České revivaly: Adele

České revivaly: Adele

21.06.2017 - 14:19

Rozhovory

Autor: Ivan Rössler

Revivaly jsou zajímavým fenoménem. Jen u nás se dají počítat na desítky a nenajdete významného českého či zahraničního intepreta, který by u nás neměl svůj revival. Proto jsme se rozhodli některé z nich oslovit a položit jim pár otázek. Vznikl tak zajímavý seriál, který vám teď nabízíme.

Symbolicky začneme od A, i když v dalších dílech už tak důslední nebudeme. A - Adele. Skutečná Adele je britská zpěvačka a jmenuje se celým jménem Adele Laurie Blue Adkins. Česká Adele se jmenuje Marcela Bártová. Pracuje jako magistra farmacie v lékárně U Slunce v Litomyšli a kombinuje zaměstnání a kariéru zpěvačky. S britskou Adele má společné vlastně jen písničky: při jejím  vystoupení znějí největší hity Adele jako Hello, Skyfall, One and Only, Remedy, When We Were Young a další. Každé vystoupení hlavní protagonistky Marcely Adele Bártové sklízí nadšené ovace posluchačů. Výběr kostýmů, účesy, líčení, projev a dokonalé zvládnutí pěveckého partu, to vše patří k velkým přednostem zpěvačky.  Je zde i něco, co se nacvičit nedá. A to je syrový hlas, který dostala zpěvačka do vínku, a který je velice podobný zabarvení Adele. I proto dokáže navodit během koncertu dokonalou iluzi, že si posluchači připadají jako by právě byli na koncertě pravé Adele.

Jak se stalo, že jste se najednou rozhodla být Adele? A Marcela Bártová odpovídá:

Právě, že to vůbec nebylo najednou. Celé dva roky mně kamarádi muzikanti přemlouvali, abych začala zpívat písničky od Adele. Ale já jsem o tom nechtěla ani slyšet. Mohla za to jediná písnička, kterou jsem už nemohla poslouchat, protože ji každý den hráli v rádiu -  Someone Like You. Pak jsem ale objevila poklad – její další písničky, které nebyly zas až tak známé, ale nádherné a...husí kůže po těle a dojetí až k slzám z krásy zpěvu a hudby se dostavily. Jasný signál - tak tohle je ono. Mojí výzvou a přáním současně je, aby se podobné emoce objevovaly i u našich posluchačů na koncertech.

Co vás na vašem vzoru nejvíc zaujalo, čím vás přitahuje.

Asi se budete divit, ale především uznávám Adele za krásu její muzikantské duše a obyčejnou lidskost, žádné hvězdné manýry. A vtip, zkrátka je kouzelná. Dále sklízí můj obdiv za bravurnost, s jakou zvládá opravdu náročné písně, silný emotivní projev, nápaditost a osobitost, a v  neposlední řadě (pro mě nepochopitelná věc) její schopnost podílet se autorsky na svých písních. Je neuvěřitelně talentovaná.

Viděla jste někdy Adele zblízka?

Ne, ještě ne.

Zkoušela jste také něco, co nemělo s Adele nic společného?

Miluju jazz, zpívala jsem s big bandy, písničky od Whitney Houston, zpívám opravdu s chutí americký rock´n´roll…. V různých formacích jsem působila od útlého mládí prakticky až do teď.

Kdo vás doprovází, kdo vám pomáhá?

Doprovodnou kapelu dal dohromady bubeník Viktor Korduljak a je neuvěřitelné, jak jsme si jako lidi sedli. Základ kapely tvoří pianista Honza Hrodek, baskytarista Vláďa Veselý a kytarista Jarda Jeff Novák. Moc mi ale pomáhá můj manžel Dan Bárta. Je to hlídací pes našeho soundu a můj největší kritik, neustále mě koriguje a posouvá vpřed. A taky se někdy sám stará o naše dva kluky, zatímco maminka jede zpívat - díky Dane!

Jaké máte plány?

Rádi bychom nahráli pár věcí pro naše české fanoušky cd v londýnském studiu Mill Hill, abychom nasáli atmosféru Anglie. Dále chceme zrealizovat písničky Adele s některou z českých filharmonií. A pak…zpívat, zpívat, zpívat!

Děkuji za odpovědi

Ivan Rössler

Foto: Lukáš Prokeš