https://www.traditionrolex.com/16 Dvacet let slaví Budoár staré dámy vydáním dvojalba na vinylu a speciálními koncerty v Brně a Praze | Muzimax.cz
Dvacet let slaví Budoár staré dámy vydáním dvojalba na vinylu a speciálními koncerty v Brně a Praze

Dvacet let slaví Budoár staré dámy vydáním dvojalba na vinylu a speciálními koncerty v Brně a Praze

19.09.2018 - 10:14

Rozhovory

Budoár staré dámy na oslavu dvacetiletého výročí připravil vydání limitované edice dvojvinylu s názvem Archivály. Obsahuje remasterovaný výběr z prvních čtyř oficiálních alb, která vyšla pouze na CD. Oslavy se odehrají na koncertech v Brně 20. 9. a v Praze 22. 9.

Dvacetileté výročí  se hodí oslavit i mimořádnými koncerty. Brněnský Rewind koncert se odehraje ve čtvrtek 20. 9. v Kabinetu Múz a následně v sobotu 22. 9. v Praze v Paláci Akropolis. Fanoušci budou mít příležitost vidět kapelu s řadou bývalých členů - tak jak se kapela proměňovala, bude i na podiu probíhat postupné předávání nástrojů. A jak přiznává Marta Kovářová, zásadního se v duchu kapely nezměnilo nic. „Bylo nás pět, jsme čtyři. Byly jsme 3 holky v kapele, teď už jsem jediná. Byli jsme mladí, jsme mladí. Hudba nás neživila a neživí.  Záleželo nám na tom, záleží nám na tom.  Když to shrnu stručně: celkově kratší vlasy, míň ňader, kostýmy nahrazeny domácími hadry, méně tísně v hlasu, dražší bicí, těžší komba, lehčí kytara, míň zahuhlanej zvuk a furt hrozně moc nadšení. Takže zásadního nic."

Budoár staré dámy je považován za pokračovatele tradic brněnského alternativního rocku. Jejich styl je snadno rozpoznatelný díky energickému dívčímu hlasovému projevu, zpěvným melodiím, poetickým textům a neobvyklému ohýbání českých slov. Výběrové dvojalbum jasně ukazuje mimořádné postavení této kapely v daném žánru.

Dvojalbum na vinylu Archivály vychází v září roku 2018 při příležitosti 20 let od založení kapely Budoár staré dámy. Obsahuje výběr z prvních čtyř oficiálních alb: Na hraní (2002), My o vlku (2005), Dobrou noc, světlo (2008) a Láva (2012), která vyšla pouze na CD.  Výběr z každého alba na jednu stranu vinylu. Sběratelskou edici o nákladu 300 ks navíc vyšperkovala sama Marta Kovářová. Do každého ze tři sta kusu vložila speciální obsah. „Mám ráda překvapení! Takže podobně jako si hraju s podobou písní na nahrávce, hraju si s grafickou podobou alb. A tak  jako jsme společně s vydavateli vykuchali staré nahrávky, abychom našli "to nejlepší", grafik František Eliáš vykuchal obaly z předchozích desek a objevené pozoruhodnosti nafotil. K tomu jsem z archivu vyhrabala ještě to nejhorší - zákulisní fotky, které se dosud nikde veřejně neobjevily, ale podle mne krásně vystihují určité období a s ním i spojenou sestavu kapely. Ty jsem nechala vyvolat ve Fotolabu a naházela volně do jedné z kapes desky a do druhé kapsy k tomu ještě přihodila fotorožky. A na vnitřní dvojstranu desky, říkejme tomu polystyrenová nástěnka, jsem sepsala historky, které se k zachyceným situacím vážou. Sběratel, věřím, že ujetej na pořádek ve svojí sbírce, si fotky důkladně prohlédne, identifikuje a správně k historkám přilepí. A když si u toho ještě poslechne 2LP z gramce, dobrodružství výpravy do historie bude strhující."

Otázky pro Martu Kovářovou (roz. Svobodovou) 

Vzpomeneš jsi, co jste si říkali s kapelou o budoucnosti po první desce? A zda se něco z toho naplnilo?

Jo, přála jsem si, abychom nezpychli. A aby nám to spolu vydrželo a bavilo nás to.  Aby nám hraní nezevšednělo, neomrzelo nás. No, a sestava se sice proměnila, ale chuť tvořit a radost z hraní nevyprchala. Jo, to chvění před koncertem, to mám pořád. 

2LP Archivály, tedy Best of obsahuje výběr ze 4 alb, ale písničky z posledního řadového alba Sůl chybí. Proč?

Protože Sůl již na LP vyšla. Zatímco ty čtyři předchozí alba na vinylu nejsou, existují pouze na CD. A tak to pěkně vyšlo na dvojvinyl: jedno album scvrklé na jednu stranu desky!

Zdroj: A.M.P. Romek Hanzlík

https://www.traditionrolex.com/16 https://www.traditionrolex.com/16https://www.traditionrolex.com/16https://www.traditionrolex.com/16