Koncert legend: Progres 2

Koncert legend: Progres 2

02.12.2018 - 19:46

Rozhovory

Autor: Ivan Rössler

Pavel Váně - v příštím roce mu bude sedmdesát. Ze slavnějších skupin, ve kterých vystupoval, to byly Synkopy 61, se kterými účinkoval i na 1. Československém beat-festivalu v roce 1967 v pražské Lucerně. Dodnes je v jeho podání nesmrtelná píseň O. Veselého Válka je vůl.  Po odchodu ze Synkop spoluzaložil skupinu The Progress Organization (později Progres 2). Pak byly ještě další projekty, ale Progres je Progres. Ostatně to vyplývá i z rozhovoru, který jsme spolu vedli.

Prošel jsi mnoha kapelami, která - kromě té současné - ti nejvíc přirostla k srdci?

Každá kapela byla v něčem jiná, v každé jsem se něčemu přiučil. Rád hraju třeba i v klubových akustických sestavách. S Progres ale hraju určitě nejdéle, takže je to samozřejmě nejvíc takové to moje dítě. 

Před padesáti lety ti vyšla první deska s písní Oldřicha Veselého Válka je vůl, jak na spolupráci s Oldřichem Veselým vzpomínáš? Měli jste dokonce spolu malé turné po USA.  

Tehdy jsem začínal jako mladíček v Synkopách, byla to pro mne první příležitost hrát v kapele, která už dokonce i často koncertovala. Hudebně jsem měl raději trochu tvrdší muziku, a proto mě asi taky kluci přenechali zpěvácký part v téhle, tehdy určitě nejrockovější písni, kterou Olda, jako dvorní skladatel, přinesl do repertoáru.  S Oldou jsme si ale spolu zahráli poprvé na jevišti až na tom turné v USA a Mexiku. Bylo to snad jeho poslední živé hraní a bylo to velmi příjemné.

Skupina The Progress Organization (později Progres 2) vznikla rovněž před padesáti lety. Založili jste ji společně se Zdeňkem Klukou. Co vás k té spolupráci přivedlo? 

Já jsem v Synkopách vlastně zaskakoval na dva roky za Pavla Pokorného, který byl na vojně. Bylo jasné, že se po svém odchodu budu okamžitě věnovat trochu jiné muzice. Spřízněného parťáka jsem našel ve Zdenkovi Klukovi, který právě odcházel z kapely Atlantis. Měli jsme velmi podobné představy o našem budoucím společném projektu.

Hráli jste jako předkapela The Beach Boys. Jak k tomu došlo?

To byla nečekaná náhoda. Oslovil jsem tehdy Miloše Bernátka, známého brněnského pořadatele, aby nám dělal manažera. A jedna z jeho nejbližších pořadatelských akcí byl právě koncert Beach Boys. Tak jsme už jako náš, snad třetí koncert, účinkovali před takhle slavnou kapelou.

Co člen kapely, to významná rocková osobnost s bohatou hudební minulostí. Kromě tebe ve skupině hraji: Zdeněk Kluka - bicí, zpěv, Roman Dragoun - klávesy, zpěv, Pavel Pelc – basa, zpěv, Miloš Morávek - kytara. To jsou všechno velká jména. Jak se vám spolupracuje?

Samozřejmě - hrát s jediným jednoznačným frontmanem je asi jednodušší, ale myslím, že jsme si k sobě našli cestu, jsme přátelé a máme snad navzájem k sobě i tolik respektu, že všechno funguje.  

Československý beat-festival byl v roce 1967, 1968 a 1971? Kterých ročníků ses zúčastnil a s kým?

 V roce 1967 jsem hrál na prvním ročníku se Synkopami.  V šedesátem osmém jsem tam byl jen jako pozorovatel, teprve jsme začínali zkoušet se The Progress Organization. A pak v roce 1971 jsme hráli na třetím ročníku. Tehdy to byla labutí píseň naší "progresivní organizace". Rozhodli jsme se, že v době začínající normalizace raději kapelu rozpustíme. S nejasnou vizí, že někdy, "až bude líp“, ji zase obnovíme. 

Což se stalo, a proto Progres 2 vystoupí na Koncertu legend 16. 12. v pražské Lucerně.  A nebude chybět ani Miroslav Donutil, který byl na festivalu i loni a kterého jsem se zeptal, na koho se těší nejvíc. Napsal mi:  Pochopitelně na Progresy, só to kamoši ze štatlu, ale i na všechny ostatní. Bude to, jako minule, palby a řežba.

Ivan Rössler

Fotogalerie