Jak se dá žít s dírou v těle? Anděl Brothers vydávají singl a rovnou i klip Rozvody

Jak se dá žít s dírou v těle? Anděl Brothers vydávají singl a rovnou i klip Rozvody

12.03.2024 - 12:18

Zprávy

Hudební skupina Anděl Brothers natočila novou píseň a videoklip s názvem Rozvody. Trio složené z bratrů a bratranců Toma, Jonnyho a Jakuba Andělových songem reaguje na rozpad obou manželství, ze kterých členové skupiny pocházejí. „Rozvod je ve většině případů atomovka, která na hodně dlouho zamoří veškeré vztahy široko daleko,“ komentuje vlastní zkušenost s rozvodem zpěvák, skladatel a kytarista Jonny Anděl, jenž je i autorem obrazotvorného textu k písni. „Je o nezpracovaných emocích nedospělého člověka, kterému se třese půda pod nohama,“ podotýká muzikant, jenž v kapele hraje se svým bratrem Tomem a bratrancem Jakubem, s nimiž působil už v Goodfellas, výrazné akustické formaci druhého desetiletí nového milénia. A právě na cenou Anděl dekorované Goodfellas současní Anděl Brothers navazují.

Singl Rozvody doprovází stejnojmenný videoklip, který natočil režisér Ondřej Urbanec za využití animací studenta Filmové akademie Miroslava Ondříčka v Písku Matea Mendozy a jeho spolužáků. Natáčení symbolicky probíhalo v industriálních prostorách národní kulturní památky Stará čistírna odpadních vod v Praze-Bubenči, jež v klipu představuje místo, kde se protagonisté písně pokoušejí „vyčistit“ duše poskvrněné rozvody a rozchody nejbližších. „Tak ať báby poradí, jak se dá žít s dírou v těle. Když kyslík uniká a krev se zastaví, co se děje?“ zpívá se v písni na téma, s nímž už byla osobně konfrontována značná část populace – rozvodovost v České republice se totiž v 21. století pohybuje na úrovni mezi 44 až 50 procenty uzavřených manželství. Píseň kapely Anděl Brothers na tento neblahý fakt upozorňuje prostřednictvím velmi osobně laděné skladby, jež dráždí konfrontací tanečního soundu a tematické závažnosti. „Čistírna pro nás zafungovala jako jakási 'strojovna duše', do které se vypravujeme a s odstupem nahlížíme na to, co se v ní možná kdysi porouchalo a jaké to na strojích zanechalo následky,“ doplňuje Jakub Anděl.

Skupinu Goodfellas založily v roce 2008 v Karlových Varech dvě sourozenecké dvojice Andělových. Inspiračním zdrojem jim byla americká folková a bluesová scéna, konkrétně muzikanti a kapely jako Jack Johnson nebo G. Love & Special Sauce. V roce 2011 vydali Goodfellas v Kalifornii natočené debutové album Robbery Blues, za které získali Cenu Anděl v kategorii Objev roku a ve stejné kategorii s ním zvítězili i v anketě Žebřík. Album poté vyšlo na prestižním labelu Paté Records v Rakousku, Švýcarsku a Německu. Goodfellas v zahraničí i koncertovali, hráli například v londýnském 100 Clubu, kde vystupovali také Rolling Stones, Beatles nebo Blur. Pod pozměněným názvem The Fellas pak skupina natočila píseň We Should Care k filmu Rudolfa Havlíka Zejtra napořád a také druhé album Scarecrow (2016), na kterém se podílely i zpěvačky Tonya Graves a Markéta Irglová a produkoval ho americký producent Danny Saber známý spoluprací s U2 nebo Davidem Bowiem. V roce 2018 se kapela vrátila k původnímu názvu Goodfellas, ale její další vývoj přerušila pandemie. Od roku 2023 působí jádro Goodfellas v nové formaci Anděl Brothers, jež na sebe upozornila už loni singlem a klipem Lůzr.