Kapela Citron se štěpí na dvě formace

Kapela Citron se štěpí na dvě formace

09.10.2015 - 23:14

Rozhovory

Autor: Grigorij Gizzy Orljanski

Často se stává, že v osobním životě dochází k rozchodům, někdy jsou ony rozchody hodně bolestivé a obě dvě strany plují na tenkém ledě.  Podobné případy lze pozorovat i v hudební branži.

Velkým tématem na tuzemské rockové scéně je aktuálně rozkol hardrockové legendy Citron. Jako by nestačilo, že během téměř čtyř dekád kapely došlo k úmrtí kytaristy Jindřicha Kvity a zpěváka Standy Hranického. Po úmrtí původního zpěváka Standy Hranického, který podlehl dlouhé a zákeřné nemoci, jakoby se zdálo že vše nejhorší již má tato kapela za sebou.

V průběhu léta mě velmi zarazila informace jedné nejmenované rockové periodiky, že z Citronu vyjma Radima Pařízka zbytek kapely podal demisi. Poté vyšla tisková zpráva, že Radim Pařízek oslovil zpěváka Ladislava Křížka a Citron zkouší v nové formaci a natáčí novou desku Rebélie rebelů. Ladislav Křížek natočil v roce 1988 s Citronem velmi úspěšnou desku Radegast a krátce v kapele působil v roce 2001. Situace jako by připomínala tři roky starou událost a dění kolem kapely Support Lesbiens a Portless, party okolo Kryštofa Michala. Možná se to tak mělo stát a my se můžeme těšit na vydařené koncerty, úspěšné singly a desky těchto dvou formací. Přesto mi přišlo divné, že přední česká média nedala prostor k vyjádření i partě muzikantů, která měla podat údajnou demisi. Mezitím jsem na facebooku zaregistroval, že zpěvák František „Fany“ Michalík, Jaroslav Bartoň, Jiří Šperl, Václav Vlasák zakládají formaci Citron live. Jako bubeníka do své formace byl přizván Lukáš Pavlík.

Bedlivě jsem sledoval jejich facebookový profil, kde se členové Citron live distancovali od výroků Radima Pařízka s tím, že on je z kapely odvolal sám a velmi se jim znechutil i samotný návrat Ladislava Křížka.  Ladislav Křížek v posledních letech působí jako mistr comebacků, když obnovil Vitacit, Kreyson a nyní se vrátil do kapely Citron.

Ani odštěpená formace Citron live nezůstává pozadu a již zveřejnila ukázku z připravované desky , která nese název Na tenkém ledě. Jako by tato skladba vystihovala situaci, po které legenda jménem Citron nyní pluje.

Jaký mají na vzniklou situaci pohled aktéři z nově vzniklé formace, se dozvíte z exkluzivního rozhovoru pro náš hudební server. Rozhovor doplňují i reakce Radima Pařízka.

Zhruba před měsícem bubeník Citronu  a zakládají člen Radim Pařízek prohlásil, že zbytek kapely Citron podal demisi. On se rozhodl pokračovat pouze proto, že bylo naplánované turné a nová deska a musela se splnit smlouva s labelem, který se stará o Citron. Jak si takový postup vysvětlujete?

Vašek Vlasák: Demisi? Ty snad podávala vláda za Gottwalda (smich). Netajíme se tím, že jsme měli v Citronu hudební neshody s Radimem. Týkalo se to neochoty Radima účastnit se zkoušek, hraní novějších písniček z poslední desky nebo častějšího koncertování. Poté, co jsme se navíc před časem dozvěděli, že si Radim zaregistroval na sebe ochrannou známku na název kapely včetně grafické podoby loga, cítili jsme to jako velké zklamání důvěry.

Jarda Bartoň: Pravdou je i to, že Vašek s Frantou po jednom z koncertů řekli nahlas, že uvažují kvůli vyjmenovaným neshodám o odchodu. V které kapele se tohle nestává? Samozřejmě ani jeden z nich by nedokázal svoji mateřskou skupinu a vlastní dítě rozložit, a to i následně v kapelové korespondenci potvrdili, což lze doložit. Bohužel z Radimovy strany nevzešla sebemenší iniciativa ani snaha situaci uklidnit! Od září na nás navíc poslal své právníky, kteří se nám snažili vnutit jeho tezi o dobrovolném odchodu z naší kapely a řekli nám naopak, že když neodcházíme my, odchází Radim sám a bere si s sebou náš název. Lež o našem odchodu pak podporoval kampaní v médiích, které vlastní.

Vašek Vlasák: Takže kdo vlastně Citron rozbil?

 

A jak se k této otázce staví Radim Pařízek?

Radim Pařízek: Proč si ti chlapi tak vymýšlí a tvrdí, že Vlasák a Bartoň jsou zakladateli CITRONU? Já jsem přišel do kapely v roce 1978/1979 a když ji v roce 1981 opouštěl tehdejší kapelník a zakladatel Petr Michalík, předal mi kapelnictví i značku CITRON. Dodnes jsme kamarádi. Čtyři roky jsme hráli bez nich, až poté jsem je přijal do CITRONU. Po revoluci z kapely opět odešli a někteří i vícekrát, tak jaký mají na název morální nárok? Dokonce už tehdy se pokoušel Vlasák parazitovat na cizím jménu, když nazval svou kapelu Excitron. Po pár letech v roce 1994 přišli s prosíkem zpět a já je opět přijal. To co se v CITRONU nyní odehrálo, není žádná kauza o vlastnictví Citronu, ale jen další z jejich rozmarů a odchodů. Já CITRON nikdy neopustil, nezradil a celou dobu o něj svědomitě pečoval. Budu tak činit i nadále. A Láďa Křížek nazpíval jednu ze dvou zásadních legendárních alb.

 

Co se vlastně stalo v zákulisí kapely Citron? Měli jste již dříve nějaké signály, že se plánuje téměř kompletní obměna?

Jarda Bartoň: O tom, že se Radim za našimi zády spojuje s Křížkem, jsme neměli žádné tušení. A dnes navíc z jejich vyjádření vyplývá, že za ním jezdil po cestě na naše koncerty. To, že spolu natáčejí ve studiu jsme se dozvěděli od lidí z fanklubu Citronu a Kreysonu v září poté, co to začala psát média. Radim však s námi už v tu dobu komunikoval pouze přes právníky. Asi kvůli špatnému svědomí. Z těch útržků, které víme, to na nás působí tak, že Radim prostě nedokázal dlouhodobě splnit požadavky na udržení úrovně kapely a její zvyšování, tak si prostě našel plán B.

Jak jste reagovali na vyjádření Radima Pařízka v nejmenovaném magazínu o rockové hudbě, že zbytek kapely odešel z kapely dobrovolně?

Vašek Vlasák: To je celé nesmysl. Citron fungoval na bázi sdružení, ze kterého Radim Pařízek prostě vystoupil prostřednictvím písemného prohlášení. Bohužel si zaregistroval ochrannou známku na název Citron, takže přestože my jsme ta kapela, nemůžeme název používat. Je třeba si uvědomit, že spoluzakladatelé Citronu, jak ho známe dnes, byl Standa Hranický, Jindra Kvita, Jarda Bartoň, Vašek Vlasák a Radim Pařízek. Ne jenom Radim. Navíc známku si registroval až dvacet let poté s naším metalovým logem, takže se nám pokusil ten název prostě ukrást.

Pohled Radima Pařízka je poněkud jiný:

Prostě tři chlapi odešli (na jejich oficiální výpověď jsou svědci), nahradili jsme je jinými a jede se dál, abychom dodrželi všechny závazky. Tak to v kapelách přece normálně chodí. Navíc jsem po vzájemné dohodě investoval nemalé peníze do přípravy alba, realizace výpravné scény, dohody s Pragokoncertem na zastupování a turné apod. Všechny tyto dohody začali Vlasák s Bartoněm zpochybňovat.  Čtvrtý člen Jura Šperl nás celou dobu a ještě před necelými třemi týdny ujišťoval, že bude hrát s námi. Dokonce k nám přijel do studia se všemi kytarami, aparáty a oblečením na focení. Je to úplně normální obměna členů, jak se to děje všude ve světě. V létě už byla v kapele silná rozvodová agónie, kdy mě např. Vašek Vlasák v šatně před mnoha svědky fyzicky napadl házením předmětů po mně.

V prosinci 2014 a lednu 2015 jsme se většinově dohodli, že uděláme album, turné s Pragokoncertem s výpravnou scénou atd. Letos 7. dubna jsme začali točit album, kde se natočily verze všech písní, které do té doby všichni přinesli. Od května začali Vlasák, Bartoň a Michalík zpochybňovat všechny dohody a odmítli pokračovat jakýmkoli způsobem na albu. Dále 21. 7. na schůzce s Pragokoncertem místo řešení turné a k němu nutného hotového alba podali Vlasák, Bartoň a Michalík oficiálně před svědky výpověď. S tím, že od podzimu nechtějí hrát v CITRONU a že se rozcházíme v dobrém. Já to na místě přijal. Pak 23.7 založili Facebook CitronLive. Já po delším přemýšlení 25. 7. zavolal Láďovi Křížkovi. Od 3. 8. jsme začali s Láďou přípravu na album, abychom dodrželi závazky k Pragokoncertu. Od 1. 9. začaly v médiích vycházet informace o výměnách v CITRONU. 

 

Mezitím proběhla informace, že se vrací Ladislav Křížek. Proč si myslíte, že se koná tento comeback?

Fany Michalík: Nic proti tomu, že si dělá Radim Pařízek projekt s Láďou Křížkem, ale je nefér, že k tomu používá název Citron.

Jak je to tedy s tím názvem, Radime?

Radim Pařízek: Na důkaz jejich dalších lží, když tvrdí, že o vlastnictví ochranné známky nevěděli, mohu zájemcům rozeslat 6 let starou smlouvu s nimi, kde jednám na základě vlastnictví ochranné známky. Ale věděli o ní mnohem dříve.

 

Formace kolem Radima Pařízka bude vydávat novou desku Rebélie rebelů. Plánujete i vy vydat novou desku? Když je na světě ukázka singlu Na tenkém ledě.

Jiří Šperl: Ano. Pracujeme na ní. Už máme osm nových věcí. Fakt se Radimova deska jmenuje Rebelie rebelů? Co to znamená? To je jako bychom si dali název alba Zámečnictví zámečníků nebo Řeznictví řezníků. (smích)

Je plánované i nějaké turné? Kdo se stará o management vaší formace?

Vašek Vlasák: Celý tým, včetně zvukařů i booking agenta Jirky Šrámka zůstává s námi. Už se nám ozývají pořadatelé a promotéři.

Bubeníkem je Lukáš Pavlík. Jak vlastně probíhal výběr bubeníka?

Vašek Vlasák: Radim v posledních letech na několika koncertech absentoval, takže jsme hledali záskok. Tehdy jsem narazili na Lukáše Pavlíka, se kterým jsme si sedli. Takže jsme šli najisto. Hraje u nás se statutem hosta.

A jaké jsou plány Citronu?

EP CITRON - REBELIE Vol.1 vychází ve vydavatelství Citron 25.10.2015. Natočeno ve studiu Citron. Obsahuje pět písní. Z toho tři novinky, dvě z připravovaného alba REBELIE REBELŮ, první titulní stejnojmenná s názvem alba, druhá je "Píseň ztracených". Třetí je novinkou zpěvačky TANJI s názvem "Jsem posedlá" Čtvrtá je remake písně "Kráska a Radegast" v podobě duetu Ládi s Tanjou. Pátá píseň "Jseš volnej" je Láďova dosud nevydává píseň z období alba "Vypusťte psy". Turné s názvem "REBELIE REBELŮ Radegast tour 2015" čítá deset koncertů. Začíná 31.10. V Herálci, končí 11.12. V Plzni. V Praze budeme 8.11. Na diváky čeká výpravná scéna včetně LED projekci a mnoho různých hudebních překvapení. 

 

Ale zpět k druhé kapele. Na facebooku jsem před pár dny zaregistroval, že zmizela fanouškovská stránka Citron live a nyní se tam objevil váš nový profil s názvem Limetal. Proč jste zvolili tento název a jaký bude finální?

Fany Michalík: My to vidíme tak, že jsme zbytek Citronu, který pokračuje dál. Ze začátku jsme měli facebookové stránky nazvané Citron Live, které nám nechala advokátní kancelář zastupující Pařízka dvakrát smazat. Do vyřešení sporu zakládáme projekt Limetal, Citron ale nezaniká, jenom jsme zatím zdrženliví do vyřešení otázky práv k názvu a vypořádání v rámci kapely po Radimově odchodu. Chtěli jsme, aby fanoušci ihned viděli návaznost na původní kapelu. I kuchaři vědí, že Limeta je šťavnatější než Citron. A když se spojí s Heavy METALem, vzniká LIMETAL. (smích)

Může vůbec nezaujatý fanoušek v současném dění rozeznat, kdo je vlastně Citron, když je majitelem ochranné známky Radim Pařízek?

Jirka Šperl: Fanoušky nepodceňujeme.

Je vůbec ještě nějaká šance, že dojde k nápravě vypjaté situace mezi vámi a Radimem Pařízkem budete tvořit původní jádro Citronu? Nebo se spíše jedná o utopii?

Jarda Bartoň: Události okolo rozkolu nás mrzí. A je nám líto, že tímto musejí procházet i fanoušci, z nichž někteří si obnovení původní sestavy přejí. Pro nás je to ale v tuto chvíli utopie, zvláště po silných Radimových vyjádřeních a jeho vystoupení z kapely.

Vašek Vlasák: Fanoušci se musí cítit zmatení, ale každý přece pochopí, že když zůstane v kapele jen jeden člen, tak už to není ta kapela

A co na to Radim Pařízek?

Jestli je to teď mrzí, že dali výpověď a odešli, tak ať se k tomu postaví čelem jako chlapi a přestanou ze zhrzenosti neomaleně lhát! A pokud se nechtějí před ostatními stydět, když nechtěli hrát v CITRONU a tím i moje písně, tak ať ukážou, že na to mají se svým vlastním názvem a se svými vlastními songy. Já jim přeji úspěch.

 Uvidíme, kdo bude mít větší úspěch. Poslední otázka na Limetal: Kdy v nejbližší době se můžou fanoušci těšit na váš návrat na koncertní pódia?

Vašek Vlasák: Koncertní premiéru máme naplánovanou na čtvrtek 5. listopadu v pražském Hard Rock Cafe. Další koncerty budeme postupně zveřejňovat na www.limetal.cz.

Za rozhovor děkuje Grigorij "GIZZY" Orljanski