50 let v šoubyznysu – Konstantin Ruchadze

50 let v šoubyznysu – Konstantin Ruchadze

08.08.2016 - 08:48

50 let v šoubyznysu

Autor: Ivan Rössler

Jeho jméno vám asi moc neřekne, pokud nejste milovníky jazzu. Možná si řeknete, proč mezi popíky a zlaté slavíky vůbec nějaký jazz cpu. Jenže Ruchadze je svým způsobem fenomén. Mohu jen zopakovat to, co mi řekl Michal Prokop před dávnými lety, když jsme se potkali na schodech Reduty. Ptal se mne, jestli už jsem slyšel Ruchadzeho a když jsem řekl, že ne, nabádal mne: to bys měl, protože něco takového už asi nikdy nezažiješ.

Když jsem za pár dní na to zašel do Reduty, kde Ruchadze hrál, zažil jsem opravdu něco, co se jen tak nevidí a neslyší. Vytáhlý Gruzínec předváděl hudbu plnou emocí a neobvyklých zvuků, že jsme na to zírali, jak se říká s otevřenou hubou. Ten styl hudby postavený na emocích (sould and blues) Kosťovi zůstal a když jdu na jeho koncert, mám pocit, jakoby na jevišti střídavě umíral a ožíval v postupných jazzových inkarnacích.

Dlouho jsme se neviděli, ostatně velice brzy, po našem prvním setkání emigroval do Amsterdamu, kde žije dodnes. Cestou se zastavil v Rakousku, kde si zahrál s Peterem Wolfem (pianista Franka Zappy a dnes slavný hudební producent v USA) a ve Španělsku (tady zase byl vítaným hostem u Salvadora Dalího). V Holandsku působil Konstantin Ruchadze ve skupinách Goblet a Hot Bolshevik, kromě toho spolupracoval jako zpěvák, aranger, skladatel, kytarista a baskytarista se špičkovými hudebníky, například s Janem Akkermanem (významný holandský kytarista, který v sedmdesátých letech hrál se skupinou Focus) nebo se saxofonistkou Candy Dulfer (kombinuje jazz s popem. Prince ji představil ve svém klipu Partyman a předskakovala dokonce Madonně. Spolupracovala s Van Morrisonem, Arethou Franklin a Pink Floyd).

Po pádu berlínské zdi přijel Ruchadze do Prahy, sešel se s bývalými členy Ruchadze Bandu a vznikla myšlenka navázat na původní kořeny. První koncerty měly obrovský úspěch a tak se Ruchadze v Čechách objevuje pravidelně. Během těchto návratů došlo k postupné přeměně kapely (integrace mladých hudebníků a časté hostování špičkovým holandských hudebníků) a tak k původnímu názvu Ruchadze Band byl přidán dodatek: Amsterdam Beyond. Kromě vlastních skladeb má kapela na programu vlastní úpravy bluesové, rhythm & bluesové a soulové klasiky, v nichž hlavní inspirací zůstávají James Brown, B. B. King, Stevie Wonder, Beatles atd.

V roce 2011 skupina vydala nové multietnické dvojalbum “Around The World In Space And Time”, které je úžasné. Dokonce udělal něco nevídaného, a sice napsal jazzovou variaci na Kde domov můj. Řekl mi o tom toto:

„Česká národní hymna „Kde domov můj“ v mé vizi zpívaná anglicky, světovým jazykem naší doby, pod názvem „God Save Our Love“. To pro mě reprezentuje současnou otevřenost Čech ke světu po letech komunistické izolace. Textově odrážím základní, silně ohroženou hodnotu naší doby – lásku. Hudebně se snažím přiblížit hymnu i mladé generaci, zachovávaje při tom české klasické kořeny. Indická část reprezentuje spojení s věčnými hodnotami nejstarší kultury naší planety.“                                            

Kosťa mi poslal i zajímavý ohlas od Jany Koubkové, který s jejím souhlasem uvádím:

Ahoj Kosťo,

dík za hymnu. Je to mohutný vesmír- zvláštní kombinace harmonie hymny a Tvým doprovodem. A zvláště 2. soulová vypjatá půlka s Tebou a sborem je krásná… Zaranžovat naši hymnu tímto způsobem je počin, který se nemusí každému líbit, ale jinému zase naopak! Jo, a obal je vtipný, prostoruplný a přitom v globálním světě… je ta naše zemička…

Zdraví srdečně Jana Koubková.

Kosťa je neutuchající zdroj energie a jeho hlava je plná nápadů. Při našem posledním setkání se pochlubil novým projektem:

„Na podzim tohoto roku začínám pracovat na mém novém cd projektu American Music. Před více, než čtyřiceti lety jsme velmi úspěšně vystupovali pod jménem nejdříve Captain’s Soul Blues Band a pozdějí Ruchadze Band na strahovských kolejích v Praze. Náš repertoár byl plný rhythm and bluesové, soulové a jazzové klasiky, to jest převážně americké černošské hudby….a to byl můj hudební základ, ze kterého jsem vycházel a ke kterému jsem se vracel prakticky celý můj život. Vždycky jsem si přál uskutečnit projekt, na kterém budu spolupracovat se špičkovými americkými muzikanty a teď’ se moje přání plní…Podařilo se mně sehnat takové fantastické muzikanty jako baskytarista Andrew Ford, který hrál s veličinami jako Al Jarreau, Whitney Houston, David Crosby, The Emotions, a mnoha jinými. Saxofonista Gary Bias, hral s Quincy Jones Orchestra když mu bylo 18 let a také s Duke Ellington Orchestra, od roku 1987 s Earth, Wind and Fire a pozdějí s Randy Crawford a Whitney Houston. Reed Gratz piano, hrál s George Russel Orchestra, B.B. Kingem, Herb Alpertem a mnoha jinými….ještě se zúčastňují takové špičky hudební scény Los Angeles jako J. Michael O’Neal varhany, Cory Mason bicí, Reggie Carson kontrabas a nejlepší dechová sekce LA bratři Martinové.

Teď začínám natáčet demo a potom pojedu do Los Angeles nahrávat s výše uvedenými mistry…zbytek jako můj zpěv, syntetizátory, kytary, mix a mastering se dokončí v Amsterdamu, Praze a Berlíně….počítám, že během roku bych měl být hotový.“

Kosťa se sice narodil v Gruzii, ale vyrůstal v Moskvě, studoval v Praze (mluví dokonale česky) a žije v Amsterodamu. Přivydělává si jako průvodce po celém Beneluxu. Často jezdí do Prahy a udělá pár koncertů v Čechách. Dobře vám radím: nepropásněte to.

Ivan Rössler

Foto: archív autora

Fotogalerie