Wrak! by to rád pořádně rozjel

Wrak! by to rád pořádně rozjel

04.11.2019 - 13:25

Rozhovory

Autor: Ivan Rössler

Wrak! je hudební skupina složená z lidí se společnou vášní k hudbě. Její cíl je jednoduchý, dělat hudbu, co je hudbou a muziku, která je pro lidi. Snaží se balancovat na hraně mainstreamu a určitého artu. Nechtějí jít za každou cenu všem na ruku, ale chtějí dělat hlavně to, co je baví.

Wrak! vystupuje v obsazení: Lucie Fildánová - zpěv, texty, Michael Toman - kytara, hudba, Michal Dražil - kytara, Zdeněk Jarolím - baskytara a Michal Grepl - bicí.

Odpovědi na naše otázky poskytla frontmanka, resp. frontwoman Lucie Fildánová.

Kdo kapelu založil, jak se dali muzikanti dohromady?

Na začátku byl náš kytarista Michael, který skládal hudbu jen tak do šuplíku. Společně s bubeníkem a zpěvačkou jsme se potkali na společném projektu - kapele, která byla založena pro komerční účely. Bubeník slyšel jeho muziku a zpěvačku a už to bylo. Po krátkém hledání jsme se dali dohromady všichni a sedli jsme si, což je důležité.

Jaký je váš největší úspěch?

Největší úspěch? Jak pro koho z nás. :D Myslím, že pro nás všechny je největší úspěch to, že máme odvahu vůbec dělat vlastní muziku, která je trochu jiná. Zvlášť v dnešní době velké konkurence.

Máte nějaký vzor na české či světové scéně?

Vzory máme asi taky každý trochu jiné. Kytarový vzor je určitě Richie Kotzen, po stránce konceptu skladeb třeba Muse. Ale rozhodně se v naší tvorbě snažíme najít vlastní notu. Nechceme nikoho kopírovat ani napodobovat.

Čeho byste chtěli dosáhnout?

Nemáme žádné vyloženě konkrétní cíle. Snažíme se ke všemu přistupovat pokorně. V dnešní době je hrozně těžké se prosadit. Paradoxně velká dostupnost na sociálních sítích je zároveň zabiják začínajících kapel. Internet je plný všech možných umělců, hudebníků, dobrých i špatných a každý chce být vidět. My jsme ze staré školy a věříme na pořádně odehraný koncert v klubu se skvělou atmosférou, ale je těžké udělat koncert, když o vás nikdo příliš neví právě pro tu záplavu. Pro začínající kapely je těžké se někam dostat, pokud do toho nevrazíte majlant. Taky je potřeba notná dávka štěstí. Náš cíl je táhnout to, kam to půjde a co to dá a uvidíme. Třeba za nějakou dobu vyprodáme Sono sami anebo ne.

Jaké jsou vaše nejbližší plány?

Rozhodně chceme psát další písničky. Taky plánujeme udělat druhý videoklip a chceme se hlavně porozhlédnout po nějakých festivalech. Rádi bychom to na těch rockových pořádně rozjeli.

Takže nezapomeňte: Brno, Sono Centrum, 8. 11. 2019 - finále Československého beat-festivalu.