https://www.traditionrolex.com/16 Ataraxia - Ataraxia (2016) | Muzimax.cz
Ataraxia - Ataraxia (2016)

Ataraxia - Ataraxia (2016)

23.01.2017 - 10:38

Recenze

Nikdy jsem sám sebe nepasoval na experta pokud jde o grindcore. Tento spisek budiž proto pohledem diletanta na prvotinu slovenských ATARAXIA. Něco alb jsem již sice vyslechl, NAPALM DEATH má Medyed naposlouchané, tudíž by to nemuselo dopadnouti zas tak drasticky vlivem netrénovaných slechů, DOBYTČÍ MOR mi rovněž zachutnali, tož do tého :-) !!!

ATARAXIA, s ohledem na mou chatrnou orientaci ve stylu, mi připomínají svým pojetím VENOMOUS CONCEPT, kteří zas nemají k „napalmové smrti“ tolik daleko, jsou ovšem více punkoví. Co do konceptu jsem se snažil přiblížit ATARAXIA neznalému posluchači, obsah první nahrávky, ačkoli jde o debut, má sílu bomby svržené na Hirošimu. Pramálo záleží na použité mateřštině, OMEGA to taky hrnula maďarsky a nikdo si ani nešpitne že mu to připomíná krční vadu :-). ATARAXIA nahrnula do výlisku CD tolik výbušné směsi, energie a instrumentální zdatnosti, že něco, jako absence angličtiny, je faktem naprosto nepodstatným. Jediné podstatné a směrodatné je jedno – všedrtící energie a zápal pro hudbu jako takovou. Chalani to drtí nadoraz a se zápalem a je hodně slyšet, jak je to baví a kolik práce a upřímného úsilí vložili do tohoto alba. Nevnímám jednotlivé skladby, no teda abych byl upřímný, vnímám, ale co do celku skladby tvoří soudržný monolit síly a energie, který nemá výrazných slabin. I přes extrémní výrazové prostředky ATARAXIA disponují dostatkem záchytných momentů, které je schopen pojmout i jedinec mimo vyhraněnou grind komunitu, což bych vypíchl jako zásadní moment – cestička od grindu k death metalu a dalším močálům metalových blat není zase tak dlouhá a křivolaká, aby si k ATARAXIA nenašli cestu mnozí šílenci včetně mne. Pokud opomenu naléhavost a tu onu „hovězí“ přímočarost, ATARAXIA prošlapávají i další, méně jasné a přímé cesty metalového, případně grindcorového ražení. Jakoby měli hoši už něco naposloucháno a na prvotině to přetavili do svého vlastního pojetí extrémního žánru, až se mi chce samému jen tak pro sebe fantazírovat, kam to povede, ten potenciál je na začátku dostatečně silný na to, aby mě napadala jména jako CONVERGE nebo DILLINGER ESCAPE PLAN, za což možná pak dostanu vynadáno, že jsem úplně mimo mísu. Jenže...ono je to natolik všechno dobře zahráno, že mě úplně logicky napadá, že ATARAXIA bude svěrací kazajka po chvíli příliš těsná a dočkáme se ještě nejednoho příjemného překvapení. Nebo to dopadne prozaičtěji, ATARAXIA si budou hrnout to svoje...ale poctivé a nezpochybnitelné extrémní řemeslo, které hanba tomu, kdo by jej chtěl zhanobit, protože jemu dělají slávu a čest již na naprostém začátku.

Toto budiž pokec agrometalisty, který se posnažil po dloouhé době zrecenzovat grindcorové album. Toto album ovšem není ledajaké, je naprosto skvělé !!!

Medyed (Metal-Line)

Fotogalerie

https://www.traditionrolex.com/16 https://www.traditionrolex.com/16https://www.traditionrolex.com/16https://www.traditionrolex.com/16