Československý beatový festival - Abraxas

Československý beatový festival - Abraxas

10.12.2018 - 21:13

Rozhovory

Autor: Ivan Rössler

Slovo Abraxas označuje symbol nejvyšší bytosti, reprezentující Dobro i Zlo. Tedy Bůh i Ďábel. V našem případě je Abraxas česká rocková skupina. Byla založena v roce 1976 a kromě Slávka Jandy v ní působil například zpěvák Miroslav Imrich. Zpočátku se Abraxas inspiroval skupinou Pink Floyd, ale pak se zaměřila na novou vlnu osmdesátých let. Velmi často Abraxas vystupoval v Junior klubu Na Chmelnici a proto je logickým účastníkem letošního koncertu Starci na chmelnici, který se koná 17. 12. v pražské Lucerně a kde kromě Abraxasu vystoupí i Dybbuk, Garage s Tony Ducháčkem, The Plastic People of the Universe a Jasná páka.

Se Slávkem Jandou jsem se sešel v jeho studiu na pražských Vinohradech a moje první otázka směřovala k historickým beat-festivalům. 

Na původních beat-festivalech jsem nehrál, to jsem teprve začínal. Ale byl jsem tam v roce 1968 jako divák. Pamatuji se, že tam byli holandský kytarista Eelco Geeling a jeho bluesová formace Cuby & The Blizzards a také anglické trio The Nice s varhaníkem Keith Emersonem. Na to se nedá zapomenout.

A jak jsi začínal?

Moje první kapela byla ještě na základce. Založili jsme ji s kytaristou Petrem Bierhanzlem, který hraje klasiku.  Ten mě také inspiroval. Zahrál mi na kytaru Bacha a já se hned přihlásil na kytarový kurz. Ta první kapela se ale velice rychle rozpadla. Měli jsme zkušebnu v agitačním středisku a jednou jsme se tam docela rozvášnili, takže přišel nějaký soudruh a jenom ukázal: a ven! A tím naše skupina na základce skončila. 

Takže neslavný začátek, byl pak nějaký slavnější?

První trošičku profesionálnější kapela byla až Exit s Vladimírem Padrůňkem, hrál tam Pepa Havlíček a potom Tolja Kohout a zpíval Aleš Kraft, ale to také nemělo dlouhého trvání. Jako další přišla skupina Abram, pak spolupráce s Petrem Novákem a až potom přišel Abraxas. To se psal rok 1976. 

V osmdesátých letech jste častém vystupovali v Junior klubu Na Chmelnici.  Jaké to tam bylo?

Na Chmelnici to v té době šlapalo super. Hrály tam především kapely tzv. nové vlny, to co bylo v té době současné. Hrál tam Žentour, Jasná páka, Dybbuk, Garage a mnoho dalších. Rád na to vzpomínám a docela se těším, že si tu atmosféru z Chmelnice v Lucerně připomeneme.

Nějaké novinky?

V současné době děláme nové písničky, chtěli bychom udělat i nové videoklipy. Ale my už nepospícháme, my nepotřebujeme mít album za každou cenu. 

Takže připomínám: 17. 12. od 18:00 pražská Lucerna a Starci na chmelnici!

Ivan Rössler

 

Fotogalerie