Žár trvá

Žár trvá

01.02.2016 - 10:25

Rozhovory

Autor: Ivan Rössler

16. ledna 1986 představil Karel Šůcha v mosteckém Neprakta klubu svoji novou kapelu. Lehce inspirován Saroyanem jí dal název Laura a její tygři. Bylo to před třiceti lety, a pokud jde o současnost, můžeme v duchu jejich prvního alba potvrdit: ano, žár stále trvá. Za těch třicet let kapela koncertovala na pódiích všech druhů, včetně festivalových, tří kontinentů.

Sobě a fanouškům si letos nadělí šňůru koncertů, dvojalbum s kolekcí nových písniček Továrna na sny a reedici legendárního již zmíněného prvního alba Žár trvá. Pro zajímavost, většinu písní na něj nazpíval Martin Pošta, Jana Amrichová, ale zazpívali si i Karel Šůcha a Ilona Csáková. LP vyšlo v Pantonu v roce 1988 v edici Impuls. Na její realizaci jsem se trochu podílel.

Byl jsem u jejich začátků, určitě jsem natočil jako první jejich písničky pro Mikrofórum. Okouzlila mě (a nejen mě) jejich nevšední image: černé brýle, bílé košile, černé kravaty a černé kalhoty. Ale ještě víc jejich nevšední písničky. Psal je důlní inženýr Karel Šůcha. Známe se dobře, a tak jsme si i dobře popovídali:

Před lety ses inspiroval Saroyanem. Dokonce i pár písniček bylo na toto téma, ale tygři se nějak z repertoáru vytratili. Anebo se mýlím?
Tracyho tygr mne okouzlil svou poetikou a hravým optimismem, velmi osvobozujícím v době, která nám vnucovala optimismus ideový. Nechal jsem se inspirovat v názvu kapely Laura a její tygři, kde dívčí jméno Laura evokuje něhu a krásu, Tygři jsou symbolem nezkrotnosti a divokosti. V textech (s výjimkou písně Dr. Pitzinger) jsem se tygry nebo vůbec dějem knihy nikdy nezabýval – opět s jednou výjimkou, to když jsme na motivy Tracyho tygra pro Richarda Hese připravovali rockový muzikál Tygr.

Před třiceti lety mezi prvními spolupracovníky bylo i Mikrofórum, které s Laurou natáčelo v Neprakta klubu. Pamatuješ se ještě na to?
Ano pamatuji se velice dobře… Myslím, že to byla naše vůbec první mediální zkušenost. Kvůli požadavku Mikrofóra jsme před každou písní uváděli autora hudby a textu, když se asi po čtvrté hlásilo hudba a text Karel Šůcha, někdo z publika vykřikl: „ A jinýho tam nemáte?“. Kapelu to dost mrzelo, do té doby všichni vnímali písničky jako naše společné dílo. Taky si pamatuji, že jsme v Neprakta klubu společně s publikem natočili znělku Mikrofóra.

Procestovali jste půlku světa, které vystoupení bylo pro vás ve světě nejzásadnější?
Dveře do Francie a pak dále nám otevřel Festival hudby, tance a divadla v Chateuroux, kde jsme v silné sestavě opravdu zazářili – tehdy byli členy mimo jiné Ilona Csáková, Martin Pošta, Miloš Vacík a Dan Nekonečný. Ředitele festivalu jsme tehdy oslovili natolik, že společně s naší manažerkou založili společnost Laura prod. a odstartovali víceleté turné po Evropě. Koncert v Chateuroux byl zásadní pro naši kariéru, ale nejsilnější pocity jsem zažil při koncertu z pařížské Archy – pohled na mrakodrapy kolem a mraky lidí pod podiem je nezapomenutelný.

Kapelou prošlo nespočet zpěváků, vracejí se občas?
Kapelou prošla slušná řádka zpěváků i muzikantů, jako kapelník vzpomínám hlavně na osobnosti, které kapelu posilovali a něco pozitivního do jejího soundu přinesli. Mezi ty, se kterými opakovaně spolupracuji, patří zpěvačky Ilona Csáková, Lenka Nová a perkusista Miloš Vacík – nyní kapelník Tam Tam Orchestra.
 
Jak budou vypadat oslavy třicetiletého výročí kapely?
Připravujeme čtvrtou narozeninovou oslavu (páté ani desáté výročí jsme neslavili) a snažíme se neopakovat. K 15-ti letům jsme zorganizovali projekt „Včera, dnes a zítra“, kde jsme tři večery za sebou hráli pokaždé jiný program – nejstarší písně, současný repertoár a nakonec jsme představili tehdejší nejnovější písničky. K 20-ti letům kapely vydal Supraphon výběr z alb „Jsme tady“ a my uspořádali koncert s dětským sborem Koťata a hosty – na podium přišla většina našich bývalých zpěváků a každý něco zazpíval. K 25-ti letům jsme udělali celovečerní program, kde jsme postupně zahráli tři různé sety – první s Ilonu Csákovou, druhý v big bandové sestavě s Lenkou Novou a třetí nazvaný Laura reunion, kde jsme hráli nejstarší písničky v původní sestavě. Nyní, ke 30-ti letům nepřetržité existence kapely, připravujeme mimořádné koncerty, kterým říkáme „TŘI DEKÁDY, TŘI ZPĚVAČKY“. Vystoupí dámy, které se nejvýrazněji zapsaly, nejen do historie kapely: nejslavnější Ilona Csáková, nejdéle v kapele působící Lenka Nová a současná zpěvačka Lucie Bakešová. Každá Laura bude mít s tygry svůj samostatný blok písní a ve finále zazpívají současně. Jako dárek k třicátým narozeninám vydává Supraphon dvoualbum, na kterém představíme kolekci nových písniček pod názvem Továrna na sny a reedici legendárního debutu Žár trvá. Takže symbolicky první a současné album, bude to zajímavé srovnání….                                                                                  

Album Laura a její tygři pokřtí nejprve v 22. 3. v brněnském Sono klubu, kde jim bude kmotrem Pavel Váně a poté 24. 3. v pražském Lucerna Music Baru bude křtít Petr Janda. Obzvláště se těší, že si s oběma legendárními rockery také zahrají.

Ivan Rössler

Fotogalerie