidí pracující v hudební branži. Zbytečné je zmiňovat proč. Dokázal bys říct pár slůvek, kdy bys do této pochmurné doby vnesl trošku životního nadhledu a optimismu?  

To je hrozně těžký, snažím se ovlivnit jen co můžu v dané chvíli a to ostatní neřešit. Na jakoukoli-li  věc, člověka, událost můžu nahlížet z různých úhlů pohledu a ani jeden není sám o sobě správný.  Snažím se co nejméně hodnotit, kritizovat, soudit, ale o všem sbírám co nejvíce protichůdných informací a čím víc vím, tím zjišťuji, že je toho ještě víc, co nevím, tak jsem přestal úplně soudit. Všechno na světě má svůj důvod a příčinu, kterou v tuto chvíli nemusíme chápat, ale v budoucnu snad pochopíme, proč se vše děje. Tleskám lidem, kteří pomáhají a snažím se vidět ten svět z lepšího úhlu pohledu. Vše jednou přejde a budeme silnější a připravenější na možné ještě horší a zákeřnější viry. Představte si, že bychom nyní bojovali s daleko horším nepřítelem. Je mi moc líto muzikantů, že nemůžou hrát, ale dá se využít tato doba na řadu věcí, na které není čas, když se koncertuje a zkouší. Pak se to zas otočí a nebude tolik času na skládání věcí, na rodinu, na opravu domu atd atd. Vypadá to nadějně, tak snad to i brzy skončí a vrátí se vše do normálu. Budeme si více vážit například jít s kamarády na obyčejné pivko nebo do se ženou do kina atd atd.

Vyjmenuj nám prosím pět interpretů, kteří Tě hudebně ovlivnili a ovlivňují? Můžeš klidně poukázal i na konkrétní desky. 

Dříve to byli  Depeche Mode, Oceán, Elán, Olympic, Beatles, Pražský Výběr, Abraxas,  Bon Jovi, U2. Nyní to jsou mladší interpreti jako Linkin Park, Rasmus, Red Hot CHilli Peppers, 3 Doors Down. 

Co bys vzkázal čtenářům hudebního serveru a začínajícím muzikantům? 

Čtenářům přeji hodně kvalitní hudby i na domácí scéně a začínajícím muzikantům, aby našli v sobě svojí cestu a nekopírovali jiné hvězdy, možná jen v instrumentální  kvalitě. Hudba je krásná tím, že je pestrá a každej muzikant se projevuje svými nápady.  

Kde se mohou naši čtenáři více dozvědět o projektu SteySky? 

Na našem webu www.steysky.cz, I-Tunes, Spotify. Máme i facebookové stránky.

Za hudební server www.muzimax.cz děkuji za skvělý rozhovor a přeji Ti ať se daří nejen hudebně ve  všem nač vzpomeneš.   

Grigorij ,,Gizzy" Orljanski 

Foto: Zdeněk Štěrbák

 

Fotogalerie

https://www.traditionrolex.com/16 https://www.traditionrolex.com/16https://www.traditionrolex.com/16https://www.traditionrolex.com/16