Turbo nezahálí a k letošní oslavě 35. narozenin si nadělí společný koncert s Nazareth

Turbo nezahálí a k letošní oslavě 35. narozenin si nadělí společný koncert s Nazareth

09.03.2016 - 09:16

Rozhovory

Autor: Grigorij Gizzy Orljanski

Mezi velké stálice české pop-rockové scény patří bezpochyby plzeňská kapela Turbo. Ta v letošním roce oslaví své pětatřicáté narozeniny. Podobně jako při oslavě čtvrtstoletí plánuje vydat koncertní DVD.

Kapela tento rok rozhodně nebude zahálet a kromě pravidelných koncertů je na programu také televizní natáčení. Následovat bude křest již zmiňovaného DVD s hvězdnými hosty. 8. července na Konopišti bude předskakovat společně s benešovskou kapelou Keks skotské legendě Nazareth.

Současný zpěvák Míra Chrástka do Turba nastoupil v roce 2002, když byl Richard Kybic vážně nemocný a bylo jasné, že už se nevrátí. Zemřel v roce 2003. Petr ,,Bob“ Šťastný je členem Turba od roku 1984 a od roku 1986 i klávesista Martin Laul. V létě loňského roku byl v plzeňské fakultní nemocnici hospitalizován bubeník Jiří Lang s akutním zánětem slepého střeva. Na jeho přání přišel dočasně zaskočit bubeník Roman Pezlar (ex Extra Band).

V exkluzivním rozhovoru pro hudební server www.muzimax.cz Jiří Lang a manažer Petr Klér. 

Pětatřicet let je Turbo na hudební scéně. Když tato kapela začínala, věřil byste tomu, že v roce 2016 budete slavit takové krásné číslo? Co se vám vybaví, když vzpomenete na první léta existence?

Jirka: V roce 1981, když se Turbo zformovalo a neuvěřitelně rychle si našlo svoji posluchačskou základnu, tak jsem věřil, že opravdu budeme hrát dlouho. Pochopitelně jsem nevěděl jak dlouho, ale předpovídal jsem dlouhá léta a to se vyplnilo. Já osobně mám v plánu s kapelou oslavit padesáté výročí.

Co v té době dělal přibližně šestnáctiletý Míra Chrástka?

Jirka: Míra Chrástka navštěvoval v Plzni na Lochotíně učiliště a hrál v plzeňské kapele Triumf.

Jak byste hodnotili vývoj české rockové scény v roce 1981 a nyní?

Petr: Před pětatřiceti lety zde hrálo pouze několik profesionálních kapel. Tyto kapely, pokud sehnaly aparaturu a nástroje ze západu, tak měly našlápnuto k dominanci na domácí scéně. Samozřejmě natáčení singlů či LP desek byla u rockových kapel velmi problematická záležitost, neboť veškeré texty musely projít schvalovacím řízením, než bylo povoleno je natočit a pustit do éteru. V dnešní době je naprosto dostupná technika a nástroje téměř všem, kdo chtějí hrát a včetně techniky pro natáčení CD, takže si vlastně každý může natočit a zveřejnit co chce. Domácí studio si může pořídit snad každý, kdo ovládá práci s počítačem a koupí si příslušné programy. Taky kapel je opravdu hodně, tudíž Youtube je zahlcen všemi možnými domácími interprety ať už v profesionální kvalitě nebo amatérské. Je dobře, že jsou tyto možnosti a využívají se.

Jirko, během léta vás postihly akutní zdravotní potíže? Už jste v pořádku? Čí to byl nápad nerušit koncerty a sehnat na pár akcí bubeníka na záskok?

Jirka: V srpnu jsem měl zdravotní problémy, které ovšem byly rychle vyřešeny. Šel jsem 13. srpna na domluvenou chirurgickou prohlídku, protože jsem cítil bolest v břiše. Na chirurgii mi zjistili akutní zánět slepého střeva, což bylo možno řešit v ten moment pouze operativně. Vzhledem k tomu, že jsme měli druhý den v pátek a pak v sobotu nasmlouvané tři koncerty, tak jsem okamžitě volal manažerovi, ať koncerty zruší, nebo ať zavolá Romanovi Pezlarovi. Předpokládal jsem, že je Roman schopný takhle narychlo naskočit a zvládnout bez problémů repertoár Turba. Roman souhlasil, záskok trval ještě další víkend a pak jsem se už vrátil na koncertní pódia já. Vše proběhlo naprosto v pořádku včetně mé rekonvalescence, která byla sice krátká, ale zvládl jsem to v pohodě.

Přesně jako před deseti lety budete vydávat koncertní DVD k půlkulatému výročí. Kde vlastně vznikal materiál pro koncertní DVD? Jak natáčení probíhalo?

Jirka: Pro tento koncert nebyl vybírán speciální repertoár, ale zcela běžný playlist. Pouze na DVD budou vybírány pecky, které se neobjevily na předchozím DVD. Tento koncert se odehrál 30. 10. 2015v plzeňské secesní budově Beseda ve velkém sále, kam naši technici a dobrovolníci nastěhovali kompletní techniku včetně té natáčecí.

Kde proběhne křest DVD? Lze očekávat na křtu i nějaké hosty? Prozraďte jaké? Kde se bude křest odehrávat?

Petr: První velký křest proběhne v pražském klubu Retro. Jako kmotři DVD se zúčastní Pepa Vojtek z Kabátu, Petr Janda z Olympicu, Aleš Brichta a Tonda Rauer z Harleje.

Kolik skladeb bude na koncertním DVD?

Jirka: Na DVD by se mělo objevit 15 skladeb.

Poslední studiové album jste vydali v roce 2012. Plánujete v dohledné době natáčet zbrusu nový materiál? Nebo alespoň nějaký nový singl třeba u příležitosti výročí kapely.

Jirka: O singlu mluvíme dlouho a moje přání je aby se do léta natočil. Další novinkové CD bych chtěl, aby vyšlo v roce 2017.

Na vašem webu jsem četl, že budete natáčet nějaký pořad pro televizi. Prozraďte, co je to za pořad a kdy se bude vysílat?

Petr: Je to pořad Televize Barrandov a jmenuje se To byl Váš rok. Přesné datum pořadu, ve kterém vystoupí Turbo zatím neznám.

V úvodu jsem zmiňoval, že 8. července na Konopišti vystoupíte s kapelou Nazareth, tuším, že vloni jste společně koncertovali s další legendou z britských ostrovů a to kapelou Slade. Jak se vám líbí Nazareth bez původního zpěváka a zřejmě největší ikony, která proslula svým charismatickým hlasem Dana McCaffertyho?

Petr: Náš poslední koncert s kapelou Nazareth se odehrál v zámeckém parku v Buchlovicích na jižní Moravě a již zde měl Dan vážné hlasové problémy a vcelku jsme očekávali jeho brzké ukončení kariéry, k čemuž logicky došlo se zhoršujícími se příznaky onemocnění plic. Letos s touto kapelou budeme opět vystupovat, ale ještě jsme nového zpěváka neslyšeli živě zpívat. Pouze ze záznamu na Youtube. Nový zpěvák je skvělý, ale obávám se, že Danův charakteristický a nezaměnitelný chrapák už zůstane pouze v minulosti Nazarethu.

Jaké je to vystupovat s takovými legendami, jako jsou Nazareth a Slade? Měli jste i možnost se osobně s muzikanty seznámit?

Jirka: Samozřejmě vystupovat na jednom jevišti s takovými legendami pro nás bylo velmi lákavé a nakonec i poučné. S Nazarethem jsme odehráli přibližně pětadvacet společných koncertů a za tu dobu jsme se i spřátelili. Kluci nás dokonce i zvali na společnou pařbu do Prahy, kam si soukromě zaletěli. Moc se jim u nás líbí. S kapelou Slade jsme tolik koncertů neodehráli, a proto se až tak neznáme, i když nějaké kontakty po koncertech také proběhly.

Jaké má Turbo plány do budoucna?

Jirka: Naše plány do budoucna jsou jasné. Hrát a hrát. Samozřejmě jsou pro nás prioritou živé koncerty, ale nechceme se vyhýbat ani další nové tvorbě. Přestože fanoušci chtějí hlavně slyšet staré známé pecky, které jsou notoricky známé z rádií. Na jaře vydáme nové DVD a zřejmě ještě letos bychom chtěli vydat nový singl se dvěma novými peckami.

Za příjemný rozhovor děkuje Grigorij ,,Gizzy“ Orljanski

 

Fotogalerie