Kapela Marod: Hudba naši rodinu stmelila a stal se z nás skvělý tým

Kapela Marod: Hudba naši rodinu stmelila a stal se z nás skvělý tým

29.03.2016 - 08:57

Rozhovory

Autor: Pepa Holomáč

Kapela Marod je ostravská rodinná folková kapela, tvořená čtyřmi členy rodiny. Otec René Racek Matlášek, maminka Andrea Ája Matlášková, syn René Tesák Matlášek a dcera Alena Smajlí Matlášková. Pátým členem kapely a kontrabasistou je rodinný přítel Luboš Vejmola. MAROD vystupuje především s vlastním repertoárem z dílny otce (Racka) a syna (Tesáka). Vznik kapely - 2008. Za posledních pět let nasbírala kapela řadu ocenění. Autorská Porta 2012, celkem 13 diváckých cen z různých festivalů v ČR a 5 medailí z Mistrovství Světa Talentů v USA. Jak jsem se od kapely dozvěděl, nejcennější jsou pro ni ale divácké ceny, protože jí dávají signál, že to, co dělají, se lidem líbí a to je pro ni ten hlavní hnací motor. Autorské pronikání dvou generací, spolu s fenoménem rodiny na pódiu je pravděpodobně podstatou pozitivní reakce diváků. Celé toto rodinné seskupení kočíruje zkušený muzikant a hlava rodiny René Racek, kterému jsem u příležitosti umístění "na bedně" ve Zlaté MAXParádě položil pro náš portál MuziMax.cz pár otázek.

V hudební anketě Zlatá MAXParáda 2015 na našem portále MuziMax.cz jste obsadili krásné 3.místo. Co znamená pro kapelu Marod účast v podobných anketách?
Příležitost oslovit lidi, se kterými bychom se nejspíš normálně nedostali do kontaktu. Je to multižánrová anketa a folk, jak víme, není hlavní proud. O to větší radost máme z tohoto umístění. Rádi bychom o sobě dali vědět co nejširšímu publiku a tyto ankety jsou jednou z cest.

V hudebním šoubyznysu je docela velká konkurence a prosadit se, není určitě jednoduché. Co bys, jako zkušený muzikant, poradil mladým kapelám, že by měly dělat, aby tzv. prorazily?
Koncertovat, koncertovat a zase koncertovat. Podle mne je to alfa i omega. Není lehké vzbudit zájem publika v krajích, kde nejsme doma. Ale hostováním, nebo účastí na festivalech se dá pomalu dostávat do povědomí dalších lidí. Média mohou hodně pomoci, ale vzbudit jejich zájem je ještě těžší. Nicméně jinou cestu nevidím, než koncertovat, nabízet, navrhovat a možná někoho občas i trochu otravovat. Nevýhodou je, že začínající kapela málokde dostane nějaký slušný honorář, takže to docela leze do peněz. Ale to se týká i jiných koníčků, v tom není muzika ničím výjimečná. Pokud nenajdeš chuť investovat čas a peníze, které na to máš, nemá smysl uvažovat o tom, že bys, jak Ty říkáš - prorazil.

Nemohl jsem si nevšimnout, že jste měli docela úspěšný loňský rok. Jak hodnotíš dosavadní působení kapely? Podařilo se vše, co jste si předsevzali?
Nemohu říci, že se podařilo vše, ale když se podívám zpátky a pak do vitrín doma, tak se nám toho povedlo docela dost. Divácké Ceny jsem již komentoval, Autorskou Portu také nemá každý a 4 bronzy a jedno stříbro z USA nemá v ČR kromě nás žádná kapela. Takže, co se toho týče, rozhodně úspěch. Co mi ovšem přijde jako mnohem vyšší hodnota, je fakt, že nás společný koníček stmelil, jako rodinu do té míry, že se z nás stal skvělý tým. Děti pomalu dospívají (18 a 15) a pro mnohé rodiny kolem nás to znamená postupný rozpad "party". My jsme sice taky hodně rozlítaní každý zvlášť, ale kapela nás drží úžasně pohromadě. To vnímám jako úspěch ze všech největší. Zkoušet spolu, diskutovat o aranžmá, pak spolu stát na pódiu, cestovat spolu od čerta k ďáblu, to se nepodaří hned tak. Moc si toho vážím.

To se hezky poslouchá, takže se nabízí zeptat se na plány do budoucna. Co od kapely můžou fanoušci v nejbližším období, řekněme letos, očekávat?
To je dobrá otázka. Tak tedy stručně. V červenci opět účast na Mistrovství Světa v Los Angeles v USA. Pokusíme se získat zlato, nebo alespoň obhájit loňské medaile. Po návratu pak v srpnu koncert v Jižních Čechách na Hamru nedaleko Trhových Svin na kovářské slavnosti. Koncem prázdnin budeme opět vystupovat na Mohelnickém Dostavníku a na podzim začneme pracovat na třetím albu. To však bude běh na dlouhou trať, neočekávám, že by se nám je povedlo vydat dřív, než koncem roku 2017. Je pravděpodobné, že koncertů během letoška ještě přibude, ale to by bylo nejlépe sledovat náš FB profil, nebo web: www.matlaskovi.cz.

Co by jsi vzkázal čtenářům našeho portálu MuziMax.cz?
Vždy přemýšlím, co na takovou otázku odpovědět, abych nevlítl do klišé. Něco mě snad přece napadlo, souvisí to s multižánrovým zaměřením portálu MuziMax. Tak, tedy, buďte dále, jako dosud, zvědaví na muziku jako takovou, neházejte žánr, který běžně neposloucháte, hned celý "do žita". V každém žánru se dá najít něco zajímavého a ne všechen folk musí být "kvílivý". Vážíme si Vaší zvědavosti a těšíme se, že se s některými z Vás třeba uvidíme na koncertě, nebo festivalu.

Díky za rozhovor a kapele Marod přeji, aby se jí splnilo vše, co si předsevzala.

Pepa Holomáč