Frontman skupiny Lavagance startuje sólovou dráhu!

Frontman skupiny Lavagance startuje sólovou dráhu!

10.04.2016 - 11:46

Zprávy

Autor: Slavica

Slovenská skupina Lavagance oslavila loni desáté výročí na scéně. Na prahu desetiletí oblíbené kapely se zrodil nový výjimečný hudební projekt. Má název Rakovicky a je sólovým dílem lídra Lavagance Mareka Rakovického. Prvním singlem charismatického zpěváka, hudebníka a producenta se stala emotivní skladba  Zjavenie s výpravným videoklipem z Islandu.

Lavagance bude vždy Lavagance, ale Rakovicky prostě musel přijít ...

S Lavagance vydal v průběhu deseti let pět alb. Po loňsku, který se nesl v duchu pátého alba a turné "Halfway To The Grave", se rozhodl pro start sólového projektu Rakovicky. Naštěstí ne vždy musí začátek sólové dráhy frontmana automaticky znamenat konec kapely. V případě Lavagance a Rakovicky mají oba projekty ambici fungovat bok po boku a navzájem se podporovat. Začátek druhé dekády skupiny Lavagance je tedy zároveň symbolickým začátkem první dekády projektu Rakovicky.            

Dobré věci si třeba v životě nechat

"Přestože jsme s Lavagance vydali loni album, někteří z nás mají nové písničky, které nejsou žánrově zcela Lavagance. Proto jsme se dohodli, že letos si dáme prostor na spolupráci a projekty," vysvětluje Marek. Zatímco Lavagance byl o týmové práci a kolektivních hudebních výpovědích, Rakovicky je pohledem do duše jediného, ​​velmi signifikantního umělce, který svou hudbou bezesporu má co říct. Jaký je tedy rozdíl mezi Marekem Rakovickým jako frontmanem Lavagance a Marekem Rakovickým, sólo umělcem? "Sólo Rakovicky je intimnější, více osobnější. Sám za sebe. V Lavagance je jedním z týmu," odpovídá Marek.

Dobré věci si třeba v životě ponechat - proto Marek Rakovický zůstává lídrem skupiny Lavagance, a proto si z Lavagance přizval do projektu Rakovicky i manažera. Svou sólovou kariéru svěřil do rukou zkušeného Lumíra Matiho, který se stará nejen o Lavagance - nastartoval také kariéru Celeste Buckingham a Moniky Bagárové "O sólovém projektu se s Markem bavíme už nějaký čas, Marek totiž průběžně tvoří nové skladby, které jsou svébytné a mimo formát Lavagance, a já rád pomohu tomu, aby nezůstaly pouze v počítačích LVGNC studia. Na to jsou příliš dobré," říká ke startu nové spolupráce Lumír Mati.   

Tajemné, úderné a naléhavé Zjevení

Marek Rakovický je umělcem s neobyčejným charismatem i přístupem k tvorbě. Jeho úvodní sólový singl je proto zrcadlem toho, co se stane, když umělec rozprostře křídla a dostane možnost, projevit se naplno. Metaforický text písně je plný symbolů a poezie. "Zjevení je o pochodni, kterou nese lidstvo již tisíce let. Je o hledání a nacházení vnitřního klidu a míru, a s tím spojeného pocitu svobody a krásy," objasňuje Marek poselství skladby. "Je o zážitku, který se stal již dávno, ještě někdy v raném mládí. Byl to pocit vnitřního míru, absolutní oddanosti a krásy. Pak časem, životem a každodenními starostmi se pomalu vytratil, ale vzpomínka zůstala navždy. Nyní po letech se opět vrací," vysvětluje námět svého prvního singlu.

Drsný, krásný, jedinečný ... Island

Výjímečný hudební projekt si zaslouží výjímečnou úvodní píseň a výjímečná píseň si zaslouží výjimečný videoklip. Za vznikem vizuálu k Zjevení stojí týdenní 6-členného týmu na Island. Majestátní scenérie islandské přírody dokonale podtrhly specifickou atmosféru skladby. Režie v drsném severském prostředí se ujal Braňo Špaček, který je i dvorním režisérem Lavagance. Autorem námětu je manažer Lumír Mati. "Když jsem Lumírovi poprvé pustil Zjevení, zavřel oči a řekl: "Toto je severská píseň, musíme ji natočit na Islandu - už dlouho se tam chystám pozorovat polární záři ". A tak i bylo," říká Marek o zrození nápadu, podniknout unikátní expedici a v rámci ní náročné natáčení.

Kromě šesti dní a nocí na Islandu se videoklip natáčel taky na Slovensku. Režisér Braňo Špaček tak symbolicky propojil v klipu dva světy. „Zjevení je velmi specifická, snová skladba a klip jsme se tomu snažili přizpůsobit,“ vysvětluje režisér, který na Islandu natáčel poprvé. Na pomoc si přizval fotografa Michaela Durczoka, který mu pomohl s výběrem vhodných lokací. „Vyhýbali jsme se zprofanovaným, turistickým trasám. Spíš jsme hledali opuštěná místa, kde nebylo ani živé duše, aby byl Marek na záběrech úplně sám,“ vysvětluje Braňo Špaček.

Rakovický a slovenština? Ano.

Fanoušky, kteří jsou při Marekovi Rakovickém zvyklí na zpěv v angličtině, čeká velké překvapení. Svůj úvodní sólo singl se totiž Rakovický rozhodl nazpívat v slovenštině. Jak prozrazuje, tuto novou polohu si dost oblíbil - skládat a zpívat slovenské texty ho momentálně baví. "V rodném jazyce to má velkou sílu. Cítím se komfortně, ale budu slovenštinu střídat i s angličtinou."

Jisté je, že projekt Rakovicky nebude "projektem jednoho hitu". Marek má kromě Zjevení připraveno již několik dalších písní a kromě nich i plán, vydat sólové album. "Kdy přesně vyjde, zatím neřeším. Možná příští rok. Nyní se soustředím hlavně na samotné písně," vysvětluje. "Když budu cítit, že toto je ten správný čas, vydám album."

Zdroj: Slavica