Album Toilet Fame skupiny The BladderStones vznikalo v netradičním prostředí

Album Toilet Fame skupiny The BladderStones vznikalo v netradičním prostředí

30.10.2023 - 09:23

Zprávy

Studiovou novinku protkanou tíživými tématy na vlnách melancholických harmonií plných dynamických zvratů vydávají hudebníci na CD a digitálních platformách a vyráží s ní na turné po republice. V anglických textech šesti ze sedmi písní se promítají nejrůznější náměty od negativního dopadu online sítí na mezilidské vztahy, přes svazující drogovou závislost a lehkost pomatené mysli, až po dopis samotné smrti. Poslední instrumentální skladbu Blues for Teo věnoval autor Tomáš Frolík svému synovi. Na tvorbě art-bluesové desky se producentsky podílel kytarista J.A.R. a Illustratosphere Dana Bárty, držitel ocenění Český lev za nejlepší filmovou hudbu Miroslav Chyška.

„Žiju v malém bytě se svou rodinou a jsem teď táta na plný úvazek. Jediné místo, kde jsem mohl vytvořit svět Toilet Fame, byl náš záchod. Postavil jsem tam tedy kompaktní improvizované studio. Napsal jsem tam hudbu i pro jiné mé kapely například aktuální album Mlhoviny od Krajina Ró,” říká k nezvyklému pracovnímu prostředí frontman The BladderStones Frolík.

Trojice získala zkušenosti nejen pravidelnými turné doma i v Německu, Slovensku, Finsku či Turecku či odborným studiem, ale také působením jejích členů v dalších výrazných projektech. Kytarista a zpěvák Tomáš Frolík patří k nejtalentovanějším kytaristům své generace. Dlouholetý žák Adama Tvrdého studoval hru na kytaru také v zahraničí na programu HNC na britském London Center of Contemporary Music, kde absolvoval i kurzy s hudebními velikány jako Marcus Miller či Robben Ford. V rámci skupiny Livin' Free koncertoval po boku Vladimíra 'Gumy' Kulhánka a Honzy Holečka, s Michalem Němcem (Jablkoň) spoluzaložil Krajinu Ró. S Frolíkem tvoří The BladderStones baskytarista a zpěvák Jan "Johnny" Judl působící také ve stálicích české alternativy jako Jablkoň nebo Už jsme doma a rovněž v Krajině Ró, a bubeník a vokalista Michael Nosek, jenž je stálým bubeníkem také v kapelách Personal Highway, The Odd Gifts, Maraca, GaRe, Vít Švec Trio, Dekolt, Sabina Křováková, Josephine & The Band a taktéž v Krajině Ró. Dříve také v eggnoise, Bitumen Beat, Before Breakfast, Acoustic Needles a mnoho jiných.

Na 27. ročníku největšího středoevropského bluesového festivalu Blues Alive v Šumperku oslaví projekt deset svého působení. Toilet Fame vychází jako druhá řadová deska skupiny.

„Mně těch desel let přijde jako neustálý vývoj a je strašně skvělý, že můžu svým kolegům říkat kamaráde a jsme fakt brotherhood. V hudbě mi nic jiného nedává smysl. Mohl jsem hrát jako hráč na najmutí v několika partách, ale buď jsem to odmítl nebo po čase odešel. Je důležitý to vydržet. Ty začátky jsou fakt tvrdý, ale všechno se to vrátí! A tak jsme tady i dnes,” shrnuje dekádu působení na domácí i zahraniční scéně Frolík.

S novinkou aktuálně vystupují po celé republice, čekají je ještě koncerty 3. 11. U Bílýho Černocha v České Lípě, 10. 11. na speciálním vystoupení pro JazzDays Slaný spolu s britským hudebníkem Willem Wildem. Pražský křest alba proběhne 11. 11. v Jazz Docku a 16.11. je v Jablonci nad Nisou v Klubu Na Rampě doprovodí host JARRET. 17.11. zahrají na zmíněném festivalu Blues Alive, 23. 11. po boku hostů Sugar And Spice v olomouckém Jazz Tibet Clubu, 24. 11. v blanském klubu Gauč a 25. 11. v Jančovce v Kyjově.

Zdroj: AMPromotions.cz

Foto: Tomáš Moudrý