České revivaly: Kroky Michala Davida

České revivaly: Kroky Michala Davida

30.06.2017 - 06:57

Rozhovory

Autor: Ivan Rössler

Revivaly jsou zajímavým fenoménem. Jen u nás se dají počítat na desítky a nenajdete významného českého či zahraničního interpreta, který by u nás neměl svůj revival. Proto jsme se rozhodli některé z nich oslovit a položit jim pár otázek. Vznikl tak zajímavý seriál, který vám teď nabízíme.

Michal David je fenomén své doby a jeho písničky jsou velice oblíbené. Jenže Michal David je nejen zpěvák, ale i vytížený autor mnoha muzikálů, producent, vynikající jazzový klavírista a to sečteno a podtrženo dohromady, má málo času. A přiznejme si, že jeho vystoupení nejsou také nejlevnější a proto, pokud Michal David koncertuje, většinou ve větších halách a koncertních sálech. A to je velmi dobré podhoubí k tomu, aby vznikl revival. Je jich několik, ale nejlepší z nich jsou Kroky Michala Davida.

Takže pár slov o členech skupiny Kroky - kytarista a zpěvák David Laštovka svůj čas spravedlivě dělí mezi muziku a žurnalistiku, klávesista a zpěvák Roman Andrlík se kromě muziky věnuje také politice, skupinu dále tvoří zpěvák, hráč na bicí Petr Dick a půvabné tanečnice Naty Galyuk, Anička Šnebergerová a Lucie Ježková, které jsou studentkami na VŠ. Skupina má i svého tiskového mluvčího, který odpověděl na moje otázky, a to je David Laštovka. Také kdo jiný, David je z novinářské branže.

Jak se stalo, že jste se najednou rozhodli být Kroky?

Muzika je celý náš život a nakonec nás hudební cesty svedly dohromady. Rozhodně to nebyl žádný kalkul, náš vznik proběhl naprosto spontánně a nikoho z nás by nenapadlo, co během šesti let od chvíle co jsme vznikli, zažijeme… Stovky koncertů nejen v Čechách, ale také na Moravě či Slovensku, plná náměstí lidí, pokaždé skvělé přijetí. Po vystoupeních dlouhé autogramiády a žádosti fanoušků o společné focení… Kamkoliv přijedeme, nemá to chybu. Užíváme si to.

Co vás na vašem vzoru nejvíc zaujalo, čím vás přitahuje?

Určitě to, že tato muzika oslovuje davy lidí napříč všemi věkovými generacemi. Kamkoliv přijedeme a zahrajeme ty největší pecky, které jsme si upravili do našich aranží, odezva lidí je úžasná. Ale od začátku jsme si řekli, že to chceme dělat jinak než Michal. Ty písničky jsme si zaranžovali podle vlastních pocitů, na pódiu je nás pět, včetně půvabných tanečnic…

Jaké jsou vaše největší úspěchy pod jménem Kroky?

My se neradi chválíme. Samochvála smrdí. Ale neskromně musím říci, že kus práce za námi vidět je. V dnešní době je těžké prorazit, prosadit se, dostat se do televizí, rádií dát o sobě vědět, aby o vás lidi věděli. Zvlášť, když vás všichni berou jako revival. Přitom paradoxní je, že spousta českých interpretů, kteří se proslavili a ze své slávy dodnes žijí, třeba nemají žádnou vlastní písničku. Jejich repertoár tvoří pouze převzaté písně, s českými texty. Takže také zpívají písně někoho jiného, ale jako revival se neberou. Nám se naštěstí také podařilo dát o sobě celorepublikově vědět a objevili jsme se ve všech komerčních televizích. Hodně si ceníme i toho, že jsme vystupovali na prestižním česko-slovenském plese v Dubaji ve Spojených Arabských Emirátech, kam nás krajani, kteří tam žijí, pozvali.

Podařila se i nějaká spolupráce s Michalem Davidem?

Jasně. Vystupovali jsme spolu v televizi. A společně také na několika akcích.

Zkoušeli jste také něco, co nemělo s Michalem Davidem nic společného?

Ano, ano. Na našich dvou CD, které jsme vydali, jsou i dvě autorské písně. Jedna z nich se jmenuje Viktorka. Což je píseň, kterou jsme vzdali hold fotbalistům z FC Viktorie Plzeň, kteří za poslední roky neskutečně válí. Tato písnička má v Plzni velký ohlas, hraje se na všech diskotékách a kdykoliv v Plzni a okolí hrajeme, fanoušci ji během koncertu vyvolávají a musíme ji prostě zahrát. Jinak by nás snad nepustili. Kromě toho jsme vydali speciální CD, které nese název Skopečkoviny. Zhudebnil jsem totiž texty legendárního herce, který patří k posledním mohykánům zlaté české kinematografie Janu Skopečkovi. Celý život psal texty a toužil po tom, aby je někdo zhudebnil. Tak jsem se toho chopil, následně se natočilo celé CD a pak jsme ho Mistrovi darovali k jeho 90. narozeninám. Dojalo mě, jak z nich byl při poslechu nadšenej. A je pro mě ctí, že jsme spolu mohli takto spolupracovat.

Kdo vám pomáhá?

Co si neuděláš sám, prostě nemáš. Spoléhat se na druhé, nemá význam, takže makáme, co nám vlastní síly stačí.

Jaké máte plány?

Plánujeme dlouhodobě, takže už teď víme, co nás čeká v roce 2018. Co se týče podzimu, tak kromě pravidelných koncertů se objevíme v jedné zábavné show na TV Nova. Připravujeme vánoční song, který - soudě podle prvních ohlasů - vypadá na hitovku a jednáme s krajany žijícími v dalekých destinacích od rodné vlasti o několika koncertech. Plány a invence nám nechybí.

Ivan Rössler