Plodná Argema vydává po třech letech další album!

Plodná Argema vydává po třech letech další album!

02.12.2020 - 14:21

Rozhovory

Autor: Grigorij Gizzy Orljanski

Mnoho desítek let patří mezi pop-rockové stálice tuzemské scény skupina Argema. Vloni jako vánoční dárek dala svým fanouškům videoklip ke skladbě ,,Andělé". Tato skladba má za krátkou chvíli přes jeden milion shlédnutí na Youtube.  Se stejným úspěchem a v poměrně kratší době zabodoval i singl ,,Všude dobře, doma nejlíp". Jedná se o netradiční spolupráci dvou vzdálených světů, které ovšem až tak vzdálené nejsou. Argema na této písni spolupracovala s raperem Raego. Právě v těchto dnech nová deska ,,Andělé" vychází. Co je nového ve skupině Argema, se dozvíme od kapelníka a zakládajícího člena Pepy Pavky.

Já Tě zdravím Pepo. Od našeho posledního rozhovoru uběhlo pěkných pár let. Co se od té doby u Argemy změnilo? 

Řekl bych, že je vše při starém. Vlastně jedna změna se odehrála, si teď uvědomuju. My se spolu totiž neviděli už hodně dlouho, tak možná jedna novinka by tu pro tebe byla a to ta, že Argema hraje už asi 3 roky bez kláves. Ale jak říkám, v poslední době je v kapele vše jak má být! 

Za pár dní vychází deska ,,Andělé" . Co bys nám o ní řekl? Kdo je autorem hudby a textů?

Nové album vznikalo v průběhu roku 2019 a my jej chtěli vydávat už na jaře. Bohužel covid–19 nám to vše neskutečným způsobem zkomplikoval, a tak vychází s menším zpožděním až teď. Je na něm jedenáct novinek, o hudbu a texty jsme se podělili jak my, tak i někteří naši dvorní skladatelé, kteří s námi spolupracují dlouhodobě. Dlouho jsme si nevěděli rady s bookletem, to víš je to už cca jednadvacátá deska (26. deska-pozn. redakce) a dochází nápady, ale narazili jsme na skvělou grafičku, která nám obal navrhla a zároveň i připravila do konečné podoby. 

Jak dlouho deska vznikala? Kdo se podílel na produkci?

Jak jsem už říkal, písničky vznikaly v průběhu roku 2019 a měli jsme je připravený celkem rychle. Ale pak se nám vše díky pandemii zadrhlo a s přestávkamí trvalo natáčení u Ivoše ve studiu snad půl roku. Prostě najednou jsme se nemohli setkávat a co jsme plánovali, nic nešlo realizovat. Celý album jsme si produkovali sami a můžu říct, že s výsledkem jsme moc spokojeni.

Počátkem léta jsem zaznamenal, že s velkým úspěchem jde na scénu skladba ve spolupráci s raperem Raego. Jak k této netradiční spolupráci došlo?

Tohle byla fakt náhoda. Oslovil mě jeden můj kamarád a pustil mi nějaký jeho songy. Jelikož se mi líbily některý jeho skladby, ale hlavně i texty, tak jsme se domluvili, že bychom zkusili nahrát jednu společnou písničku. Nakonec se na ni natočil i klip a z toho spojení vznikla zajímavá, i když pro Argemu hodně netypická skladba. Myslím, že se povedla, o čemž vypovídají i počty shlédnutí na Youtube. 

K albu ,,Andělé" vyšly dva videoklipy ,, Andělé" a ,,Všude dobře, doma nejlíp". Plánujete ještě nějaký natočit k nové desce? Pár let jste nevydávali videoklipy. Co bylo příčinou?

Já myslím, že příčinu to žádnou nemělo. Jen jsme nějak necítili potřebu klipy dělat. Vždyť videoklipů jsme za svoji muzikantskou kariéru stvořili víc než dost. Teď ale plánujeme na jaro ještě další klip k tomuto albu právě proto, že se nedají hrát koncerty a fanoušci nás bohužel nemají kde vidět. Tak právě proto jsme se rozhodli, že bychom natočili ještě jeden, a to na skladbu, kterou si vyberou sami fanoušci. Tak uvidíme, která zvítězí a co dalšího do éteru vypustíme. 

Minulou desku 2017 jste nahráli ještě v sestavě s klávesistou Danem Škráškem. Více než dva roky vystupujete bez kláves a ani na nové desce není klávesista. Zůstane to takhle i do budoucna, či plánujete tento post obsadit?

Myslím, že už to zůstane tak, jak to je. Dan chvíli koketoval s tím, že by začal znovu hrát, ale je tak pracovně vytíženej, že by to časově nedával. A nikoho dalšího teď do kapely nechceme, protože nám to bezvadně funguje lidsky i muzikantsky. 

Čemu se vlastně v současnosti Dan věnuje, přeci jenom byl v kapele více než pětadvacet let.

On má svoje studio, kterýmu se věnuje na plnej úvazek. Natáčí, skládá a i produkuje různý projekty.

Letošní rok je specifický  v tom, že vlastně díky pandemii covid 19 měli možnost tuzemské kapely odehrát vlastně jen letní sezónu. Jak jste si užili tuto letní část? 

Familiérně bych řekl, že krátce. Bohužel ze stovky nasmlouvaných koncertů většina odpadla, takže nakonec jsme odehráli jen něco kolem dvacítky odhadem. A hlavně odpadly ty největší festivaly, na který se vždycky těšíme. Snad bude příští sezóna kapelám přát víc. 

Mezi muzikanty napříč republikou koluje hláška ,,Můžeš nahrát cokoliv a sebe líp, ale nejsi z Prahy, tak máš menší šanci na úspěch. Říká se tomu pragocentrismus. Jako kapelník skupiny z Uherského Hradiště to můžeš potvrdit, či vyvrátit?

Tak každopádně z periferie je vždycky těžší se prosadit. Ale jde to, jen si za tím musíš jít a snažit se o něco víc.  

Vyjmenuj nám pět svých nejoblíbenějších interpretů či desek, které Tě ovlivňují celý život.

Já mám dodnes rád písničky od Sweet, Slade, Nazareth, pak Iron Maiden a z těch novějších Green Day. Ale tak bych tady mohl pokračovat dlouho. Já už totiž něco i pamatuju, takže těch kapel by byla velká spousta.

Co bys vzkázal začínajícím muzikantům ve svém úsilí prosadit se na naší scéně. Jsou nějaké rady ostříleného muzikanta, jako jsi ty? 

No mají to těžký, takže zkoušet to, zkoušet to a znovu to zkoušet. A hrát co nejvíc to jde, aby si jich někdo všiml. A to je běh na dlouhou trať. Dnes je jediná výhoda, že jim můžou pomoct sociální sítě, protože rádia moc novou českou muziku hrát nechtějí.

Pepo, děkuji Ti za rozhovor a věřím, že deska ,,Andělé" bude takové poselství, že příští rok bude lepší nejen po hudební stránce. Vnímáš to taky taky? Je něco, co bys rád řekl závěrem čtenářům MuziMax.cz

No to bych byl moc rád, kdyby to tak bylo, ale mám obavy, že ještě ten příští rok nám dá trochu zabrat. Ale snad se už brzy na ta pódia dostaneme. Každopádně přátelé, vydržte, protože až to vypukne, tak to bude velký! Nebudete vědět, na kterej koncert dřív skočit! Hezký Nový rok (možná i s naším novým albem Andělé), mějte se fajn a doufám, brzy na viděnou!

Ať se Tobě a celé kapele daří! 

                                                                                                                                                                        Grigorij ,,Gizzy" Orljanski

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotogalerie