Hravé groovy, humor i zamyšlení: B-Side Band vydává svou první autorskou desku Tam a zpět

Hravé groovy, humor i zamyšlení: B-Side Band vydává svou první autorskou desku Tam a zpět

24.01.2024 - 12:03

Zprávy

 

Přední tuzemské bigbandové těleso B-Side Band se vydává na dosud neprobádaná území výhradně autorské tvorby a představuje album Tam a zpět. Nová éra osmnáctičlenného uskupení, které si vysoké renomé vybudovalo v tuzemsku i zahraničí, mj. spoluprací s hvězdami formátu Kurta Ellinga nebo Judith Hill, vychází 18. ledna 2024.

„Poslední roky jsme se plácali na místě a vlastně i hodně trápili,“ popisuje bandleader Josef Buchta. „Naše nová etapa nám dává šanci se volně nadechnout a začít konečně tvořit bez obav, jak to dopadne. Je to ozdravné a osvobozující. Nové album, které vyjde na podzim, je toho jasným důkazem a velkým příslibem do budoucna,“ těší se lídr brněnského bandu.

Album Tam a zpět je od počátku naplněné vlastním autorským materiálem a pohybuje se od velkokapelních groovy aranží a moderního soulu přes svižný a barvitý retro-pop až k intimním, křehkým skladbám. Je tu prostor na štěstí, ale i smutek, na humor a popkulturní šťouchance i zamyšlení. Barevná deska je na ploše svých deseti skladeb tematicky rozkročená, přesto ale vnitřně sjednocená bohatě proaranžovanou muzikou i výkony všech zkušených a sehraných muzikantů. „V kapele se to jen hemží aranžéry, textaři a skladateli, o vynikajících zpěvácích nemluvě. Chtěli jsme udělat čistě B-Side Band album, vše z vlastních zdrojů, tak říkajíc,“ dodává trumpetista a bandleader Josef Buchta, který B-Side Band v roce 2006 založil. Autorská deska je tak jedinečným prostorem ukázat, co za talenty – třeba i na skvělou rapovou flow perkusionisty Petra „Rybíze“ Tomana – se v kapele skrývá a ukázat je v novém světle.

Vydání Tam a zpět předcházela trojice singlů, první z nich, Sníh, se objevil už před Vánoci 2022 a hned odhalil hvězdného hosta. S kapelou si na něm totiž zahrál Gus Isodor, kytarista, který spolupracoval s velikány jako Thin Lizzy, Peter Gabriel či Seal. S posledně jmenovaným zpěvákem hrál od raných demo nahrávek přes první desky až dodnes, za spoluautorství hitu Prayer for the Dying obdržel ocenění BMI Award. Následovala skladba Magnum, která se trefovala do uspěchanosti dnešní doby. Poslední dvě nové písně vyšly krátce po sobě vloni na podzim: Jak 40 týdnů, tak Příliv se s nadhledem dívají na mnohdy náročné partnerské soužití.

Vydání desky doprovází čtvrtý singl. Volba tentokrát padla na svižnou skladbu Brno Mars, kterou s humorem sobě vlastním otextoval a pak hravě nazpíval sám autor písně Lukáš Janota. I tady svižné moderní funky doprovází videoklip, od těch předcházejících se ale výrazně liší. Nesoustředí se na kapelu a její performace, ale dává prostor podceňovanému „otloukánkovi“ ze školy, který je ale „stvořen pro aplaus“ a nakonec se stane obdivovanou hvězdou pódií. Takovou, že mu dveře jeho limuzíny otevírá samotný leader B-Side Bandu Josef Buchta. Roztančený videoklip vznikl v režii Jana Turka ze Signal Generator ve spolupráci s tanečníkem a choreografem Romanem (Kalo) Kejíkem, hlavní roli si zahrála bratrská dvojice Sebastian a Samuel Šipošovi.

Nový materiál B-Side Band vyveze na cesty. Turné je naplánováno v průběhu roku 2024. Koncerty posluchače zavedou přímo do specifické nálady západních hudebních klubů. Vystoupení koncipovaná na sezení nabídnou komplexní atmosféru blízkého kontaktu publika s kapelou. Diváci se tak budou moci hlouběji ponořit do pohodové nálady, kterou muzikantské výkony B-Side Bandu přináší.

Album Tam a zpět vychází 18. ledna 2024 a k dispozici bude na CD, vinylu i digitálně a na všech obvyklých streamovacích službách.